Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a votat pentru Programul Spațial al UE 2021-2027: Este mare nevoie de continuitate în domeniul activităților spațiale, în special pentru derularea fără sincope a programelor Copernicus și Galileo

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a votat pentru susținerea Programului Spațial al Uniunii Europene 2021-2027, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 27 aprilie, explicând că este „mare nevoie de continuitate în domeniul activităților spațiale, în special pentru derularea fără sincope a programelor Copernicus și Galileo”.

Susțin prin votul meu Programul Spațial 2021-2027 deoarece Uniunea Europeană are mare nevoie de continuitate în domeniul…

Posted by Marian-Jean Marinescu on Thursday, 29 April 2021

 

„Activitatea în spațiu se dezvoltă într-un ritm accelerat, competiția internațională devine tot mai puternic, iar acest sector de activitate va deveni foarte important în viitorul apropiat. Pentru a rămâne o putere spațială, Uniunea trebuie să acționeze rapid și hotărât astfel și să poată ține pasul cu noua realitate”, afirmă Marian-Jean Marinescu, într-o postare pe Facebook, în care explică motivele pentru care a decis să susțină prin vot acest program european.

În acest sens, el precizează că grupul PPE, al cărui membru este,  a îmbunătățit textul legislativ adăugând simplificarea coordonării activității spațiale, îmbunătățirea alocării responsabilității în special referitor la Agenția europeană pentru programul spațial, securizarea GovSatCom (Comunicațiile guvernamentale prin satelit ale Uniunii Europene, nr), promovarea industriei și tehnologiilor europene, precum și consolidarea diplomației spațiale a UE.

Cu toate acestea, eurodeputatul atrage atenția că bugetul pentru derularea Programului Spațial al Uniunii în următorii șapte ani „este foarte mic, raportat atât la nevoile de dezvoltare a programelor Copernicus, Galileo, dar mai ales pentru GovSatCom, cât și la provocările aduse de competiția internațională”.

De exemplu, spune Marian-Jean Marinescu, Uniunea are urgentă nevoie de un sistem de management al traficului spațial, în contextul creșterii rapide a activității în spațiu.

„Numărul sateliților care urmează să fie lansați în spațiu crește exponențial, în condițiile în care avem deja în spațiu 3.000 de sateliți în faza de dezintegrare”, precizează politicianul, subliniind că tocmai „crearea unui sistem de management al traficului spațial ridicat și provocările din punct de vedere a capabilităților tehnice vor pune o presiune suplimentară asupra bugetului Programului Spațial, program care din păcate este subfinanțat”.

Având la bază un pachet financiar de 13.2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, investițiile din cadrul Programului spațial al UE, combinate cu Orizont Europa și InvestEU, vor sprijini industria spațială europeană, contribuind la competitivitatea, inovarea, spiritul antreprenorial, competențele și consolidarea capacităților marilor companii, ale întreprinderilor mici și mijlocii și ale întreprinderilor nou-înființate, sporind astfel reziliența UE.

Astfel, Programul spațial al UE va asigura dezvoltarea în continuare a actualelor programe europene emblematice, Copernicus pentru observarea Pământului și Galileo/EGNOS pentru navigația prin satelit. Acesta va permite, de asemenea, lansarea unor inițiative europene în domeniul comunicării prin satelit (GOVSATCOM) și al cunoașterii situației spațiale (SSA) pentru protecția infrastructurii spațiale împotriva deșeurilor spațiale.

Programul pune, de asemenea, un accent deosebit pe sectorul din aval, pe pătrunderea pe piață și pe exploatarea datelor și serviciilor spațiale, inclusiv pentru a sprijini dubla tranziție verde și digitală.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare să încurajeze exploatarea energiei nucleare și să introducă acestă tehnologie în taxonomie

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a solicitat Comisiei Europene, alături de alți colegi din Parlamentul European, să încurajeze exploatarea energiei nucleare și să introducă această tehnologie în taxonomie, în condițiile în care 20% din necesarul energetic din România este asigurat prin energie nucleară.

”În condițiile în care 20% din necesarul energetic din România este asigurat prin energie nucleară, împreună cu alți colegi din Parlamentul European am cerut Comisiei Europene prin intermediul unei scrisori să încurajeze exploatarea energiei nucleare și să introducă acestă tehnologie în taxonomie”, a precizat Marinescu.

În scrisoare aceștia arată că ”Grupul interguvernamental ONU privind schimbările climatice a subliniat că energia nucleară este o tehnologie cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice, iar acum corpul de experți al Comisiei Europene a ajuns la concluzii similare”.

”Trei rapoarte produse de trei instituții de cercetare diferite indică faptul că legislația actuală asigură o protecție adecvată în ceea ce privește sănătatea publică și mediul”, a mai spus Marinescu.

Citiți și:
Frans Timmermans: UE trebuie să convingă europenii că tranziția verde va fi echitabilă, altfel rezistența cetățenilor va fi masivă

Comisia Europeană a adoptat un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este esențială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru a transpune în realitate angajamentele Pactului verde european.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu face apel la vigilență față de modul în care sunt cheltuite fondurile europene: UE a adoptat măsuri pentru combaterea fraudei cu fonduri UE, dar mai sunt multe de făcut

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană depune eforturi considerabile pentru combaterea efectelor economice și sociale generate de criza santiară, a transmis eurodeputatul Marian-Jean Marinescu într-o explicație de vot asupra unui raport privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, adoptat în sesiunea plenară a Parlamentului European din 5-8 iulie.

”Am adoptat programe și mecanisme financiare, măsuri pentru a gestiona evoluția pandemiei și a ne pregăti pentru viitor. În acest context, este mai mult decât necesar să fim foarte vigilenți cu modul în care fondurile europene, fonduri publice să nu uităm, sunt cheltuite”, a precizat eurodeputatul român, care și-a exprimat sprijinul pentru raportul anual privind combaterea fraudei și protejarea intereselor financiare ale Uniunii, raport care analizează evoluția din anul 2019 și propune măsuri care să crească nivelul de prevenire a fraudei.

Acesta a amintit că în anul 2019 au fost adoptate la nivelul UE mai multe măsuri care au sporit combaterea fraudei cu fondurile europene, listând unele dintre cele mai importante: transpunerea în legislația națională a măsurilor din Directiva PIF privind combaterea fraudei și protejarea intereselor financiare ale UE; numirea Procurorului general european; adoptarea Strategiei anti-fraudă și a Directivei avertizorilor de integritate.

Cu toate acestea, Marinescu a semnalat că ”mai sunt multe de făcut în ce privește coordonarea între statele membre, asigurarea calității informațiilor și, mai ales în ce privește adoptarea unor măsuri mai stricte pentru combaterea corupției, atât la nivel european, cât și la nivel național”.

”Definirea mai clară a rolului OLAF mai ales în sensul stabilirii unei cooperări mult mai bine structurată cu Curtea europeană a auditorilor și stabilirea strategiilor anti-fraudă la nivel național sunt printre cele mai importante aspecte care au nevoie de rezolvare cât mai urgentă. Parlamentul European atrage atenția Comisiei asupra faptului că este neclar câte neregularități nu sunt raportate în fiecare an, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre cazurile de fraudă au fost raportate de doar doua state. Este evident că nu este cu putință ca diferența între statele membre să fie atât de mare. Prin urmare, solicităm Comisiei să îmbunătățească colectarea de informații, schimbul de informații și controlul”, a mai spus europarlamentatul.

Citiți și:
Parlamentul European solicită includerea corupției ca infracțiune sancționabilă sub Regimul global de sancțiuni privind drepturile omului

Potrivit raportului mai sus amintit, în 2019, au fost raportate 514 nereguli de natură frauduloasă, în valoare totală de 381,4 milioane de euro (0,3 % din plățile din 2019), 6.550 de nereguli de natură nefrauduloasă, ceea ce reprezintă 0,5 % din plățile din 2019.

În ceea ce privește politica agricolă comună (PAC), raportul relevă că ”neregulile detectate s-au concentrat în câteva state membre, în special în ceea ce privește neregulile de natură frauduloasă, ceea ce sugerează că abordările diferite în ceea ce privește utilizarea dreptului penal pentru a proteja bugetul UE sau practicile de raportare privind suspiciunile de fraudă ar putea fi factori semnificativi care conduc la diferențe între statele membre”. ”Deși, în 2019, valorile financiare totale au fost relativ stabile, valorile aferente sprijinului direct au crescut, iar cele aferente dezvoltării rurale au scăzut. în domeniul sprijinului direct, majoritatea cazurilor detectate au indicat utilizarea unor documente sau cereri de ajutor falsificate, în timp ce, în domeniul dezvoltării rurale, multe cazuri detectate au fost legate de punerea în aplicare”, mai este precizat în document.

Acestea fiind spuse, printre recomandarăile lansate Comisiei Europene de Legislativul european se numără și instituirea unui  ”sistem digital și interoperabil uniform de colectare de date comparabile privind neregulile și cazurile de fraudă din statele membre, pentru a standardiza procesul de raportare și pentru a asigura calitatea și comparabilitatea datelor furnizate”.

De asemenea, Legislativul european semnalează că este ”nevoie de o armonizare a definițiilor pentru a obține date comparative în întreaga UE.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu sprijină consolidarea capacității EMA de a răspunde rapid în momentele de criză sanitară: COVID-19 a atras atenția asupra nevoii UE de asigura un cadru eficient în acest sens

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, membru al Comisiei speciale pentru lupta împotriva cancerului (BECA) din Parlamentul European a sprijinit adoptarea modificărilor legislative care consolidează capacitatea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) de a răspunde rapid și eficient în momentele de criză sanitară.

”Criza COVID-19 a atras atenția asupra nevoii Uniunii de a asigura un cadru cât mai eficient de gestionare a crizelor sanitare. Regulamentul privind consolidarea rolului Agenției europene a medicamentelor (EMA) crește rolul agenției în ce privește monitorizarea și atenuarea riscului apariției crizelor de medicamente și echipamente medicale, consilierea științifică privind medicamentele care au potențial de a trata, preveni sau diagnostica bolile generatoare de crize sanitare, precum și coordonarea studiilor care să monitorizeze eficiența și siguranța vaccinurilor”, a precizat Marinescu în cadrul unei explicații scrise de vot la raportul care consolidează rolul EMA.

Acesta a explicat că o importantă modificare ”o reprezintă înființarea Grupului de coordonare a medicamentelor și a Grupului de coordonare executivă pentru echipamente medicale. Aceste două grupuri vor fi responsabile cu întocmirea listei cu produse și echipamente medicale critice și cu monitorizarea eventualelor deficite de pe piață a acestor produse esențiale pentru sănătatea cetățenilor. În plus, este înființat și Grupul de lucru de urgență al EMA care trebuie să se asigure că produse medicale sigure, calitative și eficiente și care au potențialul de a rezolva urgențele sanitare, pot fi dezvoltate în interiorul Uniunii”, a detaliat eurodeputatul român.

Așadar, ”Parlamentul European a adus îmbunătățiri legate de definirea clară a cererii, ofertei și crizei de medicamente; de separarea bine precizată între Grupul de coordonare a medicamentelor și Grupul de coordonare pentru echipamente medicale, astfel încât să poată răspunde mai bine în perioadele de criză sanitară, precum și de folosirea mai eficientă a informațiilor obținute în urma studiilor clinice”, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Parlamentul European a adoptat joi poziția sa în negocierile cu statelem membre privind extinderea mandatului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și consolidarea rolului acesteia.

Potrivit unui comunicat al instituției, eurodeputații solicită crearea unei baze digitale de date la nivelul UE, care să aibă drept scop detectarea, previzionarea și prevenirea penuriei de medicamente, sporind astfel atribuțiile agenției privind pregătirea pentru situații de criză, gestionarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale.

Europarlamentarii au argumentat că noua bază de date ar facilita accesul și schimbul de informații între EMA și autoritățile naționale competente.

Desfășurarea studiilor clinice în timpul pandemiei a scos la iveală o serie de deficiențe, inclusiv duplicarea eforturilor, subreprezentarea unor subgrupuri importante de populație în cadrul studiilor, pe baza genului, vârstei, apartenenței etnice sau a comorbidităților medicale, precum și lipsa de coordonare între studii.

Pentru a îmbunătăți acestei aspecte, deputații europeni solicită studii clinice coordonate și transparente.

Raportul a fost adoptat cu 587 de voturi pentru 28 împotrivă și 81 de abțineri. 

Amintim că statele membre au ajuns la 15 iunie la un acord cu privire la proiectul de norme de consolidare a rolului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză și gestionarea acestora sub aspectul medicamentelor și al dispozitivelor medicale.

Citiți și:
Miniștrii sănătății ai UE au votat acordul cu privire la consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente

Statele membre au căzut de acord asupra unor modificări ale propunerii inițiale, pentru a clarifica dispozițiile financiare și cele privind protecția datelor. Acestea subliniază că transferurile de date cu caracter personal în contextul noului mandat EMA vor face obiectul normelor UE privind protecția datelor, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor. Alte modificări se referă la componența și funcționarea grupului operativ pentru situații de urgență, în special la rolul consultativ al acestuia în contextul elaborării de trialuri clinice pentru medicamente destinate să facă față unei urgențe sanitare.

cest proiect de norme pentru un mandat consolidat al EMA face parte dintr-un pachet mai amplu privind uniunea europeană a sănătății (care include, de asemenea, un mandat consolidat pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și un proiect de lege privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății). Toate cele trei propuneri au fost prezentate de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020.

Obiectivele propunerii privind EMA sunt:

  • monitorizarea și atenuarea deficitelor potențiale și reale de medicamente și de dispozitive medicale considerate esențiale pentru a aborda urgențele care afectează sănătatea publică
  • asigurarea dezvoltării în timp util a unor medicamente de calitate superioară, sigure și eficace, cu un accent deosebit pe abordarea urgențelor de sănătate publică
  • asigurarea unei structuri pentru funcționarea grupurilor de experți care evaluează dispozitivele medicale cu risc ridicat și oferă consiliere esențială privind pregătirea pentru crize și gestionarea acestora.
Citiți și:
Uniunea Europeană a Sănătății: Comisia Europeană lansează un „dialog structurat” pentru a aborda vulnerabilitățile în furnizarea de medicamente în UE

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending