Reducerea emisiilor de carbon și digitalizarea reprezintă principalele preocupări ale Uniunii Europene, pe lângă stoparea
pandemiei de COVID-19, a transmis eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) într-un dialog cu tânăra generație reprezentată de elevii Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, instituție de învățământ care a fost desemnată în luna iunie a anului trecut ”Școală-ambasador a Parlamentului European”.
”Pandemia a avut efecte serioase asupra educației, evidențiind, între altele, nevoia de digitalizare a educației. Dar școala trebuie să fie făcută pe mai departe în mod serios, cu sau fără digitalizare. Pandemia a scos în evidență ceea ce ne lipsește în învățământ. Învățământul superior nu se va schimba în ceea ce privește accesarea acestuia în țările din Uniunea Europeană. Indiferent de țara unde absolvenții de liceu aleg să își continue studiile, cred că este bine să se focuseze pe dobândirea unui volum de cunoștințe practice”, a precizat Marinescu.
În ceea ce privește decarbonizarea, eurodeputatul român le-a spus elevilor că demersurile în acest sens nu au început din acest moment. ”Sunt acele conferințe internaționale care se organizează în fiecare an împotriva schimbărilor climatice. Acum sunt mult mai multe propuneri legislative. Din păcate, a început să fie un subiect exagerat. În orice domeniu se adaugă toate aceste prevederi, cu micșorarea emisiilor, cu egalitatea de șanse, de gen. Sunt domenii în care nu poți să pui ținte de astfel de dorințe pentru că nu se aplică, nu ai cum să le atingi”, le-a explicat Marinescu elevilor.
Acesta a amintit că Executivul european a dat publicității în luna decembrie a anului 2019 Pactul Ecologic European și ”de aici a început să elaboreze legislație, puțină deocamdată, dar anul acesta vor veni foarte multe propuneri de la Comisie în acest sens”.
”Țintele există deja în legislație, se cheamă Legea climei, care este în negociere. Comisia a venit cu o țintă de 50%, Parlamentul a fost mai ambițios. Vor veni mai multe propuneri legislative de reducere a emisiilor în mai toate domeniile”, a completat eurodeputatul român.
Marian-Jean Marinescu a subliniat că există o mare procupare cu privire la acest aspect, care a dus la crearea de tabere.
”Sunt cei care, după opinia mea, complet populiști, care cer ca emisiile să fie reduse mâine, nu contează cu ce consecințe. Sunt deputați europeni care au cerut reducerea emisiilor cu 70%, eliminarea combustibililor fosili de mâine, dacă se poate. Peste tot. Adică fără benzină, motorină, cărbune, gaz. Și sunt alte voci echilibrate, care consideră că trebuie să facem ceva, să reducem emisiile, dar în același timp, să ne uităm și la ce înseamnă competitivitate economică și la, cel mai important, la locuri de muncă. Nu poți să omori totul. Eu nu văd nicio diferență între a muri din cauza emisiilor și a muri de foame”, a argumentat Marinescu.
De altfel, aceste discuții se desfășoară și în cadrul Grupului PPE din Parlamentul European, grup din care face parte și Marian-Jean Marinescu.
”Sunt în Grupul PPE câțiva deputați care sunt mai clari în discurs. Am ajuns să le spun că și eu vreau combaterea schimbărilor climatice, dar doresc să le facem într-un mod realist. Să punem niște ținte care se pot atinge, să avem grijă de competitivitatea economică, de locurile de muncă”, a completat eurodeputatul român.
Citiți și:
Pentru a evidenția impactul economico-social pe care îl are acest obiectiv european de obținere a neutralității climatice până în 2050, Marinescu a dat drept exemplu Complextul Energetic Oltenia.
”Spuneam că se vede la voi pentru că este vorba despre compania Oltenia și acolo este clar că se vor lua măsuri. Nu avem cum să ne împotrivim la acest lucru. Cărbunele va dispare, dar trebuie ăs vedem cum. Există un fond pentru o tranziție justă și Oltenia se califică. Trebuie să ne rugăm de parlamentii naționali să sprijine autostrada Craiova-Lugoj pentru că altfel, această regiune va fi izolată. Chiar dacă vrem să convertim forța de muncă, nu vom avea investiții. Trebuie să facem legătura acestei regiuni cu infrastructura dinspre Vest”, le-a explicat eurodeputatul elevilor Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
Citiți și:
Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung. CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României.
Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.