Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, în plenul Parlamentului European: Europa trebuie schimbată spre coeziune și solidaritate. Nu este momentul potrivit să avem un buget separat pentru zona euro

Published

on

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri pentru îmbunătățirea activității instituțiilor europene, în spiritul coeziunii și al solidarității, dar un buget separat pentru țările din zona euro nu ar soluționa problemele cu care europenii se confruntă, transmite europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

În timpul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind proiectul de rezoluție coordonat de liberarul Guy Verhofstadt, care propune ajustarea structurii instituționale a UE, Marinescu a transmis că propunerea conține și elemente bune pentru activitatea UE, dar și altele mai puțin bune.

În situația economică și politică actuală este evident că Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți activitatea instituțiilor europene și a aduce Uniunea la nivelul economic care este dorit de cetățeni. Sunt absolut de acord că trebuie realizate schimbări care să fie bazate pe actualele prevederi ale tratatului care se pot face în acest sens”, a punctat vicepreședintele grupului PPE, calificând drept propuneri bune un vot cu majoritate calificată în Consiliul UE sau înființarea poziției de ministru de finanțe al UE.

Pe de altă parte, Marinescu a criticat propunerea unui buget separat pentru zona euro și crearea a două tipuri de vot în Parlament.

”Europa trebuie schimbată înspre bine, înspre mai multă coeziune, mai multă solidaritate și de aceea cred că nu este momentul potrivit să avem un buget pentru zona euro, care nu este clar definit ca surse și ca utilizare.

”De asemenea, nu cred că este momentul să discutăm despre două tipuri de vot în Parlamentul European, unul pentru parlamentarii care vin din zona euro și altul pentru cei care nu vin din zona euro”, a mai spus Marinescu în plen.

Citiți și Tratat Constituțional 2.0? Parlamentul European dezbate și votează asupra viziunii cu care Guy Verhofstadt vrea să transforme Uniunea Europeană (DOCUMENT)

Propunerea de rezoluție a lui Guy Verhofstadt, dezbătută marți în plenul PE și programată pentru vot joi, cuprinde printre altele măsuri precum transformarea Comisiei Europene într-un guvern european, înființarea pozițiilor de ministru de Externe și ministru al Finanțelor, transformarea Consiliului și a Consiliului European într-un Consiliu al Statelor, dar și instituirea unui buget separat pentru țările din zona euro, care să necesite votul europarlamentarilor din țările cu monedă unică, voturile celorlalți fiind doar consultative.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) propune instituirea unei pensii minime europene, deoarece ”pensionarii merită respect și o viață demnă”.

”Vreau să aduc în discuție o temă importantă. Evident că în această perioadă ne concentrăm cu toții atenția spre criza energetică și încercăm să îi ajutăm pe cetățenii europeni. Recent am adoptat directiva europeană privind instituirea salariului minim european și este un pas important pentru că trebuie să aliniem salariile la nivel european pe criterii sănătoase ce țin de performanța economică. Însă vreau să ridic o altă temă care mi se pare extrem de importantă, mai ales în condițiile în care avem sute de milioane de cetățeni care au nevoie de sprijin și, în momentele de criză, persoanele vulnerabile trebuie ajutate. Cred că este momentul să vorbim despre pensia minimă europeană”, a fost apelul lansat de eurodeputat în plenul reunit al Parlamentului European.

Acesta a explicat că ”avem milioane de cetățeni care duc o viață extrem de critică, o viață plină de lipsuri, iar noi, la nivel european, trebuie să instituim pensia minimă europeană. După ani de muncă cinstită, pensionarii merită respect și o viață demnă, nu să stea cu mâna întinsă. Nu este o favoare, este dreptul lor, al tuturor cetățenilor europeni, din interiorul sau din afara granițelor UE”.

”În țara mea avem 5 milioane de pensionari și mulți dintre ei au o pensie de doar 200 de euro. Cred că este important ca pensia minimă europeană să beneficieze și cetățenii europeni care nu locuiesc în Europa pentru că ei sunt cetățeni ai Uniunii Europene”, a mai spus Eugen Tomac.

Consiliul UE a dat marți undă verde finală unei directive europene privind un salariu minim în Uniunea Europeană, la care face trimitere și eurodeputatul Eugen Tomac, aceasta fiind o legislație care va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la realizarea unor condiții de muncă și de viață decente pentru angajații din Europa.

Directiva stabilește proceduri pentru adecvarea salariilor minime legale, promovează negocierile colective privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul efectiv la protecția salariului minim pentru acei lucrători care au dreptul la un salariu minim în temeiul legislației naționale.

Printre principiile care stau la baza noii legislații sunt adecvarea salariilor minime legale, promovarea negocierii colective privind stabilirea salariilor, și accesul efectiv la protecția salariului minim.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, susține că 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, subliniind că autoritățile de la nivel național și european au datoria să implementeze măsurile necesare pentru a atinge acest obiectiv. 

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți. Mă bucur că am putut contribui la decizia UE de a face din lupta împotriva cancerului o prioritate și a oferi finanțare adecvată pentru prevenire și screening”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook. 

De asemenea, eurodeputatul liberal salută faptul că „tot mai multe ONG-uri și reprezentanți ai mass media acordă mare importanță luptei împotriva cancerului”.

„Se estimează că până în 2035, numărul cazurilor de cancer din UE s-ar fi putut dubla și aproximativ 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu cancer, la un moment dat al vieții lor. Împreună cu finanțare adecvată și planuri concrete putem răsturna această statistică”, a conchis Cristian Bușoi. 

Citiți și: Comisia Europeană propune un nou program european de screening pentru depistarea cancerelor, oferind ajutor financiar de aproape 100 mil. euro statelor UE 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan solicită creșterea sancțiunilor UE pentru a-l constrânge pe Putin să se retragă din Ucraina și așteaptă măsuri de sprijin energetic din partea UE pentru R. Moldova

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a pledat luni pentru creșterea sancțiunilor europene împotriva Rusiei pentru a-l determina pe Vladimir Putin să se retragă definitiv și necondiționat din Ucraina, în paralel cu creșterea sprijinului pentru țări precum Republica Moldova, care sunt șantajate de Federația Rusă cu livrările și prețurile la gaz.

Rușii fug de războiul lui Vladimir Putin! De când Federația Rusă a anunțat mobilizarea rezerviștilor, mai mulți cetățeni din Rusia au părăsit țara (360.000) decât numărul de rezerviști pe care Vladimir Putin spera să-i trimită la luptă (300.000). Trupele ucrainene s-au descurcat admirabil în fața armatei active a Rusiei. În acest moment, Ucraina recuperează orașele invadate de Vladimir Putin. Dictatorul de la Kremlin știe că nu poate să reia ofensiva în Ucraina cu puținii rezerviști pe care îi va obliga să meargă în calea trupelor ucrainene. Federația Rusă trage de timp în acest război și, în paralel, continuă șantajul privind livrările de gaz în UE și în țările din vecinătate pentru a forța un deznodământ favorabil lui Putin și apropiaților lui. Noi, Uniunea Europeană, nu trebuie să îi permitem acest lux”, a spus Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European și vicepreședinte al Partidului Popular European, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare.

 

Din contră, în opinia sa “este momentul să îl presăm prin sancțiuni mai dure în următoarele luni, inclusiv prin introducerea unei plafonări ale prețurilor la importul de gaz dinspre Federația Rusă”.

Potrivit lui Mureșan, UE nu trebuie să cadă pradă șantajului cu livrările de gaz.

“Trebuie să creștem sprijinul pentru țări din UE, dar și din Vecinătatea estică, precum Republica Moldova, care sunt șantajate de Federația Rusă cu livrările și prețurile la gaz. Trebuie să-l constrângem pe Vladimir Putin să accepte ca unic deznodământ al războiului retragerea necondiționată din toate teritoriile ucrainene ocupate și încheierea războiului”, a subliniat eurodeputatul PNL & PPE.

Referindu-se la Republica Moldova, europarlamentarul a precizat că așteaptă din partea Comisiei Europene noi propuneri de a crește sprijinul pentru Republica Moldova în contextul crizei energetice generate de Gazprom și Federația Rusă.

“Decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz către Moldova confirmă că Federația Rusă folosește toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a sabota parcursul european al Republicii Moldova. Ca stat candidat la Uniunea Europeană și viitor membru al UE, Republica Moldova trebuie să primească tot sprijinul pe care îl putem oferi în crizele cu care se confruntă”, a conchis Mureșan.

 

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN9 mins ago

Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

NATO21 mins ago

Președintele Poloniei anunță că discută cu SUA posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane pentru a garanta securitatea întregii Europe

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE3 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending