Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu, mesaj din Parlamentul European: Locul în care ne-am născut nu trebuie să mai fie factorul decisiv în lupta cu cancerul

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Marian-Jean Marinescu, singurul europarlamentar român din Grupul PPE  membru în Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European, a transmis cu ocazia începerii activității acestei comisii că misiunea principală va fi să se reducă ingelitățile în lupta cu cancerul.

„Comisia specială de lupta împotriva cancerului BECA și-a început activitatea. Fiind o comisie specială, BECA are la dispoziție doar un an pentru a veni cu un raport final care să îmbunătățească cu adevărat situația celor afectați de această boală. În această primă ședință am stabilit că prioritatea nu este doar să îi ajutăm pe pacienți să aibă o viață cât mai lungă și mai bună, ci și să reducem inegalitățile în lupta cu #cancerul. Prin urmare, ne vom concentra pe reducerea inegalităților în prevenire, în diagnosticarea precoce, în tratament, în accesul rapid la îngrijire de calitate, în expunerea la factorii de risc și în educație.”

Potrivit europarlamentarului liberal, „locul în care ne-am născut sau în care trăim nu trebuie să mai fie factorul decisiv în lupta cu cancerul.”

Popularii europeni sunt cei care au solicitat înființarea la nivelul Parlamentului European o comisie specială dedicată luptei împotriva cancerului, acest lucru s-a și realizat. Comisia specială și-a început activitatea la sfârșitul lunii septembrie.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului are sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea.

EUCanBeatCancer este o campanie susținută de grupul PPE în Parlamentul European de la începutul acestui mandat, prin care popularii europeni cer o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu a votat în PE pentru sprijinirea fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de impactul invadării Ucrainei de către Rusia

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a votat în Parlamentul European, reunit într-o mini-sesiune plenară în perioada 22-23 iunie, raportul privind Sprijinul temporar excepțional în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ca răspuns la impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

”Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia într-un mod fără precedent. Creșterea prețurilor în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, a creat perturbări economice în sectorul agricol și comunitățile rurale și a condus la probleme de lichiditate pentru fermieri și micile întreprinderi rurale active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole”, a explicat Marinescu.

Potrivit documentului adoptat, sprijinul ia forma unei sume forfetare care urmează să fie plătită până la 15 octombrie 2023, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 martie 2023.

Rambursarea ulterioară de către Comisie se efectuează în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile. Nivelul plăților poate fi diferențiat pe categorii de beneficiari, în conformitate cu criterii obiective și nediscriminatorii: cuantumul maxim al sprijinului nu depășește 15 000 de euro per fermier și 100.000 de euro per IMM.

Atunci când acordă sprijin, statele membre trebuie să ia în considerare sprijinul acordat prin alte instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii sau scheme private pentru a răspunde impactului invadării Ucrainei de către Rusia.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, despre Managementul traficului spațial: Trebuie să luăm în calcul foarte multe aspecte: de la lipsa unui buget propriu, la relația dintre siguranța civilă și securitatea militară și relația cu SUA

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, președintele Intergrupului Cer și Spațiu din Parlamentul European, a avut ”un dialog concret” cu ai săi colegi europarlamentari, cu reprezentanți ai Comisiei Europene, ai think tank-urilor și ai industriei despre Managementul traficului spațial, pornind de la comunicarea ”O abordare a UE pentru gestionarea traficului spațial”.

Scopul acestor discuții a fost acela de a ”vedea cum putem să armonizăm cel mai bine regulile acestui program pentru a sprijini ecosistemul industrial spațial european și a asigura rolul UE drept model de tendințe pentru cadrul STM la nivel internațional”.

”Concluzia mea este că în acest moment încercăm să trasăm elementele unui sistem extrem de complex, pentru care trebuie să luăm în calcul foarte multe aspecte, de la lipsa unui buget propriu, la relația dintre siguranța civilă și securitatea militară, la  contextul internațional și relația cu SUA. Cred că în acest moment, avem două variante: fie ne luăm timpul necesar pentru a discuta fiecare detaliu, pentru a asculta și prelua propunerile tuturor celor implicați, fie punem acum propunerea pe masă și atunci fiecare parte va veni cu propriile idei. Trebuie să ne gândim foarte serios la ceea ce vom face în viitorul apropiat referitor la proiectul Space Traffic Management”, a subliniat Marian-Jean Marinescu.

Comisia Europeană a înaintat la mijlocul lunii februarie o propunere de regulament privind o conectivitate securizată bazată pe spațiu și o comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spațial (STM).

Având în vedere creșterea exponențială a numărului de sateliți de pe orbită ca urmare a noilor evoluții din domeniul lansatoarelor reutilizabile, al sateliților de mici dimensiuni și al inițiativelor private în spațiu, reziliența și siguranța activelor spațiale ale UE și ale statelor membre se confruntă cu riscuri serioase. Este esențial să se protejeze viabilitatea pe termen lung a activităților spațiale prin asigurarea faptului că spațiul rămâne un mediu sigur, securizat și sustenabil.

Acest lucru face ca managementul traficului spațial să fie o chestiune prioritară de politică publică, impunând ca UE să acționeze acum, în mod colectiv și la nivel multilateral, dacă dorim să asigurăm o utilizare sigură, securizată și sustenabilă a spațiului pentru generațiile viitoare.

În acest context, comunicarea comună stabilește o abordare a UE privind managementul traficului spațial. Scopul este de a dezvolta inițiative concrete, inclusiv operațiuni și legislație, pentru a promova utilizarea spațiului în condiții de siguranță, de securitate și de sustenabilitate, menținând în același timp autonomia strategică a UE și competitivitatea industriei din UE.

Abordarea UE se axează pe patru elemente:

  • evaluarea cerințelor și a impacturilor civile și militare ale STM pentru UE;
  • consolidarea capacității noastre tehnologice de identificare și de urmărire a vehiculelor spațiale și a deșeurilor spațiale;
  • instituirea cadrului normativ și legislativ adecvat;
  • crearea unor parteneriate internaționale privind STM și colaborarea la nivel multilateral.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Dialogul constant cu industria, un imperativ pentru a duce competitivitatea economiei și păstrarea locurilor de muncă la stadiul de politici europene

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, membru al Comisiei pentru transport și turism, a moderat joi panelul privind Managementul Traficului Spațial (STM), la ”întâlnirea cu industria spațială europeană, organizată de către membrii PPE” din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

”Competitivitatea economiei, păstrarea locurilor de muncă și sprijinirea industriei sunt prioritățile grupului PPE, priorități pe care le putem transforma în politici europene doar printr-un dialog constant cu cei care vor trebui să transforme în realitate fiecare măsură adoptată de PE, adică industria”, a subliniat Marinescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

De altfel, un astfel de dialog a avut loc și joi cu ”reprezentanți ai companiilor mari, ai start-up-urilor și întreprinderilor mici și mijloci din sectorul spațial, alături de care încercăm să găsim cele mai eficiente răspunsuri la aspecte care vizează Managementul Traficului Spațial”.

Marian-Jean Marinescu este de părere că cele mai importante dintre acestea sunt: ”modul în care vor incluse statele membre, capacitățile de care dispunem, atât publice, cât și comerciale, guvernanța acestui proiect, rolul pe care îl vor agențiile europene din domeniu și evident bugetul”.

Comisia Europeană a înaintat la mijlocul lunii februarie o propunere de regulament privind o conectivitate securizată bazată pe spațiu și o comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spațial (STM).

Având în vedere creșterea exponențială a numărului de sateliți de pe orbită ca urmare a noilor evoluții din domeniul lansatoarelor reutilizabile, al sateliților de mici dimensiuni și al inițiativelor private în spațiu, reziliența și siguranța activelor spațiale ale UE și ale statelor membre se confruntă cu riscuri serioase. Este esențial să se protejeze viabilitatea pe termen lung a activităților spațiale prin asigurarea faptului că spațiul rămâne un mediu sigur, securizat și sustenabil.

Acest lucru face ca managementul traficului spațial să fie o chestiune prioritară de politică publică, impunând ca UE să acționeze acum, în mod colectiv și la nivel multilateral, dacă dorim să asigurăm o utilizare sigură, securizată și sustenabilă a spațiului pentru generațiile viitoare.

În acest context, comunicarea comună stabilește o abordare a UE privind managementul traficului spațial. Scopul este de a dezvolta inițiative concrete, inclusiv operațiuni și legislație, pentru a promova utilizarea spațiului în condiții de siguranță, de securitate și de sustenabilitate, menținând în același timp autonomia strategică a UE și competitivitatea industriei din UE.

Abordarea UE se axează pe patru elemente:

  • evaluarea cerințelor și a impacturilor civile și militare ale STM pentru UE;
  • consolidarea capacității noastre tehnologice de identificare și de urmărire a vehiculelor spațiale și a deșeurilor spațiale;
  • instituirea cadrului normativ și legislativ adecvat;
  • crearea unor parteneriate internaționale privind STM și colaborarea la nivel multilateral.

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO7 hours ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO10 hours ago

Polonia și România, aliații NATO care devin nucleul posturii militare SUA pe flancul estic: Polonia va găzdui primele forțe americane permanente din regiune. România, o brigadă americană capabilă să disloce forțe în zonă

COMUNICATE DE PRESĂ10 hours ago

Proiectul european STEP UP Protection, dedicat lucrătorilor detașați din UE, își prezintă rezultatele finale

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Klaus Iohannis: MCV poate fi ridicat până la sfârșitul anului dacă legile justiției vor fi corectate și codurile penale puse la punct

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul a adoptat un act normativ care asigură finalizarea proiectelor finanțate din fonduri europene

MAREA BRITANIE11 hours ago

Marea Britanie avertizează împotriva boicotării summit-ului G20 din Indonezia pe fondul participării lui Vladimir Putin

FONDURI EUROPENE12 hours ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO7 hours ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO7 hours ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE12 hours ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO16 hours ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA18 hours ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

NATO1 day ago

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

NATO1 day ago

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

Team2Share

Trending