Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: Obiectivul grupului PPE privind accelerarea procedurilor de autorizare a permiselor pentru proiectele de energie regenerabilă a fost atins

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Accelerarea procedurilor de autorizare a permiselor pentru proiectele de energie regenerabilă, un obiectiv al Grupului PPE legat de tranziția verde, a fost atinsă, a anunțat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, după votul în plen asupra raportului comisiei de specialitate referitor la propunerea de directivă a Parlamentului și a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor și a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică.

Astăzi am atins unul dintre obiectivele Grupului PPE legate de tranziția verde, al cărei curs trebuie să continue chiar și în aceste timpuri tulburi, când pe teritoriu european Rusia a declanșat un război. Iar acest obiectiv este accelerarea masivă a procedurilor de autorizare pentru a construi mai rapid instalații solare, de apă, pompe de căldură sau eoliene în Europa. Nu avem timp de pierdut. Pe de o parte, războiul din Ucraina care ne obligă la desprinderea energetică de Rusia, pe de alta, mișcările tactice din alte colțuri ale lumii, și mă refer aici la IRA- Inflation Reduction Act- din SUA, care se poate transforma într-un aspirator de afaceri europene și poate conduce la o dezindustrializare a continentului nostru. Este bine că afacerile în UE se desfăsoară după reguli clare, dar nu trebuie să se ajungă la hiper-reglementare, care să devină un motiv de migrare a afacerilor în state unde contextul legislativ este mai suplu. Procedurile de autorizare în Europa durează pur și simplu prea mult. În textul adoptat sunt definite noi „zone de accelerare din surse regenerabile”, în care obtinerea permiselor se va face în termen de maximum 9 luni. Pentru rețelele energetice legate de acestea, durata maximă este de optsprezece luni. Evaluările impactului asupra mediului vor fi făcute pentru întreaga zonă de accelerare și nu pentru fiecare proiect individual, așa cum este necesar în prezent”, a explicat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Obiectivul general al acestei propuneri este de a accelera procedura de acordare a autorizațiilor pentru noile centrale electrice care utilizează energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau morile de vânt, sau pentru adaptarea celor existente.

În amendamentele adoptate, eurodeputații au redus perioada maximă de aprobare a noilor instalații de la douăsprezece la nouă luni, dacă sunt situate în așa-numitele „zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile”. Aceste zone vor fi definite de fiecare stat membru, în funcție de capacitatea sa de a instala surse regenerabile de energie într-un ritm mai rapid. În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde până la termenul limită, autorizația sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.

În afara acestor domenii, procesul de autorizare nu ar trebui să depășească 18 luni, spun eurodeputații, față de doi ani, așa cum s-a propus inițial. În ceea ce privește retehnologizarea centralelor de energie regenerabilă existente, eurodeputații doresc ca procesul de acordare a autorizațiilor să nu depășească șase luni.

Stimularea instalării panourilor solare pe clădiri și a pompelor de căldură

Propunerea include, de asemenea, o obligație pentru țările UE de a se asigura că autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri sunt eliberate în termen de o lună. Pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, ar fi suficientă o procedură simplă de notificare. Instalarea panourilor solare ar putea fi scutită de obligația de a efectua o evaluare a impactului asupra mediului, propun eurodeputații. Procesul de autorizare a instalării pompelor de căldură nu trebuie să depășească o lună.

Pentru a aduce mai multă energie din surse regenerabile în rețea, deputații au inclus, de asemenea, elemente ale unei propuneri recente a Comisiei prezentate în cadrul așa-numitei „proceduri de urgență”, astfel încât majoritatea dispozițiilor să intre deja în vigoare în 2023.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, vizită la Kiev alături de grupul PPE: Ucraina trebuie să primească arme pentru a se apăra și să înceapă negocierile de aderare la UE

Published

on

© Marian-Jean Marinescu / Facebook

O delegație a grupului PPE din Parlamentul European, condusă de liderul Manfred Weber și din care face parte și europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, efectuează luni o vizită la Kiev pentru discuții cu autoritățile ucrainene, principalele teme de pe agenda întâlnirilor fiind sprijinul militar european pentru Ucraina și începerea negocierilor de aderare la UE pentru această țară.

“Mă aflu la Kiev împreună cu o delegație EPP, condusă de președintele grupului, Manfred Weber. Pe parcursul întâlnirilor noastre cu autoritățile ucrainiene vom transmite un mesaj clar: 1) Ucraina trebuie să primească arme pentru a se putea apăra; 2) UE și NATO trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina”, a scris Marian-Jean Marinescu, într-o postare pe Facebook.

La cea mai recentă sesiune plenară a Parlamentului European, eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care au solicitat statelor membre să ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă, elicoptere, sisteme de rachete adaptate și creștere substanțială a munițiilor către Ucraina.

“Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru acordarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă și elicoptere occidentale, sisteme de rachete adaptate și o creștere substanțială a livrării de muniții către Kiev. Ucraina trebuie nu numai să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut la nivel internațional”, se arată în rezoluție adoptată la 16 februarie.

În prezent, discuțiile dintre statele membre ale UE au în vedere posibilitatea unor achiziții în comun de muniții pentru Ucraina.

În ceea ce privește negocierile de aderare la UE pentru Ucraina, Kievul solicită începerea acestor demersuri în acest an, în vreme ce instituțiile UE subliniază că acest proces se va realiza pe merite.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: Declanșând război împotriva Ucrainei, Putin a semnat condamnarea Rusiei la scara istoriei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Declanșând război împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a semnat condamnarea Rusiei la scara istoriei, iar cetățenii ruși vor suporta consecințele greșelilor enorme comise de liderul lor, a afirmat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), pe marginea dezbaterii din plenul Parlamentului European, de la mijlocul lunii februarie, privind scurgerea unui an de la declanșarea invaziei împotriva Ucrainei.

„Printr-o tragică ironie a sorții, declanșând acest război împotriva Ucrainei, Putin a semnat, de fapt, condamnarea Rusiei la scara istoriei. Acest război este sfârșitul Rusiei așa cum o știam până în 2022: partener strategic al UE, membru al organizațiilor internaționale și partener de afaceri pentru lumea occidentală. În următoarele decenii, cetățenii ruși vor trebui să facă față consecințelor acestei greșeli enorme comise de Putin. Fiecare zi în care nu se ia decizia de a se pune capăt războiului, este încă o zi neagră pentru Ucraina, Europa și pentru viitorul poporului rus. Sute de mii de ruși au părăsit Rusia și au devenit refugiați, speriați de mobilizare și represiuni politice”, afirmă Marian-Jean Marinescu.

Pe de altă parte, subliniază eurodeputatul, Putin pare însă susținut de oligarhi. „Au pierdut averi uriașe din cauza războiului, dar tac”. „Potrivit cercetărilor sociale, însă, la un an de la invazia Ucrainei, Putin nu ar câștiga alegerile astăzi”, mai adaugă acesta.

În orice caz, Marian-Jean Marinescu punctează că UE va rămâne alături de Ucraina și de poporul ucrainean în acest conflict.

„Iată un scurt sumar al acestui an de război. În oglindă, avem o Ucraină condusă de ”liderul moral al lumii democratice”, Vladimir Zelenski, o țară care luptă eroic pentru viitorul ei european, și o Uniune Europeană onorată să își deschidă porțile pentru acest popor de viteji. UE nu va cunoaște liniștea până când toți cei vinovați de crimele din Ucraina nu vor da socoteală în fața justiției, pentru toate aceste vieți frânte”, încheie eurodeputatul român.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina orice suspiciune de ingerințe străine

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport (TRAN) a Parlamentului European, a declarat pentru Politico că grupul din care face parte dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina posibilitatea unor ingerințe străine în contextul mai larg al scandalului de corupție Qatargate.

 

„La reuniunea de astăzi a Comisiei TRAN, prima din 2023, s-a discutat despre acordul aviatic UE-Qatar. Am declarat la POLITICO Europe, că pentru grupul PPE cât și pentru mine, coordonatorul grupului în TRAN, este important să verificăm că nu a avut loc nicio ingerință străină în timpul negocierilor privind acordul aerian UE-Qatar. PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul de către Comisia Europeană și ce poziție au luat țările UE la momentul respectiv”, a scris eurodeputatul într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit acestuia, acordul aerian UE-Qatar a fost examinat luna trecută și în plenul PE, când Parlamentul European a votat pentru suspendarea lucrărilor la toate dosarele legate de statul arab, în lumina așa-numitului scandal Qatargate.

Acest acord a fost semnat de Comisie în 2021 si trebuie încă ratificat de Parlament, dar eurodeputații nu vor avea un cuvânt de spus până în momentul în care toate țările vor da undă verde planului.

Acordul în domeniul aviației a înlocuit o serie de acorduri bilaterale pe care țările UE le aveau cu Qatar și a intrat în vigoare în momentul în care Comisia a aprobat planul.

Comisia Europeană va oferi acum Comisiei TRAN o actualizare a procesului complicat de ratificare, în timp ce deputații europeni vor avea șansa de a interoga Executivul cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul negocierilor.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 hour ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO3 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA3 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO4 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO4 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH19 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO20 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending