Accelerarea procedurilor de autorizare a permiselor pentru proiectele de energie regenerabilă, un obiectiv al Grupului PPE legat de tranziția verde, a fost atinsă, a anunțat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, după votul în plen asupra raportului comisiei de specialitate referitor la propunerea de directivă a Parlamentului și a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor și a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică.
„Astăzi am atins unul dintre obiectivele Grupului PPE legate de tranziția verde, al cărei curs trebuie să continue chiar și în aceste timpuri tulburi, când pe teritoriu european Rusia a declanșat un război. Iar acest obiectiv este accelerarea masivă a procedurilor de autorizare pentru a construi mai rapid instalații solare, de apă, pompe de căldură sau eoliene în Europa. Nu avem timp de pierdut. Pe de o parte, războiul din Ucraina care ne obligă la desprinderea energetică de Rusia, pe de alta, mișcările tactice din alte colțuri ale lumii, și mă refer aici la IRA- Inflation Reduction Act- din SUA, care se poate transforma într-un aspirator de afaceri europene și poate conduce la o dezindustrializare a continentului nostru. Este bine că afacerile în UE se desfăsoară după reguli clare, dar nu trebuie să se ajungă la hiper-reglementare, care să devină un motiv de migrare a afacerilor în state unde contextul legislativ este mai suplu. Procedurile de autorizare în Europa durează pur și simplu prea mult. În textul adoptat sunt definite noi „zone de accelerare din surse regenerabile”, în care obtinerea permiselor se va face în termen de maximum 9 luni. Pentru rețelele energetice legate de acestea, durata maximă este de optsprezece luni. Evaluările impactului asupra mediului vor fi făcute pentru întreaga zonă de accelerare și nu pentru fiecare proiect individual, așa cum este necesar în prezent”, a explicat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.
Obiectivul general al acestei propuneri este de a accelera procedura de acordare a autorizațiilor pentru noile centrale electrice care utilizează energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau morile de vânt, sau pentru adaptarea celor existente.
În amendamentele adoptate, eurodeputații au redus perioada maximă de aprobare a noilor instalații de la douăsprezece la nouă luni, dacă sunt situate în așa-numitele „zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile”. Aceste zone vor fi definite de fiecare stat membru, în funcție de capacitatea sa de a instala surse regenerabile de energie într-un ritm mai rapid. În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde până la termenul limită, autorizația sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.
În afara acestor domenii, procesul de autorizare nu ar trebui să depășească 18 luni, spun eurodeputații, față de doi ani, așa cum s-a propus inițial. În ceea ce privește retehnologizarea centralelor de energie regenerabilă existente, eurodeputații doresc ca procesul de acordare a autorizațiilor să nu depășească șase luni.
Stimularea instalării panourilor solare pe clădiri și a pompelor de căldură
Propunerea include, de asemenea, o obligație pentru țările UE de a se asigura că autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri sunt eliberate în termen de o lună. Pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, ar fi suficientă o procedură simplă de notificare. Instalarea panourilor solare ar putea fi scutită de obligația de a efectua o evaluare a impactului asupra mediului, propun eurodeputații. Procesul de autorizare a instalării pompelor de căldură nu trebuie să depășească o lună.
Pentru a aduce mai multă energie din surse regenerabile în rețea, deputații au inclus, de asemenea, elemente ale unei propuneri recente a Comisiei prezentate în cadrul așa-numitei „proceduri de urgență”, astfel încât majoritatea dispozițiilor să intre deja în vigoare în 2023.