Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, a declarat, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, că mai există o șansă ca unele prevederi controversate din Pachet privind Mobilitatea adoptat miercuri, 7 aprilie, să fie modificate pentru a mulțumi atât statele din Vest, cât și pe cele din Est, care încearcă protejarea intereselor economice și sociale ale companiilor de transport naționale și conducătorilor auto.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reformă majoră a sectorului transportului rutier din UE, cunoscută drept Pachetul privind Mobilitatea, în pofida faptului că un număr de opt state membre UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus şi de asemenea să oprească lucrul la o reformă destinată să îmbunătăţească condiţiile de lucru ale şoferilor de camion, care în opinia celor opt state ar pune companiile vulnerabile într-o situaţie nefavorabilă.
Noile norme sunt concepute astfel încât să asigure un echilibru între condițiile de muncă și sociale îmbunătățite ale conducătorilor auto și libertatea prestării de servicii transfrontaliere de către operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranța rutieră. În plus, normele vor oferi clarificările necesare sectorului în ceea ce privește dispozițiile care în trecut erau ambigue și vor pune capăt aplicării inegale a acestora între statele membre.
Cu toate acestea, eurodeputatul PPE precizează că adoptarea Pachetului, care va produce schimbări majore în domeniul transportului rutier, nu a fost oportună într-o perioadă în care transportatorii europeni au fost destabilizați de criza generată de pandemia de coronavirus și ar trebui să asimileze noi reguli în domeniu.
„Consiliul a aprobat astăzi, prin procedură scrisă, Pachetul Mobilitate, care conține noi reguli privind detașarea conducătorilor auto, restricționarea transportului într-un stat membru după ce ajunge acolo, o prevedere care presupune întoarcerea camionului la bază, indiferent dacă este plin sau gol, odată la patru săptămâni. În opinia mea, este o decizie cu care nu sunt deloc de acord, care putea fi amânată pentru câteva luni, nu adoptată în plină criză de coronavirus când depindem foarte mult de transportatorii rutieri și aerieni pentru a ne furniza cele trebuincioase, de la hrană, până la alimente. Nu cred că era momentul de a se comunica noi reguli, care, într-adevăr, vor fi aplicate abia în doi ani. Totuși, până atunci companiile intră într-o perioadă de incertitudine, în care vor încerca să se adapteze la noile reguli”, a spus Marian-jean Marinescu.
De altfel, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru transport Adina Vălean, și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să sisteze procedurile de adoptare a Pachetului Mobilitate la nivel european, în contextul crizei pandemiei cu COVID-19.
Propusă de Comisia Europeană în mai 2017, reforma condiţiilor de lucru ale transportatorilor ”Pachetul Mobilitate” a dat naştere unei dispute politice pe fondul unei concurenţe puternice într-un sector sensibil.
Pe de o parte, Franța, Germania și țările Benelex susţin aplicarea unei legislaţii stricte pentru a contracara dumping-ul social, în timp ce ţările din Europa de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letonia şi Lituania) pledează pentru o viziune mai suplă, reproșând un protecționism ascuns și încălcarea liberei circulații.
Deși Pachetul Mobilitate mai trebuie să fie adoptat de Parlamentul European pentru a deveni lege, eurodeputatul PNL consideră că noile reguli nu vor întâmpina opoziție în condițiile în care momentan nu poate exista decât o dezbatere slabă, iar votul se va realiza de la distanță.
„Sunt câteva state implicate foarte mult în acest subiect, de exemplu Franța, care a insistat cu acest Pachet care conține unele prevederi care nu au nicio bază în realitate și care sunt măsuri protecționiste. Aceste reguli au fost susținute puternic de Franța și Germania, în cea din urmă țară fiind o situație complet surprinzătoare pentru că sindicatele susțin acest Pachet, dar actorii economici, nu”, a mai precizat politicianul liberal.
Întrebat ce s-ar mai putea schimba pentru ca lucrurile controversate să fie modificate în favoarea transportatorilor din Est, implicit a celor din România, eurodeputatul a răspuns că pachetul de reglementări trebuie să treacă prin mai multe etape procedurale:
În primul rând, acest Pachet va fi trimis în Parlamentul European.
„Va fi un vot în Comisia TRAN unde putem depune amendamente și voi face asta, personal. Este vorba despre amendamentele discutate cu ministrul german al transporturilor, cu care m-am întâlnit bilateral la începutul lunii martie, la Berlin, și care sper să ducă la un compromis care să mulțumească pe toată lumea. Dacă va trece de Parlament, Pachetul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al UE, undeva în iulie-august, și va intra în vigoare după 20 de zile de la publicare, urmând să se aplice în termen de 18 luni, deci undeva la începutul lui 2022”, a explicat eurodeputatul.
Pe altă linie, informează Marian-Jean Marinescu, comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, a declanșat o licitație pentru un studiu pe fondul rezervei exprimate de Comisia Europeană față de acordul la care s-a ajuns în decembrie pe acest Pachet, în special în privința prevederii legate de întoarcerea camionului acasă după opt săptămâni. Dacă în urma studiului se va constata că există impact negativ asupra mediului și pieței interne, atunci Comisia va modifica prevederile.
Acesta este de părere că a doua opțiune ar fi cea mai realistă având în vedere că pentru unele prevederi nu există argumente solide care să le susțină.
Eurodeputatul mai menționează că există o a treia variantă și ea „foarte reală” ca aceste regulamente, odată intrate în vigoare, să fie atacate la Curtea de Justiție a UE.
„Știu un stat care va ataca fără șovăieli: Bulgaria. Și sper că și România va fi acolo și sunt convins că nu vor trece de Curtea Europeană pentru că sunt două, trei prevederi care contravin clar libertăților fundamentale privind libera circulație a persoanelor și serviciilor”, a spus acesta.
Nu în ultimul rând, Marinescu atrage atenția că regulamentele, odată intrate în vigoare, vor determina companiile să încerce să se adapteze la schimbări fundamentale care vor duce la „distorsiuni de piață”. Acesta explică că, „în momentul în care se va ajunge la concurență în Franța sau Germania, prețurile pe acele piețe vor crește și, deci, situația se va complica”.