Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), despre Pachetul privind Mobilitatea: Voi depune amendamente în PE pentru modificarea prevederilor care afectează transportatorii din România

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, a declarat, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, că mai există o șansă ca unele prevederi controversate din Pachet privind Mobilitatea adoptat miercuri, 7 aprilie, să fie modificate pentru a mulțumi atât statele din Vest, cât și pe cele din Est, care încearcă protejarea intereselor economice și sociale ale companiilor de transport naționale și conducătorilor auto. 

 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reformă majoră a sectorului transportului rutier din UE, cunoscută drept Pachetul privind Mobilitatea, în pofida faptului că un număr de opt state membre UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus şi de asemenea să oprească lucrul la o reformă destinată să îmbunătăţească condiţiile de lucru ale şoferilor de camion, care în opinia celor opt state ar pune companiile vulnerabile într-o situaţie nefavorabilă.

Noile norme sunt concepute astfel încât să asigure un echilibru între condițiile de muncă și sociale îmbunătățite ale conducătorilor auto și libertatea prestării de servicii transfrontaliere de către operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranța rutieră. În plus, normele vor oferi clarificările necesare sectorului în ceea ce privește dispozițiile care în trecut erau ambigue și vor pune capăt aplicării inegale a acestora între statele membre.

Cu toate acestea, eurodeputatul PPE precizează că adoptarea Pachetului, care va produce schimbări majore în domeniul transportului rutier, nu a fost oportună într-o perioadă în care transportatorii europeni au fost destabilizați de criza generată de pandemia de coronavirus și ar trebui să asimileze noi reguli în domeniu.

„Consiliul a aprobat astăzi, prin procedură scrisă, Pachetul Mobilitate, care conține noi reguli privind detașarea conducătorilor auto, restricționarea transportului într-un stat membru după ce ajunge acolo, o prevedere care presupune întoarcerea camionului la bază, indiferent dacă este plin sau gol, odată la patru săptămâni. În opinia mea, este o decizie cu care nu sunt deloc de acord, care putea fi amânată pentru câteva luni, nu adoptată în plină criză de coronavirus când depindem foarte mult de transportatorii rutieri și aerieni pentru a ne furniza cele trebuincioase, de la hrană, până la alimente. Nu cred că era momentul de a se comunica noi reguli, care, într-adevăr, vor fi aplicate abia în doi ani. Totuși, până atunci companiile intră într-o perioadă de incertitudine, în care vor încerca să se adapteze la noile reguli”, a spus Marian-jean Marinescu. 

De altfel, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru transport Adina Vălean, și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să sisteze procedurile de adoptare a Pachetului Mobilitate la nivel european, în contextul crizei pandemiei cu COVID-19.

Propusă de Comisia Europeană în mai 2017, reforma condiţiilor de lucru ale transportatorilor ”Pachetul Mobilitate” a dat naştere unei dispute politice pe fondul unei concurenţe puternice într-un sector sensibil.

Pe de o parte, Franța, Germania și țările Benelex susţin aplicarea unei legislaţii stricte pentru a contracara dumping-ul social, în timp ce ţările din Europa de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letonia şi Lituania) pledează pentru o viziune mai suplă, reproșând un protecționism ascuns și încălcarea liberei circulații.

Deși Pachetul Mobilitate mai trebuie să fie adoptat de Parlamentul European pentru a deveni lege, eurodeputatul PNL consideră că noile reguli nu vor întâmpina opoziție în condițiile în care momentan nu poate exista decât o dezbatere slabă, iar votul se va realiza de la distanță

„Sunt câteva state implicate foarte mult în acest subiect, de exemplu Franța, care a insistat cu acest Pachet care conține unele prevederi care nu au nicio bază în realitate și care sunt măsuri protecționiste. Aceste reguli au fost susținute puternic de Franța și Germania, în cea din urmă țară fiind o situație complet surprinzătoare pentru că sindicatele susțin acest Pachet, dar actorii economici, nu”, a mai precizat politicianul liberal. 

Întrebat ce s-ar mai putea schimba pentru ca lucrurile controversate să fie modificate în favoarea transportatorilor din Est, implicit a celor din România, eurodeputatul a răspuns că pachetul de reglementări trebuie să treacă prin mai multe etape procedurale:

În primul rând, acest Pachet va fi trimis în Parlamentul European.

„Va fi un vot în Comisia TRAN unde putem depune amendamente și voi face asta, personal. Este vorba despre amendamentele discutate cu ministrul german al transporturilor, cu care m-am întâlnit bilateral la începutul lunii martie, la Berlin, și care sper să ducă la un compromis care să mulțumească pe toată lumea. Dacă va trece de Parlament, Pachetul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al UE, undeva în iulie-august, și va intra în vigoare după 20 de zile de la publicare, urmând să se aplice în termen de 18 luni, deci undeva la începutul lui 2022”, a explicat eurodeputatul.

Pe altă linie, informează Marian-Jean Marinescu, comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, a declanșat o licitație pentru un studiu pe fondul rezervei exprimate de Comisia Europeană față de acordul la care s-a ajuns în decembrie pe acest Pachet, în special în privința prevederii legate de întoarcerea camionului acasă după opt săptămâni. Dacă în urma studiului se va constata că există impact negativ asupra mediului și pieței interne, atunci Comisia va modifica prevederile. 

Acesta este de părere că a doua opțiune ar fi cea mai realistă având în vedere că pentru unele prevederi nu există argumente solide care să le susțină. 

Eurodeputatul mai menționează că există o a treia variantă și ea „foarte reală” ca aceste regulamente, odată intrate în vigoare, să fie atacate la Curtea de Justiție a UE

„Știu un stat care va ataca fără șovăieli: Bulgaria. Și sper că și România va fi acolo și sunt convins că nu vor trece de Curtea Europeană pentru că sunt două, trei prevederi care contravin clar libertăților fundamentale privind libera circulație a persoanelor și serviciilor”, a spus acesta. 

Nu în ultimul rând, Marinescu atrage atenția că regulamentele, odată intrate în vigoare, vor determina companiile să încerce să se adapteze la schimbări fundamentale care vor duce la „distorsiuni de piață”. Acesta explică că, „în momentul în care se va ajunge la concurență în Franța sau Germania, prețurile pe acele piețe vor crește și, deci, situația se va complica”. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, vizită la Kiev alături de grupul PPE: Ucraina trebuie să primească arme pentru a se apăra și să înceapă negocierile de aderare la UE

Published

on

© Marian-Jean Marinescu / Facebook

O delegație a grupului PPE din Parlamentul European, condusă de liderul Manfred Weber și din care face parte și europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, efectuează luni o vizită la Kiev pentru discuții cu autoritățile ucrainene, principalele teme de pe agenda întâlnirilor fiind sprijinul militar european pentru Ucraina și începerea negocierilor de aderare la UE pentru această țară.

“Mă aflu la Kiev împreună cu o delegație EPP, condusă de președintele grupului, Manfred Weber. Pe parcursul întâlnirilor noastre cu autoritățile ucrainiene vom transmite un mesaj clar: 1) Ucraina trebuie să primească arme pentru a se putea apăra; 2) UE și NATO trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina”, a scris Marian-Jean Marinescu, într-o postare pe Facebook.

La cea mai recentă sesiune plenară a Parlamentului European, eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care au solicitat statelor membre să ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă, elicoptere, sisteme de rachete adaptate și creștere substanțială a munițiilor către Ucraina.

“Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru acordarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă și elicoptere occidentale, sisteme de rachete adaptate și o creștere substanțială a livrării de muniții către Kiev. Ucraina trebuie nu numai să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut la nivel internațional”, se arată în rezoluție adoptată la 16 februarie.

În prezent, discuțiile dintre statele membre ale UE au în vedere posibilitatea unor achiziții în comun de muniții pentru Ucraina.

În ceea ce privește negocierile de aderare la UE pentru Ucraina, Kievul solicită începerea acestor demersuri în acest an, în vreme ce instituțiile UE subliniază că acest proces se va realiza pe merite.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: Declanșând război împotriva Ucrainei, Putin a semnat condamnarea Rusiei la scara istoriei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Declanșând război împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a semnat condamnarea Rusiei la scara istoriei, iar cetățenii ruși vor suporta consecințele greșelilor enorme comise de liderul lor, a afirmat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), pe marginea dezbaterii din plenul Parlamentului European, de la mijlocul lunii februarie, privind scurgerea unui an de la declanșarea invaziei împotriva Ucrainei.

„Printr-o tragică ironie a sorții, declanșând acest război împotriva Ucrainei, Putin a semnat, de fapt, condamnarea Rusiei la scara istoriei. Acest război este sfârșitul Rusiei așa cum o știam până în 2022: partener strategic al UE, membru al organizațiilor internaționale și partener de afaceri pentru lumea occidentală. În următoarele decenii, cetățenii ruși vor trebui să facă față consecințelor acestei greșeli enorme comise de Putin. Fiecare zi în care nu se ia decizia de a se pune capăt războiului, este încă o zi neagră pentru Ucraina, Europa și pentru viitorul poporului rus. Sute de mii de ruși au părăsit Rusia și au devenit refugiați, speriați de mobilizare și represiuni politice”, afirmă Marian-Jean Marinescu.

Pe de altă parte, subliniază eurodeputatul, Putin pare însă susținut de oligarhi. „Au pierdut averi uriașe din cauza războiului, dar tac”. „Potrivit cercetărilor sociale, însă, la un an de la invazia Ucrainei, Putin nu ar câștiga alegerile astăzi”, mai adaugă acesta.

În orice caz, Marian-Jean Marinescu punctează că UE va rămâne alături de Ucraina și de poporul ucrainean în acest conflict.

„Iată un scurt sumar al acestui an de război. În oglindă, avem o Ucraină condusă de ”liderul moral al lumii democratice”, Vladimir Zelenski, o țară care luptă eroic pentru viitorul ei european, și o Uniune Europeană onorată să își deschidă porțile pentru acest popor de viteji. UE nu va cunoaște liniștea până când toți cei vinovați de crimele din Ucraina nu vor da socoteală în fața justiției, pentru toate aceste vieți frânte”, încheie eurodeputatul român.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina orice suspiciune de ingerințe străine

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport (TRAN) a Parlamentului European, a declarat pentru Politico că grupul din care face parte dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina posibilitatea unor ingerințe străine în contextul mai larg al scandalului de corupție Qatargate.

 

„La reuniunea de astăzi a Comisiei TRAN, prima din 2023, s-a discutat despre acordul aviatic UE-Qatar. Am declarat la POLITICO Europe, că pentru grupul PPE cât și pentru mine, coordonatorul grupului în TRAN, este important să verificăm că nu a avut loc nicio ingerință străină în timpul negocierilor privind acordul aerian UE-Qatar. PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul de către Comisia Europeană și ce poziție au luat țările UE la momentul respectiv”, a scris eurodeputatul într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit acestuia, acordul aerian UE-Qatar a fost examinat luna trecută și în plenul PE, când Parlamentul European a votat pentru suspendarea lucrărilor la toate dosarele legate de statul arab, în lumina așa-numitului scandal Qatargate.

Acest acord a fost semnat de Comisie în 2021 si trebuie încă ratificat de Parlament, dar eurodeputații nu vor avea un cuvânt de spus până în momentul în care toate țările vor da undă verde planului.

Acordul în domeniul aviației a înlocuit o serie de acorduri bilaterale pe care țările UE le aveau cu Qatar și a intrat în vigoare în momentul în care Comisia a aprobat planul.

Comisia Europeană va oferi acum Comisiei TRAN o actualizare a procesului complicat de ratificare, în timp ce deputații europeni vor avea șansa de a interoga Executivul cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul negocierilor.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA16 mins ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G716 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.19 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.19 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.23 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA24 hours ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

MAREA BRITANIE2 days ago

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending