Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul PPE pentru bugetul multianual european respinge condiționarea respectării statului de drept de alocarea fondurilor europene în următorul CFM

Published

on

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu ( PNL) și coordonatorul PPE pentru bugetul multianual european consideră că eventualele condiționalități privind respectarea statului de drept enunțate în documentul emis de Comisia Europeană în care erau prezentate mai mult scenarii privind alocarea fondurilor europene în cadrul următorului Cadru Financiar Multianual post-2020 nu reprezintă o decizie bună.

FOTO: The Parliament Magazine

Potrivit unei postări video a reprezentantul României în Parlamentul European, ”tinerii din programul Erasmus sau agricultorii nu au nicio vină că un guvern o ia razna”.

În viziunea acestuia, există două direcții diferite: “pe de o parte guvernul, care face erori și nu respectă valorile europene și statul de drept, pe de altă parte, oamenii care pot fi ajutați prin aceste proiecte”.

De altfel, Partidul Popular European ( PPE)  s-a distanțat de condiționarea alocării fondurilor europene de o definiție a statului de drept.

Citiți și Fondurile europene ar putea fi acordate doar statelor independente judiciar. Comisia Europeană vrea o definiție pentru ”statul de drept”

”Este prentru prima oară când văd în asemenea document spus foarte clar că toate statele membre, indiferent dacă sunt net contributoare sau net beneficiare profită de bugetul european. Este precizat că până în 1% din creșterea economică a fiecărui stat se bazează pe politicile europene din toate statele membre. Nu cotează că dai bani în România sau că Bulgaria primește bani, toate statele membre profită de acest lucru. Și este un lucru foarte important pentru că până acum s-a discutat numai despre cât primește în plus o țară față de ceea ce contribuie, și cât pierde o țară față de ceea ce dă”, a precizat europarlamentarul român Marian Jean- Marinescu.

Acesta a salutat documentul făcut public de Comisia Europeană, justificând că acesta încearcă să ”explice statelor contribuie mai mult decât primesc la bugetul european că acest lucru este și spre beneficiul lor și să micșoreze această presiune care există din partea unor state, de a nu crește bugetul european post-2020”.

Diverse scenarii privind politicile europene

Politica de securitate. Citând date statistice din document, Marinescu a precizat că ”avem nevoie de minim 7,8 miliarde pe an, dacă vrem să întărim securitatea la frontiere. Dacă vrem să angajăm foarte mulți oameni și să faci o comparație cu SUA sau Canada, vom avea nevoie de 150 de miliarde în acești 7 ani ai CFM. Mai există o cifră care arată ce înseamnă să crești numărul de oameni, dar să nu cumperi toate echipamentele necesare”, a completat acesta.

Citiți și Finanțarea apărării europene: Comisia Europeană propune trei scenarii cu fonduri de până la 10 miliarde de euro pentru crearea unei ”autentice Uniuni a Apărării”

Politica de coeziune. Făcând referire la propunerea Comisei, aceea de a crea un fond de rezervă contituit din banii care se pierd prin nefolosire, care se dezangajează, europarlamentarul român a salutat ideea, spunând că ” acest fond ( n.r. de rezervă ) poate fi utilizat în cazul în care apar lucruri neprevăzute și în cazul acesta nu mai ești nevoit să tai de la alte politici așa cum a avut loc în această perioadă”.

Citiți și Viitorul Politicii de Coeziune. Comisia Europeană propune trei scenarii și tăieri ale bugetului cu până la 124 de miliarde de euro

Politica agricolă comună. ”Se discută despre menținerea aceluiași nivel, care înseamnă 400 de miliarde în 7 ani. Avem un alt scenariu, reducerea plăților directe, însă într-un anume fel, adică 80% dintre plăți merg la 20% din fermieri. Plafonarea plăților directe la cei care iau sume foarte mari și întărirea ajutorului dat fermelor foarte mici. Sunt și acolo diverse scenarii. Cât ar însemna să tai 90 de miliarde sau 100 de miliarde”, a enunțat Marian-Jean Marinescu.

Citiți și Bugetul UE. Fondurile Politicii Agricole Comune ar putea fi reduse cu până la 120 de miliarde de euro. Scenariile propuse de Comisia Europeană

Resurse proprii pentru bugetul european

Reprezentantul României în Parlamentul European a enunțat propunerile Comisei Europene privind alte surse de finanțare a bugetului european, dincolo de cele existente ( contribuțiile naționale – un procent din TVA și taxele vamale). ”Acum se propun alte surse, cum ar fi un procent din vânzarea certificatelor verzi sau taxe pe corporații și o parte din profitul realizat de băncile naționale”, a menționat acesta.

Summitul de la Sibiu, moment în care se va discuta despre viitorul Europei

”Se spune că reuniunea Consiliului European din 9 mai de la Sibiu trebuie să găsească Europa pregătită, decisă pentru viitor. Atunci se va discuta viitorul Europei, dar trebuie să aibă în spate și o decizie privind bugetul, ceea ce înseamnă că se merge pe acestă idee de a avea buget și politici înainte de alegeri europene”, a completat în încheiere Marian -Jean Marinescu.

Comisia Europeană a dat publicității la 14 februarie o serie de propuneri cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene, care includ tăieri de fonduri în anumite domenii și surse noi de finanțare care să acopere golurile rezultate în urma ieșirii Marii Britanii din UE, completând că fondurile europene ar trebui condiționate de respecarea statului de drept de către statele membre ale blocului comunitar.

”Uniunea este o comunitate bazată pe respectarea statului de drept iar valorile ei constituie baza existenței sale. Acestea sunt împregnate în întreaga structură juridică și instituțională, dar și în toate politicile și pragramele comunității europene. Prin urmare, respectarea acestor valori trebuie asigurată în cadrul tuturor politicilor Uniunii, inclusiv bugetul UE, unde respectarea valorilor fundamentale reprezintă o precondiție esențială pentru aceasta buna gestiune financiară și finanțare eficientă din partea UE. Respectarea statului de drept este importantă pentru cetățenii europeni, dar și pentru inițiativele de afaceri, inovare și investiții. Economia europeană înflorește cel mai mult atunci când cadrul legal și istituțional este în concordanță deplină cu valorile comune ale Uniunii”, anunța documentul Comisiei Europene.

Discuțiile privind banii europeni survin în contextul în care Brexit-ul va produce ”o gaură” de 12-13 miliarde de euro în bugetul Uniunii. Jumătate din sumă trebuie realizată prin economisire, iar cealaltă jumătate trebuie să fie reintrodusă ca finanțare suplimentară din partea UE-27a transmis luna trecută comisarul european pentru buget, Günther OettingerOficialul european a declarat că așteaptă din partea statelor membre UE-27 să contribuie cu cel puțin 16 miliarde de euro mai mult la viitorul buget al UE. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.

”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.

Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:

  • investiții în infrastructură și logistică,
  • parteneriate economice și transfrontaliere,
  • proiecte comune pe fonduri europene,
  • mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.

Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.

Citiți și: ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.

Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.

”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.

El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.  

”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu: PPE susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Partidul Popular European susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC), a transmis eurodeputatul Dan Motreanu într-o postare pe Facebook.

„În calitate de europarlamentar, am apărat principiile pe care se bazează aceste instrumente esențiale pentru dezvoltarea României. Mă bucur că ideile pe care le-am susținut au fost incluse în documentul grupului PPE privind bugetul UE 2028-2034”, a subliniat el.

Deputatul european a amintit că România beneficiază de 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021-2027 și de 15,83 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună 2023-2027.

„Grupul PPE subliniază că viitorul buget al UE nu trebuie să fie inspirat din PNRR, ceea ce ar însemna ca finanțarea UE să fie condiționată de îndeplinirea unor jaloane și ținte la nivel național. M-am opus în permanență centralizării Politicii de Coeziune”, a completat eurodeputatul.

Mai mult, Dan Motreanu a subliniat că autoritățile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunităților, trebuie să aibă un rol mai important în luarea deciziilor și nu pot fi penalizate pentru reforme neimplementate la nivel național.

„Grupul PPE propune ca finanțarea pentru agricultură să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent, astfel încât să garanteze sprijinul necesar pentru fermieri și dezvoltarea rurală”, a adăugat acesta. 

În final, Dan Motreanu a subliniat că bugetul Politicii de Coeziune trebuie să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent și să continue sprijinul pentru dezvoltarea regională, reducerea diferențelor dintre regiuni și o creștere economică echilibrată în toate zonele UE.

„Prin apartenența PNL la PPE, partidul cu cei mai mulți europarlamentari, putem apăra eficient interesele României în Parlamentul European”, a concluzionat europarlamentarul. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE Victor Negrescu: Viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională

Published

on

© Victor Negrescu / Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a transmis miercuri că viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională, subliniind că digitalizarea înseamnă eficiență, costuri mai mici, acces mai rapid la servicii publice și mai multă transparență.

„Viitorul Guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională. Pentru că digitalizarea înseamnă eficiență, costuri mai mici, acces mai rapid la servicii publice și mai multă transparență. Pentru că un stat modernizat este un stat mai apropiat de cetățeni, mai puțin birocratic și mai corect. Digitalizarea democratizează relația cu statul și ne face egali în fața sistemului”, a scris Negrescu, pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, la Bruxelles, discuțiile se concentrează pe inteligența artificială, suveranitatea digitală și dezvoltarea unor tehnologii etice.

„Am gestionat multe dosare europene în acest domeniu, organizat zeci de conferințe și obținut milioane de euro pentru digitalizare. România nu are voie să rămână în urmă. Avem IT-iști de excepție, soluții inteligente și oameni care vor o administrație modernă. Trebuie doar să vrem și să acționăm”, a adăugat Victor Negrescu. 

De asemenea, la EU Digital Summit, Victor Negrescu a evidențiat potențialul României și importanța unei digitalizări incluzive, subliniind că digitalizarea trebuie să fie despre oameni și o viață mai ușoară, nu despre servere sau proceduri învechite transferate în format electronic.

„Cetățenii nu mai vor promisiuni, ci aplicații care funcționează, documente digitalizate, școli în care copiii au acces la o educație axată pe viitor, spitale cu sisteme integrate, instituții care nu cer hârtii. Digitalizarea este despre oameni, despre o viață mai ușoară, nu despre servere sau aceleași proceduri învechite în format electronic. Schimbarea trebuie să fie reală și accesibilă pentru toți”, a concluzioant deputatul european. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN18 minutes ago

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI44 minutes ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

ROMÂNIA56 minutes ago

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ROMÂNIA17 hours ago

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

ENERGIE17 hours ago

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

ROMÂNIA17 hours ago

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

CONSILIUL UE19 hours ago

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

NATO19 hours ago

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ROMÂNIA19 hours ago

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

U.E.20 hours ago

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

EDUCAȚIE4 weeks ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

Trending