Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Marian-Jean Marinescu, reales vicepreşedinte al grupului PPE din PE

Published

on

Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu a fost reales, miercuri, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cu 126 de voturi.

Europarlamentarul român a fost vicepreşedinte al Grupului PPE şi în legislatura precedentă a Parlamentului European. Marinescu a fost reales, miercuri, în cadrul reuniunii Grupului PPE de la Bruxelles, alături de alţi 9 vicepreşedinţi potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Cele mai multe voturi au fost obţinute de Esteban Gonzales Pons (Spania) şi de Françoise Grossetête (Franţa) – câte 157. Pentru cele 10 posturi de vicepreşedinte au candidat 15 europarlamentari ai PPE. La aceeaşi reuniune, germanul Manfred Weber a fost ales preşedinte al grupului PPE cu 190 de voturi “pentru” şi 2 “împotrivă”.

Marian-Jean MarinescuLe sunt recunoscător colegilor pentru susținerea lor. Sunt membru al Grupului PPE din 2005 și din 2007 ocup funcția de vicepreședinte. Principalul meu obiectiv în tot acest timp a fost să-mi îndeplinesc îndatoririle cu responsabilitate, loialitate și determinare, să acționez ca un mediator, echilibrat și corect, în grupurile de lucru pe care le-am coordonat. Voi menține această abordare care cred că este absolut necesară pentru a promova și susține pozițiile și valorile familiei PPE. Sunt convins că din această poziție, alături de colegii din delegația țării noastre în Grupul PPE, vom susține cu succes interesele României în cel mai puternic grup din Parlamentul European , a declarat Marinescu.

Marian-Jean Marinescu s-a născut la 11 august 1952, la Râmnicu Vâlcea. A absolvit cursurile Facultății de Aeronave București, Universitatea Politehnica București (1976).

În perioada 1976-1984 a lucrat ca inginer la întreprinderea Avioane SA Craiova, iar între 1984-1991 ca inginer și apoi șef de filială la Institutul de Aviație București, filiala Craiova. În perioadele 1991-1996 și 2000-2004 a fost director general al Centrului de Proiectări Aeronautice Craiova.

Este membru al Partidului Democrat-Liberal din anul 1992, iar din 1994 până în 1997 a fost vicepreședinte PD Craiova, secretar general al BPJ Dolj (1997-2001), iar din 2001 până în 2005 — vicepreședinte BPJ Dolj și secretar regional Oltenia în cadrul BPN. Între 2005-2007 a fost președinte al BPJ Dolj, funcție pe care o ocupă și din 2012 până în prezent. Între 2005-2011 a fost președintele Comisiei Naționale de Etică, Statut și Litigii a PDL și secretar executiv al BPN între 2012-2013. Din 2013 este vicepreședinte pentru Regiunea Oltenia în BPN al PDL.

În perioada 1992-1996 a fost consilier municipal la Craiova, apoi prefect al județului Dolj (1996-2000) și, din nou, consilier județean Dolj, din iunie până în decembrie 2004.

Din decembrie 2004 a fost deputat de Dolj în Parlamentul României, făcând parte din Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibrul ecologic, Grupul parlamentar de prietenie cu Irlanda, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană. De asemenea, a făcut parte din Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană (până în decembrie 2006) și Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României (până în iunie 2007).

Din octombrie 2005 până în ianuarie 2007 a fost observator în Parlamentul European și șeful delegației României în Grupul PPE-DE, iar din ianuarie 2007, membru al Parlamentului European.

A fost ales europarlamentar pe listele PDL în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009 și a obținut un mandat de europarlamentar și în cadrul scrutinului din 25 mai 2014.

Este vicepreședinte al Grupului PPE din anul 2007, responsabil cu zona estică a politicii de vecinătate și cu dialogul interreligios (2007-2009) și al grupului de lucru buget și politici structurale (2009-2014).

Membru al Comisiei de transport și turism și al Delegației parlamentare pentru Balcanii de Vest, Marian-Jean Marinescu a fost prezent și în multe dosare de actualitate. În 2009, acesta se implica în protecţia românilor din Italia şi era primit de Papa Benedict al XVI-lea la Vatican. Tot în 2009, făcea parte din delegaţia Parlamentului European de observare a desfăşurării alegerilor de la Chişinău. În dosarul aderării României la spațiul Schengen, aderare blocată de Olanda și Finlanda, europarlamentarul PDL a redactat o rezoluție prin care cerea rezolvarea favorabilă și fără întârziere a problemei, solicitare votată de Parlamentul European cu o majoritate cvasi-absolută. A fost și co-autor al unei rezoluții privind libera circulație a forței de muncă și inițiatorul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European, în 2014.

Marian-Jean Marinescu a fost votat Europarlamentarul Anului 2014 în Cercetare și Inovare de către deputații europeni și a fost declarat cel mai influent europarlamentar român din legislatura 2009-2014 în cadrul unui studiu realizat de Institutul European pentru Democrație Participativă Qvorum.

Este decorat cu Steaua României în rang de ofițer.

 

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL32 mins ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.42 mins ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA45 mins ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.3 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud a discutat cu Marcel Ciolacu despre exportul de reactoare nucleare şi despre cooperare în domeniul sănătății

FONDURI EUROPENE6 hours ago

MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

SUA6 hours ago

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL6 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending