Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, responsabilul Parlamentului European pentru Cerul Unic European, își pune mari speranțe în negocierile pe acest
dosar pe care le va începe cu președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene.
”Președinția franceză vine la conducerea UE într-un moment critic, în care este nevoie de rațiune, echilibru, viziune, curaj și fermitate. Franța are, cred eu, anvergura de a aduce concretizarea unor rezultate în câteva dosare cheie pentru UE”, și-a exprimat optimismul europarlamentarul, care a avut anul trecut mai multe întrevederi în urma cărora a concluzionat că ”cei cu care va negocia cunosc bine dosarul”.
În egală măsură, Marinescu speră ca ”Franța să vorbească pe aceeași voce cu Asociația transportului aerian internațional, din care fac parte și cele mai importante companii franceze, care susțin SES”.
”Dacă dorim atingerea țintelor de decarbonizare fixate de Pactul Ecologic European, nu putem să ignorăm faptul că aplicarea SES va reduce emisiile cu 10%”.
Franța, care a preluat la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, promite să sprijine tranziția ecologică și cea digitală, să apere valorile și interesele comune și să construiască o viziune europeană comună sub deviza ”Relansare, putere, apartenență”.
”Europa este locul în care, la Paris, în 2015, a avut loc o conștientizare universală privind clima. Este continentul care, cu obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, a fost primul care și-a stabilit cele mai ambițioase obiective de pe planetă. Acum trebuie să trecem de la intenții la acțiuni”, a fost unul dintre mesajele transmite de Emmanuel Macron în plenul reunit al Parlamentului European, unde a prezentat prioritățile președinției la Consiliul Uniunii Europene.
Astfel, președinția franceză va avea de gestionat dosare europene importante în domeniul transporturilor, combaterii schimbărilor climatice sau transformării industriilor UE, printre acestea aflându-se și Cerul Unic European.
Comisia pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European a adoptat la 18 iunie mandatul de negociere pentru a reforma Cerul Unic European, dosar pentru care eurodeputatul Marian-Jean Marinescu este responsabil, cu 39 de voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri, actualizând poziția de negociere a Parlamentului European adoptată în 2014 și reconfirmând disponibilitatea instituției cu rol de co-legislator de a demara discuțiile cu Consiliul Uniunii Europene.
Eurodeputații au propus astfel modalități de modernizare a gestionării spațiului aerian pentru a reduce întârzierile, a optimiza rutele de zbor, a reduce costurile dar și emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul aviației.
Citiți și:
Membrii Comisiei TRAN din Parlamentul European și-au exprimat dorința de a reduce fragmentarea gestionării spațiului aerian european și optimizarea rutelor de zbor, adică introducerea mai multor zboruri directe.
Aceștia au pledat pentru simplificarea sistemului european de gestionare a spațiului aerian prin înființarea unui organism independent de evaluare a performanțelor sub umbrela administrativă a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației (AESA).
Acesta va fi însărcinat cu eliberarea de licențe economice de operare pentru prestatorii de servicii de navigație aeriană și pentru operatorii aeroportuari, dar și cu implementarea planurilor de performanță privind gestionarea spațiului aerian.
Normele privind extinderea mandatului AESA au fost adoptate de eurodeputați cu 38 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 3 abțineri. În egală măsură, Comisia TRAN din Parlamentul European a stabilit mandatul de începere a negocierilor interinstituționale cu 41 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 2 abțineri.
Eurodeputații au subliniat că Cerul Unic European ar trebui să fie în acord cu Pactul Ecologic European și să contribuie astfel la neutralitatea climatică a UE prin reducerea cu până la 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră.
În acest sens, Comisia TRAN a îndeamnat Comisia Europeană să adopte criterii de performanță privind capacitatea, eficiența costurilor, schimbările climatice și protejarea mediului pe care serviciile de navigație aeriană să le respecte.