Marian Jean Marinescu: Romania nu va adera la spatiul Schengen datorita crizei politice de anul trecut

Eurodeputatul PDL/PPE Marian Jean Marinescu considera ca principalul motiv pentru care Romania nu va putea adera la Spatiul Schengen este criza politica provocata in vara anului trecut de catre guvernarea Ponta.

marian jean marinescuDe asemenea, vicepresedintele Grupului PPE al PE sustine ca imaginea Romaniei este afectata pe plan extern, fapt ce influenteaza votul statelor europene in ce priveste aderarea tarii noastre la Spatiul Schegen.

“Faptul că  România nu va adera la spațiul Schengen în 2013 se datorează crizei politice de anul trecut, provocată de actuala guvernare. Mai mult, situația politică din țara noastră alimentează luările de poziție ale anumitor state membre care sunt împotriva aderării României la Schengen.” sustine europarlamentarul.

Marian Jean Marinescu considera ca subiectul intarzierii aderarii la spatiul Schengen poate fi pus pe seama  imaginii pe care Romania o are pentru partenerii externi:

“Miniștri condamnati sau cu dosare nevoiți să plece din guvern, atacarea justiției, încercările de a bloca activitatea mass media, utilizarea imunității parlamentare, toate acestea dăunează imaginii României. Aceste probleme politice trebuie rezolvate la noi în țară, soluțiile nu pot veni din altă parte.”

Totodata, europarlamentarul PDL considera ca tara noastra a indeplinit criteriile tehnice cerute de UE, fapt subliniat si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

”În acest moment, România îndeplinește condițiile tehnice cerute în vederea aderării la spațiul de liberă circulație, lucru reiterat în diferite ocazii de către Comisia Europeană. Președintele Barroso a declarat că intrarea României în Schengen nu se va face la 1 ianuarie 2014 pentru că anumite state se opun, nu pentru că România nu ar îndeplini aceste condiții. Președintele Barroso a amintit și de amalgamul existent între Schengen, problema imigrației, situația din Lampedusa, declarând că această situație trebuie clarificată”

“Din punct de vedere procedural, Comisia Europeană și-a încheiat misiunea în acest dosar. Decizia acceptării României în Schengen se va lua în Consiliu și, după cum știm, Consiliul  a decis ca acest subiect să fie inclus pe agenda negocierilor” a mai punctat Marinescu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.