EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Marian-Jean Marinescu sprijină o implementare mai facilă și prelungirea termenului de intrare în vigoare a directivei privind emisiile industriale pentru a le oferi țărilor UE timpul necesar de adaptare
Published
2 years agoon
By
Teodora Ion
Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu sprijină o implementare mai facilă a Directivei privind emisiile industriale în statele membre, inclusiv în România, prin reducerea sarcinii administrative, de exemplu.
Directiva mai sus amintită reprezintă un instrument de reducere a emisiilor industriale și a acelor produse de anumite instalații agricole prin impunerea unor valori limită de emisie.
”Mă bucur că am reușit să sprijinim fermierii români și să eliminăm includerea fermelor de vite în domeniul de aplicare a directivei. Alte elemente pe care le-am susținut în raport sunt de natură să asigure o implementare mai facilă în statele membre, inclusiv în România. Între acestea, reducerea sarcinii administrative, limitarea împuternicirii Comisiei de a adopta acte delegate pentru a modifica sfera de cuprindere a activităților și poluanților, prelungirea cu doi ani a intrării în vigoare a noilor reguli, astfel încât statele membre să dispună de suficient timp pentru a se adapta la noile norme, creșterea pragului pentru acvacultură la 500 de tone, față de 100 de tone, propus de Comisie”, a explicat Marinescu, vincepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, principalele modificări aduse mandatului de negociere al Parlamentului European.
Schimbările sunt necesare în contextul în care, în UE, ”industria și agricultura sunt puse sub presiune”.
”Creșteri record ale prețurilor energiei, inflație, o încrâncenare a concurenței la nivel global și toate acestea pe fondul necesității unor investiții masive în decarbonizare și, din păcate, a unei suprareglementări venite din partea Comisiei Europene, în ciuda opoziției PPE”, a opinat eurodeputatul într-o explicație a votului.
La 11 iulie, Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere cu statele membre privind normele de reducere a poluării și de orientare a marilor instalații agro-industriale în tranziția ecologică.
Poziția Parlamentului privind directiva privind emisiile industriale (IED) și directiva privind depozitarea deșeurilor a fost adoptată de deputați cu 396 de voturi pentru, 102 împotrivă și 131 de abțineri. În ceea ce privește regulamentul privind portalul emisiilor industriale, deputații au adoptat mandatul de negociere cu 563 de voturi pentru, 51 împotrivă și 18 abțineri.
Directiva privind emisiile industriale stabilește norme privind prevenirea și controlul poluării cauzate de emisiile în aer, apă și sol ale instalațiilor agroindustriale mari, care pot duce la probleme de sănătate precum astmul, bronșita și cancerul, care provoacă sute de mii de decese premature în fiecare an în UE.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Sprijinul financiar european pentru fermierii români, evidențiat în deschiderea ediției 2025 a Forumului BEI – „Aceasta este Europa”
Banca Europeană de Investiții, record de finanțări în 2024. Peste 100 mld. euro, investiți în securitatea energetică a UE
Comisia Europeană pregătește o nouă simplificare a regulilor Politicii Agricole Comune, anunță eurodeputatul Dan Motreanu: „Voi susține interesele fermierilor români”
România obține de la Comisia Europeană 1,9 mld. euro, fonduri nerambursabile, pentru proiecte privind tranziția către o energie curată
Ministerul Finanțelor pregătește instrumente care să ofere industriei chimice și sidelurgice cadrul pentru a se adapta la tranziția verde
Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 400 de milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă severă
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară
Published
1 hour agoon
March 19, 2025By
Andreea Radu
Europarlamentarul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene explicații în legătură cu adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară, printr-o întrebare semnată alături de mai mulți deputați europeni.
„Fuziunea nucleară reprezintă o oportunitate deosebit de importantă pentru Europa de a-și consolida independența energetică și de a asigura aprovizionarea sigură cu energie pentru generațiile viitoare”, a scris eurodeputatul, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană se angajează, în cadrul actualului mandat, să prezinte o strategie a UE privind fuziunea, potrivit răspunsului primit de la Dan Jørgensen, Comisarul european pentru Energie și Locuințe.
„În 2024, Comisia a înființat un grup de experți dedicat, format din reprezentanți ai statelor membre interesate. Acest grup de experți are rolul de a oferi consiliere cu privire la măsurile care trebuie luate în vederea dezvoltării unui cadru de reglementare specific. De asemenea, consilierea vizează opțiunile de stimulare a inovării industriale prin cercetarea și dezvoltarea în domeniul fuziunii”, a adăugat Dan Motreanu.
De asemenea, Dan Motreanu a subliniat că Executivul european colaborează cu industria fuziunii și organizațiile de cercetare pentru a identifica modalități de implicare a sectorului privat și pentru a dezvolta o platformă europeană dedicată tehnologiei și inovației.
„Comisia colaborează cu industria europeană a fuziunii și cu organizațiile de cercetare pentru a explora modalități de implicare a industriei private, precum și de a crea o platformă europeană pentru tehnologie și inovare”, a mai spus europarlamentarul.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust
Published
3 hours agoon
March 19, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gabriela Firea a organizat ieri, 18 martie, la Bruxelles, o dezbatere privind inegalitatea dintre femei și bărbați în Uniunea Europeană.
La masa rotundă, „Cum să accelerăm egalitatea de gen la nivelul Uniunii Europene?”, au participat comisarul european Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, ambasadorul Iulia Matei, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, precum și europarlamentara Maria Grapini europarlamentar, vicepreședinta Comisiei IMCO din Parlamentul European. Cu acest prilej, au fost discutate măsuri concrete privind transparență salarială, combaterea violenței de gen, acces egal la educație și sprijinirea femeilor în funcții de conducere.
„În această săptămână, la Bruxelles, am fost alături de doamne puternice pentru a dezbate o realitate: inegalitatea dintre femei și bărbați! Mai avem nevoie de încă 60 de ani, spun statisticile, pentru a ajunge la echitate. Inacceptabil! (…) Nu mai putem accepta ca femeile să fie încă plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. Nu putem tolera violența bazată pe gen sau discriminarea în carieră. Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust! De aceea, acționăm acum pentru: egalitate salarială, combaterea violenței de gen, acces nediferențiat la educație și sănătate și promovarea femeilor în funcții de conducere”, a transmis eurodeputatul social-democrat în urma reuniunii.
De asemenea, Gabriela Firea susține că România trebuie să fie parte activă a acestei schimbări: „Europa trebuie să fie un model de echitate și progres. (…) Voi lupta în continuare (așa cum am făcut și ca senator, primar general și ministru) pentru ca femeile să fie respectate, sprijinite și să aibă aceleași drepturi și oportunități ca bărbații.”
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Comisia pentru Transport și Turism din PE a votat avizul privind bugetul multianual al UE post-2027. Gheorghe Falcă: Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial
Published
19 hours agoon
March 18, 2025By
Teodora Ion
Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Gheorghe Falcă privind prioritățile UE în bugetul UE post-2027 în materie de infrastructură de transport, mobilitate militară și sprijinirea turismului.
”Astăzi, în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, am votat avizul privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027! Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial, care stabilește prioritățile Uniunii Europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, mobilitatea militară și sprijinirea turismului”, a anunțat europarlamentarul, prezentând prioritățile introduse:
- Modernizarea și extinderea rețelei TEN-T – pentru o conectivitate mai bună între regiunile UE, eliminarea blocajelor și îmbunătățirea transportului feroviar.
- Facilitatea Conectarea Europei (MIE) – alocări financiare mai mari pentru proiectele de infrastructură esențiale, inclusiv în România!
- Mobilitate militară – investiții pentru securitate, modernizarea infrastructurii duale civil-militar și creșterea rezilienței strategice a Uniunii.
- Turism și digitalizare – sprijin pentru IMM-uri, promovarea produselor regionale și dezvoltarea unui turism mai inovator și accesibil.
”Pentru România, acest Aviz deschide calea unor investiții record în infrastructură, transport și turism, esențiale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, a anunțat europarlamentarul.
Acesta a ținut să mulțumească colegilor săi pentru sprijinul acordat.
”Continuăm să lucrăm pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru conectivitate și pentru securitate în întreaga Uniune Europeană”, a conchis Gheorghe Falcă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva