Marile Puteri ale lumii despre posibilul test nuclear al Coreei de Nord: Este o PROVOCARE. Se cer reacții puternice ale comunității internaționale

onuAnunțul Coreei de Nord că a efectuat un test nuclear cu bombă cu hidrogen a determinat convocarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU.

SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate în privința presupusului test nuclear al Coreii de Nord”, a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane.

Deși nu putem confirma pentru moment că a avut loc cu adevărat un test nuclear, condamnăm orice încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și facem din nou apel la Coreea de Nord să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale”, a adăugat ea.

Ulterior marile puteri occidentale – SUA, Franța și Marea Britanie -, toate trei fiind membrii permanenți în Consiliul de Securitate au reacționat cu prudență și au solicitat, totuși, reacții din partea comunității internaționale.

Reacţia Casei Albe

Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, potrivit cărora nord-coreenii au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, şi că va monitoriza în continuare situaţia, relatează Reuters în pagina electronică, citat de Gândul.info.

Citiți și Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după presupusul test nuclear reușit anunțat de Coreea de Nord

“Deşi nu putem confirma aceste afirmaţii în acest moment, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor UNSC (Consiliului de Securitate al ONU) şi îndemnăm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale”, a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate de la Casa Albă, citat într-un comunicat. Price a anunţat că Statele Unite vor continua să “protejeze şi să-şi apere aliaţii din regiune” şi va “răspunde adecvat provocărilor nord-coreene”.

Franţa cere o „reacţie puternică a comunităţii internaţionale”

Franţa condamnă acţiunile Coreei de nord privind testul nuclear şi cere „o reacţie puternică a comunităţii internaţionale”, se arată într-un comunicat al preşedintelui Francois Hollande.

Potrivit sursei citate, Coreea de Nord „a violat inacceptabil rezoluţiile consiliului de securitate al Naţiunilor Unite”.

Marea Britanie: Este o provocare

Ministrul Afacerilor externe al Marii Britanii, Philip Hammond a condamnat şi el acţiunile Phenianului.

„Dacă raportul nord coreeam privind testul bombei cu hidrogen este adevărat, atunci este o gravă încălcare a rezoluţiilor consiliului de securitate şi o provocare pe care o condamnăm fără rezerve”, a spus el.

Reacția Beijing-ului

Chiar şi China, aliatul tradiţional al Coreeii de Nord, a condamnat acest nou test nuclear. Agenţia de presă de stat Xinhua a scris că acţiunea Phenianului este împotriva ţelului de a elimina armele atomice. Până la acest moment, Moscova nu a emis nicio declarație oficială

.

 

2 Responses to Marile Puteri ale lumii despre posibilul test nuclear al Coreei de Nord: Este o PROVOCARE. Se cer reacții puternice ale comunității internaționale

  1. Pingback: Reacția UE după anunțul Coreei de Nord privind un test nuclear efectuat. Federica Mogherini cere Phenian-ului să participe la dialog | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Coreea de Sud susţine că Phenianul NU a testat BOMBA cu hidrogen | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.