Statele Unite își vor menține prezența în Marea Neagră în pofida avertismentului Rusiei că un distrugător american care patrulează în zonă subminează securitatea regională, a declarat secretarul Marinei americane, Ray Mabus, relatează Agerpres.
Distrugătorul USS Porter a intrat în Marea Neagră în această lună, atrăgând critici dure din partea Moscovei. Aflat la bordul USS Mason, un alt distrugător american din Marea Mediterană, Mabus a declarat joi pentru Reuters că este datoria Marinei americane să descurajeze agresiunea și să asigure culoarele maritime deschise, potrivit Digi24.
„Vom fi acolo” în Marea Neagră, a spus Ray Mabus. „Vom descuraja orice agresiune. Acesta e principalul motiv pentru care suntem acolo — să descurajăm posibile agresiuni”, a mai spus el.
Mabus a făcut aceste declarații la câteva zile după ce Rusia a criticat discuțiile din cadrul NATO privind crearea unei forțe permanente în Marea Neagră.
„Dacă se va lua o decizie privind crearea unei forțe permanente, desigur, ar fi un element destabilizator, pentru că aceasta nu este o mare a NATO”, afirmase Andrei Kelin, șeful Departamentului de cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus.
Rusia, care a anexat peninsula Crimeea în 2014, are propria sa flotă în Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.
Ray Mabus a precizat că Statele Unite respectă prevederile Convenției de la Montreux, care stipulează că țările care nu au ieșire la Marea Neagră nu-și pot menține nave de război în această zonă mai mult de 21 zile. Turcia, România și Bulgaria, state membre ale NATO, sunt riverane Mării Negre.
„Suntem de peste 70 de ani în Marea Mediterană, de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai spus Mabus. „Am menținut culoarele maritime deschise…Este ceea ce facem noi”, a afirmat oficialul american, încheie sursa citată.
Turcia și România sunt așteptate să exercite presiuni pentru o prezență mai mare a forțelor aliate în Marea Neagră, la summitul NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, mai ales după ce Bulgaria a decis să nu mai sprijine inițiativa unei prezențe avansate aliate în zonă, întrucât forma în care a fost aceasta propusă este ”inacceptabilă”, după cum spunea premierul Bulgariei, Boyko Borisov, în urma unei întrevederi cu președintele Rosen Plevneliev, care survenea după reuniunea bilaterală a președintelui bulgar cu Klaus Iohannis.
La acele convorbiri, cei doi președinți conveniseră asupra formulei de cooperare la Marea Neagră.
Citiți și Prezența navală NATO la Marea Neagră propusă de România, pusă în pericol de Bulgaria: Ideea nu este acceptabilă în felul în care a fost propusă la întâlnirile cu Dacian Cioloș și Klaus Iohannis
Citiți și Dacian Cioloș, după întrevederea cu Joe Biden: Am solicitat și obținut sprijinul SUA la summitul NATO pentru întărirea cooperării militare la Marea Neagră
Aflat recent într-o vizită în SUA, premierul Dacian Cioloș declara după întrevederea cu vicepreședintele Joe Biden că SUA vor sprijini inițiativa românească la Marea Neagră.
”Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria și Turcia și am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susținută de NATO”, a spus atunci șeful guvernului român.
.