Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, îndeamnă la o “revoltă a decenței” pentru a lupta împotriva populismului în Europa

Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, și fost lider al partidului german SPD a declarat că stânga europeană se află într-un timp critic tocmai datorită faptului că retorica anti-europeană prinde tot mai mult avânt și că politica devine tot mai renaționalizată.

“Ideea Europei se bazează pe trei piloni: solidaritate, respect și demnitate. Dar trecem prin momente în care acei stâlpi sunt în pericol. Un exemplu este incitarea populistă împotriva minorităților și căutarea unor beneficii pe termen scurt, așa cum se poate vedea în Italia. Este aproape fascist pentru ministrul de interne să vrea să înregistreze romii”, a precizat fostul oficial european într-un interviu pentru El Pais.

“Avem nevoie de o revoltă a decenței. Aceia dintre noi care cred că cooperarea între state și națiuni este cel mai bun lucru pe care omenirea l-ar putea face în secolul XXI”, a mai precizat acesta, făcând referire la nevoia unei lupte împotriva populismului.

Martin Schulz este de părere că “lumea a devenit un loc mai nesigur și mai puțin transparent” tocmai din cauza faptului că există lideri care zugrăvesc “lumea în alb sau negru”: “Trăim în vremuri de schimbare multipolară: lumea a devenit un loc mai nesigur și mai puțin transparent. Companiile digitale au mai multă putere decât statele. Este de înțeles că oamenii doresc mai multă siguranță și lucruri simple. Cei care pictează lumea în alb și negru, cum ar fi Trump sau Salvini, își propagă ideile simple și acest lucru este foarte atractiv. “

La sfârșitul anului trecut Martin Schulz, atunci lider SPD, propunea crearea Statelor Unite ale Europei prin adoptarea unei constituții comune. 

Ultima dată când Uniunea Europeană a încercat ratificarea unui tratat constituțional, în anul 2005, procesul a eșuat ca urmare a faptului că proiectul a fost respins de Franța și de Olanda prin referendum. Ulterior, țările UE au negociat și convenit punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona, cel care este în vigoare și în prezent.

Martin Schulz a părăsit poziția de președinte al Parlamentului European pe 17 ianuarie 2017, punând capăt unei perioade de două mandate consecutive în două legislaturi diferite. Cunoscut pentru talentul său de orator, Martin Schulz și-a făcut cea mai mare parte a carierei la nivel european și este lipsit de experiența vreunui mandat important în Germania.

În februarie 2018 a anunțat că a demisionat de la președinția partidului SPD pentru a prelua ulterior postul de ministru de externe în coaliția cu CDU/CSU, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Întrebat de jurnaliști despre planurile de viitor, el a precizat că dorește să fie un deputat în legislativul german care să apere capitolul european în coaliție, coaliție care”să conducă lupta pentru UE”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.