Connect with us

INTERNAȚIONAL

Matteo Salvini repetă mișcarea de a interzice debarcarea unor migranți africani de pe o barcă de salvare germană, după ce a ținut pe mare, timp de trei săptămâni, o altă ambarcațiune umanitară

Published

on

© Matteo Salvini/ Facebook

Un număr de 859 de migranți muriseră în Mediterana până la 22 august, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), iar situația poate continua atâta vreme cât state costiere, precum Italia și Malta refuză primirea pe uscat a persoanelor salvate pe mare, informează Deutsche Welle și infomigrants.net

Organizația a mai transmis că cei 45.505 de migranți și refugiați au ajuns în Europa pe mare până în acest an, reprezintă un număr cu 30 la sută mai scăzut față de cifrele din 2018, când 64.836 de migranți au ajuns pe continent.

 Majoritatea migranților care au ajuns în Europa au debarcat în Grecia și Spania. De la începutul anului 2019, au ajuns în Grecia în total 23.193 de persoane și 14.680 în Spania.

Potrivit datelor OIM, Italia a primit 4.664 de sosiri. Cei 859 de morți pe cele trei rute principale mediteraneene din acest an reprezintă 55% din totalul de 1.558 de decese care au avut loc în aceeași perioadă din 2018. Majoritatea deceselor – aproape 600 – au avut loc pe ruta Mediteranei Centrale, care leagă Africa de Nord de Italia și Malta.

32.669 de decese în întreaga lume din 2014

Acesta este al șaselea an în care OIM înregistrează în mod sistematic numărul de decese pe rutele de migranți din întreaga lume prin proiectul său „Migranți dispăruți”. De la începutul anului 2014, inițiativa a înregistrat decesul a 32.669 de persoane în întreaga lume, dintre care 1.709 decese au avut loc de la începutul acestui an până la 22 august.

OIM a precizat că, datorită dificultăților de culegere a informațiilor despre aceste persoane și a situațiilor care au cauzat moartea acestora, numărul real de vieți pierdute în călătoriile migratorii este probabil mult mai mare.

Italia și Malta își mențin porturile închise pentru bărcile de salvare

După scandalul de săptămâna trecută, când ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, a interzis acostarea unei nave spaniole cu misiune umanitară, care avea la bord 143 de migranți africani salvați din apele Mediterenei, creând mari tensiuni în guvernul italian și atrăgând numeroase critici din partea altor state membre și oficiali europeni, o situație identică se înregistrează și în cazul unei nave de salvare cu pavilion german, relatează Deutsche Welle

Matteo Salvini a interzis navei umanitare germane, care transporta migranți salvați din Libia, să intre în apele teritoriale italiene. Barca a luat la bord 100 de persoane dintr-o barcă de salvare din cauciuc care se scufunda luni la aproximativ 50 de kilometri de coasta Libiei, țară de unde oamenii au fugit din calea războiului. 

Deși situația a fost rezolvată în cele din urmă în cazul navei spaniole Open Arms, migranților permițându-li-se debarcarea pe insula Lampedusa, după trei săptămâni petrecute pe mare, și urmând a fi preluați de alte state membre, nava germană se află deocamdată într-o situație incertă. 

Decizii precum cea semnată marți de către Matteo Salvini au devenit o chestiune de rutină în demersul acestuia de a împiedica navele de salvare umanitare să aducă migranți în Italia. El s-a plâns adesea că alte țări ale UE nu își asumă partea lor echitabilă din responsabilitatea de a prelua persoane strămutate.

Deși Italia și Malta au porturile europene cele mai apropiate de Libia, țările au elaborat politici pentru excluderea navelor umanitare. În general, Malta a acceptat migranții salvați în zona de responsabilitate recunoscută. Pozițiile au condus la numeroase situații de criză umanitară. 

Săptămâna trecută, după ce au fost blocați zile întregi pe mare mare, peste 350 de migranți aflați la bordul navei de caritate Ocean Viking au intrat în Malta, unde oficialii i-au repartizat în alte țări ale UE, relatează ANSA. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Sondaj YouGov: Aproximativ 42% dintre germani consideră că SUA își vor pierde poziția de lider mondial în favoarea Chinei în următoarele decenii

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Aproximativ 42% dintre germani consideră că Statele Unite nu-și vor mai putea păstra poziția ca lider mondial în următoarele câteva decenii, China urmând să o preia, a arătat un sondaj publicat marți de YouGov și citat de Deutsche Welle.

Doar 14% dintre cei chestionați de institutul YouGov, din Marea Britanie, cred că SUA își vor păstra supremația. Aproximativ 23% nu au fost hotărâți, iar 22% nu au răspuns la întrebarea sondajului: „Ce țară, SUA sau China, va fi mai puternică în decursul următorilor 50 de ani, în opinia dumneavoastră?”.

Opiniile cu privire la această chestiune au variat în funcție de preferințele electorale ale respondenților. Susținătorii Partidului de Stânga au avut tendința majoritar de a prezice viitoarea dominație a Chinei asupra SUA (54%), la fel ca și susținătorii Democraților Liberi pro-mediul de afaceri și ai ecologiștilor (52%).

Alegătorii care susțin partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania au fost cel mai înclinați să răspundă că SUA vor rămâne puterea mondială dominantă, dar chiar și aici, doar 17% au răspuns în această direcție.

Sondajul, la care au participat 4.054 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, a fost realizat în perioada 10-12 iulie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA și-a reconsiderat decizia și va acorda din nou vize pentru studenții străini care urmează cursuri online 

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

SUA și-a reconsiderat decizia privind anularea vizelor pentru studenții străini care nu ar fi urmat cursuri în format fizic pe teritoriul Statelor Unite la începerea anului universitar din cauza pandemiei. 

Această decizie a fost anunțată de judecătoarea federală din Massachusetts Allison Burroughs, citată de AFP, Reuters și Agerpres.

Decizia administraţiei de la Washington, anunţată de poliţia Vămilor şi Imigraţiei (ICE) la 6 iulie, a fost atacată în justiţie de universităţile Harvard şi Massachusetts Institute of Technology (MIT), cu sprijinul a numeroase alte instituţii de învăţământ superior, sindicate ale studenţilor şi circa 20 de state americane.

Studenții străini din SUA care alegeau să urmeze instituții de învățământ care vor continua cursurile doar în regim ”online” nu ar mai fi primit vize din partea autorităților americane, după vacanţa de vară 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Au fost avute în vedere vizele F1 (pentru studii academice) sau M1 (pentru pregătire profesională).

Reamintim că administrația Trump a decis să prelungească pauza de acordare a vizelor de muncă până la sfârșitul anului, având un impact negativ asupra asupra cetățenilor UE în plan academic, profesional și personal, ca și asupra relațiilor transatlantice în ansamblu.

Citiți și: Președintele Donald Trump prelungește ”pauza” de eliberare a ”cărților verzi”, dorind să îi readucă pe cetățenii americani la locurile de muncă

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie exclude Huawei din rețeaua sa 5G. Companiile din telecomunicaţii trebuie să înlocuiască echipamentele gigantului chinez până în 2027: Este decizia corectă pentru securitatea noastră naţională

Published

on

© NCSC UK/ Twitter

Premierul britanic Boris Johnson a dispus marți excluderea completă a companiei chineze Huawei din rețeau 5G a Regatului Unit, furnizorii britanici de telefonie mobilă având interdicție să cumpere echipament de la această companie după 31 decembrie, fiind nevoiți în același timp, să înlăture toate echipamentele 5G ale Huawei din rețelele lor până în 2027, anunță BBC, citat de Digi24.

Secretarul pentru cultură, media, sport și sector digital, Oliver Dowden, a comunicat Camerei Comunelor decizia guvernului de la Londra, menită să mulțumească Statele Unite, cu care Regatul Unit dorește să stabilească un acord comercial post-Brexit.

Răgazul de şapte ani este menit să ajute operatorii britanici din sectorul telecomunicaţiilor, precum BT, Vodafone sau Three, care se temeau că vor pierde miliarde de lire sterline pentru a înlocui mai repede echipamentele Huawei.

Oficialul britanic a mai menționat că această hotărâre implică și întârzierea cu doi până la trei ani a implementării rețelei 5G în Regatul Unit, costurile urmând să crească cu aproximativ 2 miliarde de lire sterline.

”Nu a fost o decizie uşoară, dar este cea corectă pentru reţelele britanice de telecomunicaţii, pentru securitatea noastră naţională şi pentru economia noastră, atât în prezent cât şi pe termen lung”, a motivat Dowden, informează Reuters, citat de Agerpres

Într-o primă reacție, companie chineză și-a exprimat dezamăgirea faţă de ceea ce a numit a fi o decizie ”politizată”. ”Această decizie dezamăgitoare este o veste rea pentru toţi cei care au un telefon mobil în Regatul Unit, ea riscă să încetinească modernizarea digitală a ţării”, a afirmat un purtător de cuvânt al Huawei, care consideră ”regretabil că viitorul nostru (n.r. al Huawei) în Regatul Unit a fost politizat din cauza politicii comerciale americane şi nu din raţiuni de securitate”.

Nemulțumirea companiei este cu atât mai care cu cât, la finalul lunii iunie, aceasta anunțase că a primit autorizaţia oficială pentru construirea unui centru de cercetare şi dezvoltare în Anglia, în care va investi 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde dolari). Noul centru urma să angajeze circa 400 de persoane, iar activitatea sa urma să se axeze pe producerea de echipamente optice utilizate în sistemele de comunicaţii cu fibră optică.

Marea Britanie a revizuit ultima dată în ianuarie rolul Huawei în infrastructura sa telecom, când a decis să permită firmei să rămână furnizor dar cu o limită asupra cotei de piață.  Însă, în luna mai, SUA a introdus noi sancțiuni menite să disrupă abilitatea Huawei de a-și fabrica propriile cipuri.

La acel moment, hotărârea a atras nemulțumirea Washingtonului, care prin vocea vicepreședintelui american, Mike Pence, și-a arătat ”profunda dezamăgire”, sugerând, în același timp, că această decizie ar putea afecta negocierile cu Statele Unite pentru stabilirea unui acord comercial.

De altfel, Financial Times relata că președintele american Donald Trump și-a exprimat ”în termeni furioși” punctul de vedere cu privire la decizia Londrei de a permite implicarea producătorului chinez Huawei în implementarea tehnologiei 5G în Regatul Unit.

Așadar, decizia survine în urma intenselor presiuni exercitate de SUA asupra premierului Boris Johnson de a reveni asupra hotărârii sale din ianuarie și, probabil, va mulțumi Washingtonul, pe care Londra îl curtează în vederea stabilirii unui acord comercial post-Brexit, fiind al doilea cel mai important partener al său, după Uniunea Europeană.

În acest sens, Regatul Unit și Statele Unite au demarat la începutul lunii mai negocierile privind stabilirea unui acord de liber schimb.

Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Regatului Unit, după UE, reprezentând aproape 19% din totalul exporturilor britanice în 2018 și 11% din importuri. Uniunea Europeană a reprezentat 45% din totalul exporturilor și 53% din importuri.

În cadrul unui document de 184 de pagini în care sunt fixate obiectivele Regatului Unit în ceea ce privește un acord comercial cu Statele Unite, publicat în luna martie a acestui an, Londra și-a exprimat speranța a de diminua barierele tarifare cu care se confruntă producătorii de automobile, producătorii de obiecte ceramice, dar și producătorii de brânză cedar.

Potrivit estimărilor prezentate în document, un acord comercial cu Statele Unite care prevede liberalizarea principalelor tarife comerciale și reducerea cu 25% a măsurilor non-tarifare ar duce la o creștere medie anuală a PIB-ului britanic de 0.07%  (echivalentul a 1.6 miliarde de lire sterline), cu variații între 0.02% și 0.15%, pe o perioadă estimată de 15 ani de la intrarea în vigoare a acordului, comparativ cu nivelul din 2018. Departamentul Comerțului Internațional estimează, în același timp, într-un al doilea scenariu mai optimist, că un acord comercial cuprinzător cu Statele Unite, care ar implica liberalizarea tuturor tarifelor și reducerea cu 50% a măsurilor non-tarifare, că PIB-ul Regatului Unit ar beneficia de o creștere medie anuală cu 0.16%, adică 3.4 miliarde de lire sterline, cu variații între  0.05% și 0.36%, pe o perioadă estimată de 15 ani de la intrarea în vigoare a înțelegerii comerciale în cauză, comparativ cu nivelul din 2018. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending