Secretarul american al Apărării, Jim Mattis: ISIS şi Al-Qaida ar putea profita de pe urma operaţiunii militare a Turciei din Siria

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a declarat marţi că operaţiunile militare aeriene şi terestre ale Turciei din nordul Siriei distrag eforturile internaţionale duse împotriva reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Foto: US Department of Defense/ Flickr (crop)

”Acest lucru ar putea fi exploatat de ISIS și al-Qaeda, evident, pentru că acum nu ne concentrăm asupra lor. Și, evident, riscă să agraveze criza umanitară prin care trece cea mai mare parte a Siriei”, a declarat Mattis reporterilor în timpul unei vizite în Indonezia, relatează Washington Post

Turcia a lansat o operaţiune militară terestră împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în regiunea Afrin, din nordul Siriei, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Afrin este o enclavă siriană controlată de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Ankara drept organizaţie teroristă, însă aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Rusia, aliată a regimului de la Damasc condus de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat că şi-a retras trupele din zonă pentru a evita orice pericol creat de operaţiunea Turciei. Franţa a cerut ulterior o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.