Medicina: Cercetătorii din Cluj au creat sânge artificial

O echipă de cercetători clujeni a făcut o descoperire care ar putea schimba lumea medicală: o soluţie care poate înlocui sângele uman. Specialiştii spun că descoperirea este de Premiul Nobel, însă nesiguranţa în ceea ce priveşte finanţările poate duce la pierderea invenţiei aşa cum s-a mai întâmplat în istoria cercetării româneşti.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj a reuşit cu succes să testeze pe animale o soluţie de sânge artificial unică în lume. „Produsul ar putea fi folosit în locul sângelui în transfuzii, în cazurile de urgenţă, în accidente sau operaţii unde se pierde o mare cantitate de sânge. În momentul de faţă, se foloseşte fie sânge de la alţi donatori, fie un lichid oarecare un pic mai vâscos, în acest din urmă caz, lichidul se foloseşte extrem de rar doar pentru câteva minute pentru a menţine deschise vasele de sânge, însă fără un aport de oxigen organele esenţiale raduprecum inima, rinichii, creierul se deteriorează foarte rapid. Ceea ce aduce nou produsul nostru este că transportă oxigenul aşa cum o face sângele, este complet steril şi poate fi produs în cantităţi nelimitate, fiind o substanţă de laborator“, a declarat pentru „Adevărul“ conferenţiar-doctor Radu Silaghi-Dumitrescu (Foto), şeful echipei de cercetători, care din 2007 lucrează la acest proiect.

Specialistul a ţinut să precizeze că produsul dezvoltat nu ar trebui să rămână în organism mai mult de două  zile, nefiind un înlocuitor permanent al sângelui. „Ţinta noastră este supavieţuirea într-un context de şoc, de operaţie. Soluţia permite pentru o zi, pentru câteva ore, organismului să funcţioneze, până când îşi regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcţii“, a explicat Dumitrescu.

Statul a investit, până în prezent, 1 milion de lei în sângele artificial

Când vom putea face “tranfuzii” de sânge artificial? „Cel mai devreme în 5 ani”, spune conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, care precizează că este cel mai optimist termen. În prezent, sângele artificial incolor  se află în stadiul de studiu pe cobai. „Până în prezent rezultatele sunt optimiste. Cel mai probabil studiile pe animale vor mai dura un an, maxim doi, iar mai apoi urmează studiile clinice pe subiecţi umani”, precizează cercetătorul.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, sângele artificial trebuie să fie produs la scară mare. „Ar trebui să se construiască o fabrică în care să se producă o clonă sau ceva similar acestui produs. Avocaţii şi medicii trebuie să găsească condiţiile legale şi de siguranţă în care să fie folosite în siguranţă acele teste pe subiecţi umani. Din ce am văzut la alte companii e din nou o chestiune de doi trei ani, în tările cele mai eficiente din punct de vedere administrativ”, a explicat specialistul.

Conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu a spus că pentru a ajunge la această perfomanţă a primit „sponsorizare” de la stat. „Pentru a crea sânge în laborator am primit finanţare de la ministerul Educaţiei. Cercetarea în România este finanţată prin proiecte câştigate în urma unei competiţii. Cei care doresc se pot adresa şi în străinătate. Noi am beneficiat de finanţare pentru acest proiect din bani româneşti, pe bază de competiţie”, a explicat Dumitrescu.

„Până în prezent cercetarea a costat 1 milion de lei, iar pentru a duce la bun sfârşit vom avea nevoie de încă pe atât, cel puţin aşa arată estimările mele”, a spus Silaghi-Dumitrescu.
Surse: Adevarul.ro, Gandul.info
FOTO: www.chem.ubbcluj.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.