Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Angela Merkel îi previne pe britanici: Regatul Unit va trebui să trăiască cu consecințele unei relații mai puțin strânse cu UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Marea Britanie va trebui să “trăiască cu consecințele” deciziilor sale dacă nu dorește să mențină legături economice strânse cu UE după Brexit, a spus cancelarul german Angela Merkel, întărindu-și tonul în perspectiva unui scenariu fără acord la sfârșitul anului, când expiră perioada de tranziție convenită de Londra și de Bruxelles pentru agrearea termenilor viitoarei relații post-Brexit.

După mai bine de trei ani în care cancelarul german a subliniat în mod repetat deschiderea ei către un acord care să mențină fluxurile comerciale curente ale Regatului Unit cu blocul european, ea a sugerat că ușa care duce la un astfel de compromis este acum închisă.

“Trebuie să renunțăm la ideea că trebuie să definim ce ar trebui să-și dorească Marea Britanie”, a declarat Merkel într-un interviu pe larg acordat pentru un grup de șase publicații europene înainte de preluarea de către Germania a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie, și în care a vorbit despre răspunsul Europei la criza pandemică, autonomia strategică europeană, poziția sa privind negocierile pentru Brexit și provocările globale generate de relațiile cu SUA, Rusia și China.

“Ține de Marea Britanie să definească – iar de noi, UE27, să răspundem în mod corespunzător”, a spus ea în interviul acordat pentru The Guardian (Marea Britanie), Süddeutsche Zeitung (Germania), Le Monde (Franța), La Vanguardia (Spania), La Stampa (Italia) și Polityka (Polonia).

Vorbind cu câteva zile înainte ca Germania să preia președinția rotativă a Consiliului UE, Merkel a precizat că prioritatea ei absolută este adoptarea unui plan de salvare post-pandemie pentru a opri economia europeană să alunece în cea mai grea criză din 1930.

“Cu premierul Boris Johnson, guvernul britanic vrea să definească de la sine ce relație va avea cu noi după plecarea” din UE, a spus Merkel.

Atunci va trebui să trăiască cu consecințele, desigur, cu o economie mai puțin strâns interconectată. Dacă Marea Britanie nu dorește să aibă reguli privind mediul și piața muncii sau standarde sociale care să se compare cu cele ale UE, relațiile noastre vor fi mai puțin strânse. Asta înseamnă că nu dorește ca standardele să continue să se dezvolte pe linii paralele“, a completat ea.

Negocierile pentru viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, care la 1 februarie 2020 a devenit primul stat din istorie ce părăsește UE, se află într-un impas, atât în contextul atenției sporite acordate gestionării pandemiei de COVID-19, cât și în urma succesivelor runde de tratative între Michel Barnier și omologii britanici, încheiate fără progrese. La un summit prin videoconferință organizat în urmă cu două săptămâni, prim-ministrul britanic Boris Johnson le-a transmis președințiilor Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, că nu dorește prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit, care este scadentă la 31 decembrie 2020.

Vineri, Consiliul Uniunii Europene a luat act de progresul limitat în cadrul rundelor de negocieri dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit privind viitoarea relație post-Brexit și invită statele membre, instituțiile Uniunii Europene și toate părțile interesate să își intesifice activitatea privind pregătirile, la toate nivelurile și pentru toate scenariile, inclusiv acela care implică lipsa unui acord de liber schimb.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Premierul Poloniei solicită organizarea unui summit extraordinar al UE cu privire la situația din Belarus

Published

on

© premier.gov.pl

 

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, solitică organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situația din Belarus, mai ales după protestele sângeroase de la Minsk în urma cărora o persoană a murit și mai multe au fost rănite.

„Am solicitat o reuniune extraordinară a Consiliului European și un răspuns ferm al UE la evenimentele din Belarus. Avem datoria de a sprijini și de a fi solidari cu cetățenii Belarusului”,  a scris prim-ministrul polonez pe contul de Twitter.

 

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European critică autoritățile din Belarus: ”Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul”

Published

on

© European Union 2020

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

„Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul. Trebuie să se mențină libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, drepturile fundamentale ale omului”, a scris oficialul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, la Beirut: Poporul libanez poate conta pe Uniunea Europeană, dar unitatea internă este esențială

Published

on

© European Union 2020

Președintele Consiliului European Charles Michel a transmis sâmbătă solidaritatea Uniunii Europene cu poporul libanez, în cursul unei vizite pe care a efectuat-o la Berlin, fiind al doilea lider internațional care s-a deplasat în capitala Libanului în urma celor două explozii devastatoare din data de 4 august, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

“Sunt atins de vitejia poporului libanez care a fost lovit de această tragedie într-un context deja dificil. UE este un prieten și partener de lungă durată. Suntem în deplină solidaritate cu Libanul mai mult ca niciodată în aceste momente dificile”, a spus Charles Michel, care a vizitat portul Beirut și care s-a întâlnit cu președintele Michel Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri și președintele Consiliului de Miniștri Hassan Diab.

El a solicitat o anchetă independentă pentru a arunca lumină asupra cauzelor acestei catastrofe și a oferit expertiză europeană.

Președintele Michel a repetat disponibilitatea UE de a continua acordarea de asistență urgentă pentru a ajuta oamenii din Liban.

UE și-a activat deja mecanismele de urgență și a mobilizat 33 de milioane de euro pentru nevoile de urgență și peste 250 de salvatori din statele membre europene sunt la fața locului. De asemenea, au fost puse la dispoziție tone de provizii de urgență și vor urma mai multe.

Împreună cu președintele Comisiei Europene, președintele Michel a cerut tuturor statelor membre ale UE să își intensifice sprijinul pentru Liban atât pentru nevoile imediate, cât și pentru reconstrucția pe termen lung. 

În timpul vizitei sale, președintele Consiliului European s-a întâlnit cu președintele Michel Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri și președintele Consiliului de Miniștri Hassan Diab.

Unitatea și stabilitatea Libanului sunt cu atât mai cruciale astăzi, atât pe plan intern, cât și pentru întreaga regiune. De asemenea, președintele Michel a subliniat importanța reformelor structurale în conformitate cu planul de reformă al guvernului și cu angajamentele internaționale ale Libanului și așa cum a cerut poporul libanez. Este necesar urgent un acord cu Fondul Monetar Internațional. Prin urmare, a solicitat măsuri concrete pentru reformarea sistemului financiar și adoptarea de măsuri anticorupție.

“Forțele politice locale ar trebui să profite de oportunitate și să se unească în jurul unui efort național pentru a răspunde nevoilor imediate, dar și provocărilor pe termen lung cu care se confruntă țara. Este important pentru Liban să pună în aplicare reformele structurale fundamentale. Poporul libanez poate conta pe Uniunea Europeană în acest efort – dar unitatea internă este esențială”, a conchis Charles Michel.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending