Mesaj important de la Washington: Mike Pompeo a fost confirmat în funcția de secretar de Stat și va reprezenta SUA la ministeriala NATO de la Bruxelles

Directorul CIA, Mike Pompeo, a fost confirmat joi de Senatul SUA drept secretar de Stat al Statelor Unite, devenind al 70-lea șef al diplomației americane, iar prima sa activitate în funcție va fi reuniunea miniștrilor de Externe din cadrul NATO care are loc vineri la Bruxelles.

De altfel, Pompeo este așteptat să depună jurământul pentru funcția de secretar de Stat imediat după votul din Senat, având ulterior programat un zbor de la Baza Andrews pentru a merge la reuniunea NATO de la Bruxelles, scriu New York Times și CNN.

Noul șef al diplomației americane își va intra în rol printr-o întrevedere la nivel aliat cu omologii săi din cele 29 de țări membre ale NATO, între care Teodor Meleșcanu, Heiko Maas, Jean-Yves Le Drian sau Boris Johnson. Prezența noului secretar de Stat american la reuniunea NATO este cu atât mai importantă cu cât pe agenda miniștrilor de Externe se află relațiile cu Rusia, situația din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, cu accent pe Irak și Afganistan, și politica ușilor de deschise în raport cu Balcanii de Vest. 

Mike Pompeo a fost desemnat de preşedintele Donald Trump ca succesor al lui Rex Tillerson la conducerea Departamentului de Stat pe 13 martie. ”Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul nostru secretar de stat.Va face o treabă fantastică!”, a anunțat atunci președintele american.

Mike Pompeo și România

Întâlnirea sa la ministeriala NATO cu omologii aliați, îndeosebi cu Teodor Meleșcanu, va avea loc și în condițiile în care Pompeo, în calitate de șef al CIA, a avut anul trecut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis la Washington.

Cei doi au abordat atunci subiectul bunei colaborări dintre România și SUA în materie de parteneriat de intelligence. Atunci, Klaus Iohannis a arătat că România este “un partener valoros” pentru Statele Unite, “în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce privește amenințările hibride de pe flancul estic al NATO”. Directorul CIA de la acel moment a punctat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate“.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.