Mesajele diplomatice din spatele vizitei emisarului SUA

victoria-nuland ukraine.usembassy.govÎn mai puţin de 24 de ore, cât a stat la Bucureşti, adjunctul pentru Europa al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, a scanat, în câteva instituţii-cheie, în ce măsură se respectă în România regulile statului de drept, ce îi mobilizează pe politicieni să voteze sau să permită adoptarea unor legi deficitare, dar şi de ce nu ies oamenii în stradă să apere Justiţia. “E îngrijorător că există atacuri la adresa independenţei justiţiei, e o îngrijorare când politicienii decid să provoace sistemul juridic”, a avertizat ea.

Numărul doi în Departamentul de Stat şi unul dintre cei mai buni comunicatori ai diplomaţiei SUA, cu un trecut de şef al Comunicării acestei instituţii în prima administraţie Obama, Nuland a avut, în spatele mesajelor oficiale, o întreagă strategie bazată pe gesturi simbolice, notează Gandul, într-o analiză.

1. A ales cu cine să se vadă, în afara discuţiilor dictate de uzanţele diplomatice (preşedinte, şefa DNA, oameni de afaceri americani, câţiva reprezentanţi ai societăţii civile), şi mai ales cu cine să NU se întâlnească. În cazul strict al premierului Victor Ponta, alegerea nu a fost făcută de oficialul SUA, ci de prim-ministrul care nu s-a aflat în ţară.

2. Şi-a făcut în mod direct aranjamentele întâlnirilor, toate acestea, atât cele anunţate public, cât şi cele pentru care s-a cerut păstrarea confidenţialităţii, fiind negociate de către Departamentul de Stat al SUA, fără implicarea Ambasadei de la Bucureşti.

3. Conferinţa de presă, anunţată iniţial ca o masă rotundă informală la care au fost invitate 8 instituţii mass-media, a fost transmisă în direct pe internet.

Cititi mai multe aici.

Sursa: Gandul
Foto: ukraine.embassy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.