Connect with us

POLITICĂ

Mesajele politicienilor, de Ziua Națională. Liviu Dragnea: La un secol de la Marea Unire, România are nevoie de unire mai mult ca niciodată

Published

on

Politicienii au transmis, sâmbătă, mesaje cu prijelul Zilei Naționale a României și au făcut apel la unitate și stabilitate. 

Klaus Iohannis: Să nu uităm niciun moment că este o onoare și o mândrie să facem parte din această națiune

„Sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri, momentul fondator al existenței noastre naționale. Avem o șansă uriașă pentru următorii 100 de ani: să dovedim că ducem mai departe visul de libertate și democrație al înaintașilor, că îl apărăm și îl prețuim. Să nu uităm niciun moment că este o onoare și o mândrie să facem parte din această națiune. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!„, a scris şeful statului în mesajul pe de pagina de socializare. 

 

Premierul Viorica Dăncilă: Să intrăm în al doilea secol de existență a României moderne repetând exemplul părinților Marii Uniri. Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, sâmbătă, un mesaj ”de pace și de unitate” de Ziua Națională, afirmând că orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum și că societatea românească are în continuare suficiente resurse pentru consens, echilibru și înțelepciune politică.

Ana Birchall: La aniversarea Centenarului Marii Uniri să privim cu admiraţie în urmă, cu încredere în prezent şi cu speranţă în viitor

Viceprim-ministrul Ana Birchall afirmă, într-un mesaj transmis sâmbătă, că aniversarea Centenarului Marii Uniri reprezintă pentru români o ocazie de a-şi analiza trecutul şi de a privi cu speranţă spre viitor.

“În ziua sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, vă doresc tuturor o zi naţională care să vă deschidă inimile şi sufletele, o zi în care să reflectăm împreună la ce am făcut bine şi la ce am greşit. (…) România la aniversarea Centenarului Marii Uniri, o zi în care să reflectăm la ce ne-a unit şi la ce ne-a dezbinat, să privim cu admiraţie în urmă, cu încredere în prezent şi cu speranţă în viitor. O zi naţională în care să trăim şi să simţim sărbătoarea împreună!”, a scris Birchall pe contul său de Facebook.

Ea a subliniat, totodată, că trebuie cinstit “eroismul celor care ne-au lăsat drept moştenire o patrie aleasă, unică în lume”. 

„Să-i onorăm pe strămoşii noştri pentru că, în momentele de răscruce ale istoriei noastre, rivalităţile şi orgoliile au fost lăsate deoparte. Atunci când interesele neamului românesc au fost mai presus de mizele mărunte, nimeni nu a pregetat în a acţiona pentru devenirea noastră ca ţară. În 24 ianuarie 1859, dar mai ales în 1 decembrie 1918, înaintaşii noştri ne-au predat lecţii de patriotism pe care avem datoria să nu le uităm, ci să le transmitem mai departe copiilor noştri, generaţiilor frumoase care vin din urmă şi care trebuie să cunoască pe de-a-ntregul moştenirea minunată pe care am primit-o”, se mai arată în mesaj. 

Liviu Dragnea: „La un secol de la Marea Unire, România are nevoie de unire mai mult ca niciodată” 

„La un secol de la Marea Unire, România are nevoie de unire mai mult ca niciodată”, a transmis şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, într-un clip video postat pe Facebook. „Doar uniţi în jurul obiectivelor comune, putem construi o Românie puternică, bogată şi mândră, o ţară europeană ce oferă bunăstare românilor, un stat drept cu cetăţenii săi şi respectat de partenerii internaţionali, o naţiune capabilă să îşi apere interesele, valorile şi credinţele. Să medităm în aceste zile asupra cuvântului Unire. Dacă înaintaşii noştri au sacrificat atâtea pentru el, este datoria noastră să îl luăm în serios. La Mulţi Ani România, La Mulţi ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla„, a mai spus Liviu Dragnea. 

Călin Popescu Tăriceanu: Să depăşim ura şi dezbinarea şi să contribuim cu toţii la proiecte pentru un viitor prosper

„În anul Centenar, este datoria noastră de a duce mai departe idealurile celor care au înfăptuit marea Unire, de a face din România următorilor 100 de ani o ţară prosperă, demnă şi al cărui nume să fie rostit cu mîndrie şi respect, peste tot în lume”, a transmis preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în mesajul de Ziua Naţională a României. 

Rovana Plumb, apel la unitate: Istoria ne demonstrează că numai când am fost uniți am făcut lucruri mărețe

Foto: gov.ro

„Mi-aș dori mult ca și azi, la 100 de ani de la momentul 1918, întreaga clasă politică să fie unită pentru a asigura stabilitatea țării. Haideți să fim români patrioți, înainte de a fi oameni politici! Istoria ne demonstrează că numai când am fost uniți am făcut lucruri mărețe. Și nu mă refer doar la momentul 1918, ci și la aderarea României la NATO, în anul 2004, precum și la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, în anul 2007. Dacă vom fi separați, ne vor frânge unul câte unul. Dacă vom fi uniți, nimic nu ne va putea sta în cale. Doar așa putem oferi românilor siguranța și încrederea de care au nevoie pentru a trăi, a muncii și a se dezvolta în această țară minunată. Vă urez, dragi români, la mulți ani! Și să fiți mândri de țara în care v-ați născut și trăiți! La mulți ani, România!, a scris Rovana Plumb. 

Teodor Meleșcanu: Suntem aici graţie celor care au cunoscut momentul oportun şi au ştiut să înlăture mentalităţile revanşarde şi conflictuale

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, afirmă că Marea Unire de la 1918 a fost „actul sublim de voinţă naţională românească”, care aparţine naţiunii, nefiind vorba de opera singulară a unui om politic, partid sau guvern.

„Aş putea încerca să vă descriu în 100 de cuvinte ce înseamnă pentru noi cei 100 de ani de la făurirea statului unitar român modern. Însă este mult prea puţin. Marea Unire a fost actul sublim de voinţă naţională românească. Nu este opera niciunui om politic, partid sau guvern, ea aparţine naţiunii. Însă adevărul este că fără jertfa înaintaşilor noştri, fără determinarea şi lupta neobosită a românilor de la 1918, destinul nostru poate ar fi fost altfel. Suntem aici graţie celor care au cunoscut momentul oportun şi au ştiut să înlăture mentalităţile revanşarde şi conflictuale, oferind exemplu de toleranţă şi respect”, afirmă ministrul Meleşcanu, într-un mesaj video postat pe pagina de facebook a Ministerului Afacerilor Externe.

 

Carmen Dan: Părinții părinților noștri au conturat destinul istoric al României prin sacrificiu și dăruire necondiționată

„Suntem privilegiați să trăim acest moment unic în istorie – Centenarul Marii Uniri! Am avut șansa să ne fi născut într-o țară despre care se spune că este Grădina Maicii Domnului, iar această binecuvântare merită răsplătită cu smerenie și recunoștință.

Părinții părinților noștri au conturat destinul istoric al României prin sacrificiu și dăruire necondiționată. Să ne rezervăm această zi pentru a le omagia jertfa în cel mai sincer și respectuos mod posibil! Eu sunt convinsă că în sufletele fiecăruia dintre noi bate o inimă de român și mi-aș dori ca măcar astăzi să bată în același ritm. Ne avem unul pe altul și, împreună, avem o țară cu care ne mândrim pentru oamenii ei, pentru istoria ei demnă, pentru frumusețea ei, dar mai ales pentru că este a noastră. Acesta este mesajul meu adresat românilor. Acesta este mesajul meu adresat și dumneavoastră, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă vă desfășurați activitatea în țară sau în misiuni internaționale. De Ziua Națională, vă doresc tuturor sănătate, viață lungă, putere de muncă și realizări pe toate planurile! Centenarul Marii Uniri să vă găsească împăcați sufletește, dedicați semenilor și devotați valorilor noastre naționale! La mulți ani, România! La mulți ani, români!„, este mesajul ministrului de Interne, publicat pe Facebook. 

Eugen Teodorovici: Demnitatea naţională nu acceptă împărţirea nefirească între cei de acasă şi cei din diaspora

FOTO: Eugen Teodorovici/ Facebook

„La 100 de ani de la împlinirea celui mai mare vis naţional românesc, îmi exprim convingerea că nu va mai dura mult până ce vom ajunge să înţelegem că unitatea şi demnitatea naţională nu acceptă împărţirea nefirească între cei de acasă şi cei din diaspora, între cei de dincoace şi cei de dincolo de Prut, pentru că nu există decât un singur popor român ale cărui simboluri naţionale sunt încărcate de semnificaţia Marii Uniri de la Alba Iulia. (…) Au trecut 100 de ani….e mult? E puţin? Ştiu cu siguranţă că naţiunea română nu se va opri aici, că va ridica miza existenţei sale ca naţiune, în fiecare an, cu fiecare nouă provocare căreia va trebui sa-i facă faţă”, transmite ministrul de Finanțe, pe pagina sa de Facebook.

El spune, totodată, că integrarea şi afirmarea europeană a României au început cu mai mult de 100 de ani în urmă, cu ostaşii armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem şi cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice interesul naţional şi să realizeze Unirea.

“Niciodată mai mult decât astăzi, intonarea imnului naţional nu m-a făcut să simt atât de profund româneşte, să simt atât de adânc recunoştinţa faţă de cei cărora le vom datora de-a pururi existenţa noastră ca popor şi naţiune pe aceste meleaguri. Integrarea şi afirmarea europeană a României a început cu mai mult de 100 de ani în urmă – cu ostaşii armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem, cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice, interesul naţional şi să realizeze Unirea, a continuat cu aceia care au înţeles să-şi servească ţara, să o reprezinte cu mândrie în lume ori să-i impună interesele atunci când a fost nevoie. Fie că vorbim de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, de Ana Aslan, Emil Palade, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade sau Eugen Ionescu, de Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Henri Coandă sau de marii sportivi, precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Gheoghe Hagi sau Simona Halep, fie că ne gândim la mănăstirile din Moldova, la Delta Dunării sau la munţii Apuseni… şi am putea continua fără oprire, toţi şi toate reprezintă România europeană de astăzi. Însă nimic din toate acestea nu ar fi fost în aceeaşi măsură românesc şi demn de mândria naţională fără existenţa celor care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, români de la care ar trebui să învăţăm în fiecare zi demnitatea şi curajul de a crede în noi înşine – Regele Ferdinand I al României, Ion I.C Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Episcopul Iuliu Hossu, Tache Ionescu, mareşalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Constantin Stere şi atâţia alţii. La mulţi ani încărcaţi de glorie şi onoare poporului român şi României Mari!”, scrie Teodorovici. 

Alexandru Petrescu: Avem nevoie de luciditate, solidaritate, toleranţă şi înţelegere socială pentru a clădi un noul secol al unităţii şi al prosperităţii

„Dragi români, Centenarul Marii Uniri este un moment de solemnitate şi de bucurie care celebrează cea mai sublimă filă a istoriei româneşti. Marea Unire a fost expresia unităţii naţiunii şi s-a realizat prin puterea conştiinţei neamului românesc. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să nu lăsăm diferenţele de opinie să ne dezbine. Avem nevoie de luciditate, solidaritate, toleranţă şi înţelegere socială pentru a clădi un noul secol al unităţii şi al prosperităţii”, transmite ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, într-un mesaj dedicat zilei de 1 Decembrie.


.

POLITICĂ

Ramona Mănescu participă la deschiderea Conferinței Generale AIEA. Ministrul de Externe va avea o întrevedere cu directorul general interimar al organizației, Cornel Feruță

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, participă luni, la Viena, la deschiderea Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, Ramona Mănescu va avea întrevederi cu directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruţă, precum şi cu reprezentanţi de nivel ai statelor participante.

Delegaţia României va reconfirma sprijinul pentru continuarea şi consolidarea rolului AIEA la nivel global şi va evidenţia programul nuclear naţional, care se ridică la cele mai înalte standarde internaţionale în materie de securitate şi siguranţă nucleară.

Conferinţa Generală (CG AIEA) este cel mai înalt for decizional al AIEA, care reuneşte reprezentanţii tuturor statelor membre din Agenţie.

CG se întruneşte anual, începând din 1957, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza şi aproba programul şi bugetul organizaţiei.

Totodată, în cadrul CG se iau decizii referitoare la probleme de interes pentru statele membre şi pentru comunitatea internaţională. 

Citiți și
Diplomatul român Cornel Feruţă a intrat în cursa pentru a deveni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Un nou moment de prestigiu internațional pentru România: Diplomatul Cornel Feruță a fost numit director general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

S-au încheiat înscrierile pe votstrainatate.ro: Doar 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență sau la o secție de votare la prezidențiale

Published

on

© AEP

Doar 79.947 de români din străinătate s-au înscris la alegerile prezidențiale din această toamnă, până duminică la orele 23:59:59, când s-a încheiat perioada de înregistrare, arată datele de pe platforma votstrainatate.ro. 41.003 s-au înscris pentru votul prin corespondență, iar 38.944 de români s-au înscris ca alegători la secțiile din străinătate.

La alegerile europarlamentare din mai, la secțiile din străinătate au votat 375.000 de persoane.

Termenul inițial fusese stabilit pentru 11 septembrie, dar Guvernul a prelungit înscrierile până pe 15 septembrie.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie. 

Persoanele care au votat prin corespondență și ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secție de votare pentru a își exercita dreptul, a declarat joi Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Votstrăinătate.ro: Românii din diaspora mai au timp să se înregistreze până la miezul nopții pentru a vota la prezidențiale. Peste 77.000 de români s-au înscris deja

Published

on

© Autoritatea Electorală Permanentă

Românii din afara granițelor mai au timp până astăzi, 15 septembrie, orele 23:59:59, pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegători la o secţie de votare organizată în străinătate, pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Termenul inițial – 11 septembrie -, a fost prelungit prin ordonanță de urgență de către Guvern până duminică, 15 septembrie. Conform platformei www.votstrainatate.ro, până duminică la prânz s-au înregistrat 77.027 de cetățeni pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale:  37.481 la o secție de votare și 39.546 prin corespondență.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular online.

Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie. 

Citiți și AEP: Românii din străinătate se pot înregistra online pentru a vota la alegerile prezidențiale

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending