Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Mesajul Comisiei Europene: Cerem Parlamentului României să regândească modificările aduse legilor justiției

Published

on

Comisia Europeană își anunță îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din România și subliniază că una dintre condițiile necesare pentru renunțarea la MCV este ireversibilitatea progreselor în domeniul judiciar, conform declarațiilor comune ale președintelui executivului european, Jean-Claude Juncker și a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans.

Foto: ec.europa.eu

Comisia Europeană face apel la Parlamentul României să regândească modificările legilor justiției și se oferă să acorde asistență autorităților. 

Mai mult, instituția UE avertizează cu privire la pericolul regresului în ceea ce privește legile justiției, codurile penale și legile privind conflictul de interese și corupția.

Redăm mai jos declarația comună a președintelui Juncker și a prim-vicepreședintelui Timmermans ai Comisiei Europene privind evoluțiile recente din România: 

“Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietrele de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.

O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări.

Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției.”

Comisia Europeană a dezbătut astăzi în cadrul reuniunii săptămânale „ultimele evoluții privind situația din România”. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele executivului european este cel care a luat cuvântul pe temă.

Situația din România se află și în vizorul Parlamentului European care va dezbate pe 7 februarie „situaţia justiţiei din România ca urmare a încercărilor PSD şi ALDE de a slăbi justiţia”. Problema justiției din România a fost ridicată de grupul europarlamentar al Verzilor/Alianței Libere Europene, al cărei co-președinte Ska Keller a spus, pentru HotNews.ro, că „statul de drept în România este în pericol, iar guvernul nu ascultă cu atenție societatea civilă”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a atras atenția în cadrul unei dezbateri din  Parlamentul European privind justiția și statul de drept din Romania, organizată în luna februarie a anului trecut, dupa ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale asupra ireversibilității progreselor în lupta împotriva corupției.

„România merită politicieni și guverne care sprijină lupta împotriva corupției”, a Timmermans atunci. Oficialul european a mai cerut Guvernului Romaniei ”să nu întoarcă spatele evoluției” din ultimii ani, să nu facă pași în direcția opusă” și să continue pe calea luptei împotriva corupției. 

Uniunea Europeană ar putea să reacționeze la schimbările care se petrec în domeniul justiției în România, așa cum a făcut-o în cazul Poloniei, a avertizat la rândul său președintele Klaus Iohannis. ”Cine își imaginează că toate aceste modificări ale legilor justiției vor rămâne fără consecințe pe plan european greșește profund”, a spus președintele în luna decembrie a anului trecut, după ce Comisia Europeană a articolul 7 din tratatul european împotriva Poloniei. Articolul 7 al Tratatului UE prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Citiți și:

 Frans Timmermans, apel către Parlamentul României: Pentru finalizarea MCV, susțineți Guvernul pe ultima sută de metri a maratonului

 Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: Dacă progresele înregistrate de România nu vor fi puse sub semnul întrebării, atunci MCV va fi încheiat până în 2019

 

 

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, laureata Premiului Charlemagne 2025: ”Ea este vocea puternică a Europei pe scena mondială”

Published

on

© https://www.karlspreis.de/

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este laureata pentru anul 2025 al Premiului internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen, „în semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru unitatea statelor membre”, potrivit https Karlspreis.de

„În semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru unitatea statelor membre, pentru limitarea pandemiei, pentru unitatea determinării Uniunii de a se apăra împotriva Rusiei – și pentru impulsul dat Green Deal, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru a o încuraja în fața provocărilor care o așteaptă, Consiliul de administrație al Societății pentru conferirea Premiului Internațional Charlemagne din Aachen a ales, prin premiul 2025, să o onoreze pe președinta Comisiei Europene, Dr. Ursula von der Leyen”, a informat Consiliul de administrație în decizia sa.

Consiliul de adminstrație al Societății pentru conferirea Premiului Internațional Charlemagne din Aachen susține că Ursula von der Leyen este cea care poate face auzită vocea Europei de scena globală: „Ordinea mondială se schimbă, iar Europa trebuie să reacționeze. Ursula von der Leyen este persoana al cărei rol este să facă față – și să îndeplinească – această provocare strategică pentru Uniunea Europeană. Ea personifică Europa. Ea este vocea puternică a Europei pe scena mondială. Ea este cea care are puterea de a reprezenta interesele Europei și ale aliaților săi în aceste momente istorice. Și – datorită recunoașterii pe care a dobândit-o în exercitarea funcției – este dotată cu competențele necesare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.”

 

Premiul Charlemagne recompensează activitatea excepțională desfășurată în slujba unității europene. Conform statutului său, acesta este acordat unor personalități sau organisme publice “care se disting prin activitatea lor remarcabilă în favoarea unității europene sau a cooperării între statele sale”. Contribuția, după cum a subliniat Kurt Pfeiffer, fondatorul acestei distincții, poate fi ”realizată în domeniile literaturii, științei, economiei sau politicii”.

Premiul Charlemagne a devenit rapid o distincție acordată cu preponderență oamenilor politici. În consecință, politicienii domină lunga listă de laureați. Aceștia sunt oamenii care lucrează cel mai des pentru integrare – și care sunt capabili să exercite o influență politică.

Lista acestora reflectă în mod clar procesul de unificare. Părinții fondatori ai Uniunii Europene  – Jean Monnet (1953) şi Robert Schuman (1958) – se numără printre laureați, alături de arhitecți importanți ai UE, precum și de promotorii extinderilor inițiale și de reprezentanții mișcării democratice din Europa Centrală și de Est, printre ei aflându-se și președintele Klaus Iohannis (2020).

În 1969, premiul a fost acordat pentru prima dată unei instituții europene – Comisia Comunității Europene – și nu unei persoane. În 1981, Simone Veil a fost prima femeie care a primit Premiul Charlemagne, iar în 1982, Juan Carlos I a fost primul laureat care provenea din rândul regalității europene. Singurul ”Premiul Charlemagne extraordinar” a fost acordat Papei Ioan Paul al II-lea în 2004.

De la înființarea sa, premierul nu a fost acordat în zece ocazii, cu precădere în anii ’60 și ’70, când Consiliul de administrația nu a fost dispus să treacă cu vederea stagnarea procesului de unificare europeană prin nominalizarea unui candidat de rang secund.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și poporul ucrainean au fost laureații Premiului Carol cel Mare pentru anul 2023 (Charlemagne – Karlspreis). 

De asemenea, reamintim că în anul 2020, președintele Klaus Iohannis a fost laurat al Premiului Carol cel Mare. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Europa creativă va sprijini sectoarele culturale și creative cu 170 milioane de euro

Published

on

© Creative Europe/ Facebook

Comisia Europeană a anunțat miercuri rezultatele diferitelor cereri de propuneri publicate în 2024 în cadrul programului Europa creativă. Cu un buget total de 170 de milioane de euro, proiectele selectate vor sprijini activități în domeniile patrimoniului cultural, arhitecturii, muzicii, literaturii, editării și artelor spectacolului, printre altele.

Potrivit comunicatului oficial, proiectele vor reflecta, de asemenea, domenii prioritare precum ecologizarea sectoarelor culturale și creative, precum și incluziunea.

Câteva dintre acestea includ sprijin pentru sectoarele culturale ucrainene, cu participarea partenerilor ucraineni. Rezultatele de miercuri acoperă cinci acțiuni: proiecte de cooperare, circulația operelor literare, rețele europene de organizații culturale și creative, entități culturale paneuropene și platforme europene pentru promovarea artiștilor emergenți.

„Încă o dată, programul Europa creativă și-a îndeplinit misiunea de a sprijini sectoarele creative și culturale și sunt încântat să văd calitatea și diversitatea proiectelor selectate în 2024. Aștept cu nerăbdare încă un an de provocări interesante, pe măsură ce menținem impulsul din 2025 de a sprijini, promova și proteja profesioniștii creativi și culturali inventivi și talentați ai Europei”, a declarat Glenn Micallef, comisarul responsabil pentru echitate între generații, tineret, cultură și sport. 

Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor creative, culturii și audiovizualului.

Programul are un buget total de 2,44 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, care primește și evaluează aplicațiile. Europa Creativă are două subprograme: MEDIA, Cultura și o componentă transsectorială care facilitează colaborarea între sectoarele creative și sprijină sectorul mass-media de știri prin promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății presei.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană solicită țărilor UE să revizuiască investițiile de tip outbound și să evalueze riscurile la adresa securității economice

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Comisia Europeană solicită statelor membre ale UE să revizuiască investițiile de tip outbound ale întreprinderilor lor în țări din afara UE.

Potrivit unui comunicat, recomandarea se aplică la trei domenii tehnologice de importanță strategică și cu cel mai mare risc – semiconductorii, inteligența artificială și tehnologiile cuantice – și invită statele membre să evalueze riscurile pentru securitatea economică care ar putea rezulta din astfel de tranzacții.

Această revizuire a investițiilor de tip outbound va contribui la luarea unei decizii cu privire la necesitatea unor acțiuni suplimentare – la nivelul UE și/sau la nivel național – pentru a aborda orice riscuri identificate. Obiectivul final al Comisiei este acela de a preveni ca investițiile externe ale UE să aibă un impact negativ asupra securității economice a Uniunii, asigurându-se că tehnologiile și cunoștințele-cheie nu cad în mâinile cui nu trebuie.

Recomandarea privind investițiile de tip outbound se bazează pe o Cartă albă și pe o consultare publică subsecventă, care au confirmat necesitatea de a evalua riscurile potențiale pentru securitatea UE legate de investițiile în străinătate.

Recomandarea face parte din Strategia de securitate economică a UE, în tandem cu activitatea în curs de desfășurare privind examinarea investițiilor străine directe care intră în UE, printre altele.

După cum se subliniază în strategie, acțiunea eficientă a UE în materie de securitate economică depinde, de asemenea, de cooperarea și coordonarea cu țările terțe. În acest context, Comisia așteaptă cu interes să se angajeze în continuare cu aliații pe tema investițiilor în străinătate.

Recomandarea solicită statelor membre să revizuiască, împreună cu părțile interesate relevante, investițiile realizate în străinătate de investitorii din UE în cele trei tehnologii-cheie în țările terțe. Această revizuire trebuie să dureze 15 luni și ar trebui să acopere atât tranzacțiile în curs, cât și cele anterioare, începând cu 1 ianuarie 2021.

Pe baza activității grupului de experți al Comisiei privind investițiile în afara UE, recomandarea oferă orientări statelor membre cu privire la modul de identificare și evaluare a riscurilor potențiale prezentate de aceste tranzacții.

Statele membre sunt invitate să prezinte un raport intermediar până la 15 iulie 2025 și un raport complet privind punerea în aplicare a prezentei recomandări și orice riscuri identificate până la 31 martie 2026.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL7 hours ago

Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele

ENERGIE8 hours ago

Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea

ROMÂNIA12 hours ago

România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă

ROMÂNIA13 hours ago

Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)

PPE13 hours ago

PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu

ROMÂNIA13 hours ago

Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească

U.E.14 hours ago

Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei

NATO15 hours ago

“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertizează președintele Finlandei la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, cerând întărirea apărării europene în fața Rusiei

ROMÂNIA17 hours ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA2 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

Trending