Mesajul Elenei Băsescu pentru Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului Citiţi mai mult: Mesajul Elenei Băsescu pentru Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

elena basescuComunitatea internațională comemorează pe 27 ianuarie victimele celui mai mare genocid din istoria omenirii – Holocaustul – zi în care cu toții trebuie să reflectăm la acest episod sumbru al trecutului nostru și la motivele care au condus la această tragedie, iar suferințele poporului evreu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă o pată neagră în istorie, a afirmat eurodeputata PDL Elena Băsescu, membră a Delegației Parlamentului European pentru relația cu Israelul.

“Pe de o parte, ziua de 27 ianuarie este un prilej de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului. Pe de altă parte, în această zi, fiecare dintre noi trebuie să își reînnoiască angajamentul de a nu mai permite vreodată comiterea unor astfel de atrocități. Reamintesc că s-au împlinit deja 10 ani de la momentul în care România a recunoscut Holocaustul prin raportul Wiesel, ceea ce arată, fără putință de tăgadă, că în țara noastră nu există niciun curent antisemit. Mai există declarații răzlețe și inepte ale unor guvernanți români, precum cea a lui Dan Șova din 2012, dar ele sunt rodul unei slabe pregătiri în materie de istorie și a unei ignoranțe rezultate din chiar superficialitatea cu care tratează și funcția publică pe care o ocupă”, a subliniat luni Elena Băsescu într-o postare pe blogul personal.

“România a reuşit să îmbrăţişeze valorile europene cele mai profunde, iar toleranţa religioasă şi etnică reprezintă obiective extrem de importante pe care ţara noastră le-a atins.” notează eurodeputatul.

“După 1945, toleranța, precum și diversitatea culturală, lingvistică și religioasă au devenit o caracteristică de bază a continentului nostru, iar Uniunea Europeană are datoria morală de a ‘exporta’ aceste valori în întreaga lume. Ultimii ani, marcați de efectele crizei economice mondiale, creează un pericol extremist la nivel european, chiar în țări care au o cultură democratică solidă și consistentă în timp. De aceea, avem obligația și datoria morală de a combate orice fel de mesaje, inițiative sau acțiuni discriminatorii care încearcă să își facă loc în societatea contemporană. În calitate de membru al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Israel am susținut în permanență consolidarea legăturilor dintre Uniunea Europeană și această țară și am criticat cu fermitate orice fel de retorică antisemită. Amintirea Holocaustului trebuie să reprezinte un promotor al toleranței și diversității într-o Europă unită, iar fiecare dintre noi trebuie să fie un mesager al acestor valori pe care s-a clădit Uniunea Europeană. E important însă ca aceste valori și principii să fie aplicate tuturor etniilor de pe teritoriul Europei și să fie îmbrățișate cu tărie chiar și la nivel politic, fiecare derapaj trebuind să fie aspru sancționat”, a mai subliniat eurodeputata PDL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.