Connect with us

SUA

Mesajul Germaniei în “ajunul alegerilor prezidențiale istorice” din SUA: Europa este pregătită să apere moștenirea comună atlantică. SUA nu pot purta singure steagul valorilor occidentale

Published

on

© EC - Audiovisual Service

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a făcut luni un apel pentru susținerea relațiilor transatlantice, vorbind în ajunul alegerilor prezidențiale din SUA despre “nevoia strategică copleșitoare” pentru o puternică cooperare transatlantică.

Într-un editorial pentru Politico Europe, președinta în exercițiu a Uniunii Creștin-Democrate partidul Angelei Merkel, afirmă că dezbaterea din Germania cu privire la viitorul relației transatlantice este “fracturată” între persistența unui sentiment anti-american și nevoia de unitate transatlantică.

Într-o lume marcată de o concurență sporită între puteri, Occidentul va putea să rămână ferm și să reușească să-și apere interesele atât timp cât va rămâne unit. Europa rămâne dependentă de protecția militară americană, atât nucleară, cât și convențională, dar SUA nu vor putea purta singure steagul valorilor occidentale“, spune Kramp-Karrenbauer, propunând un set de politici.

Acest set de politici cuprinde necesitatea consolidării forței militare a Germaniei și a Europei, ajungerea la un acord comercial între UE și SUA, și acceptarea realității că umbrela protectoare a forței de disuasiune nucleară a SUA pe continentul european trebuie să continue.

“Nu există nicio îndoială în mintea mea că America are nevoie de Europa. Valoarea SUA ca putere globală depinde într-o măsură semnificativă de faptul că rolul său de protector al Europei trebuie să rămână credibil”, a subliniat ea, la o zi după ce colegul său din guvernul federal, ministrul de externe Heiko Maas, a spus într-un interviu pentru publicația Tagesspiegel am Sonntag că, după alegerile prezidențiale din Statele Unite, Berlinul dorește o reconfigurare a relațiilor transatlantice, indiferent de cine va câștiga alerile prezidențiale.

În acest context, Annegret Kramp-Karrenbauer susține că “Europa trebuie să demonstreze Statelor Unite că nu doar primește, ci și oferă” în termeni de securitate, de prezervare a păcii, de apărare a libertății și de consolidare a valorilor.

Înaintea acestor alegeri prezidențiale istorice, trebuie să trimitem un mesaj clar către SUA că Europa este pregătită să consolideze și să apere moștenirea noastră comună atlantică. Suntem împreună în asta. Indiferent de cât de profunde pot fi uneori frustrările noastre reciproce – și indiferent de cine va învinge pe 3 noiembrie“, conchide ministrul german al apărării.

Germania, în particular, și Europa, în general, se pregătesc pentru deznodământul alegerilor prezidențiale din SUA în care se confruntă actualul președinte Donald Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden.

Pe ansamblu, relațiile transatlantice au fost afectate de politica administrației Trump care critică puternic Germania pentru că nu alocă cei 2% din PIB pentru apărare și pentru că urmărește să consolideze relațiile energetice în Rusia, aceste animozități culminând cu tensiunile Washington-Berlin de la Summitul NATO din 2018 și cu retragerea parțială a trupelor americane staționate în Germania, 11.900 de soldați urmând a fi relocați.

În ce privește Uniunea Europeană, președintele Donald Trump a susținut în repetate rânduri că UE a fost creată pentru a profita economic de SUA. Pe plan regional însă, administrația republicană a consolidat legăturile cu țările de pe flancul estic al NATO, îndeosebi Polonia și România.

În ce-i privește, Joe Biden și Kamala Harris, candidata democrată pentru vicepreședinția SUA, și-au exprimat intenția ca Uniunea Europeană să redevină “un partener preferențial al SUA” și au afirmat angajamentul față de articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

SUA avertizează Rusia că orice nouă ”agresiune” împotriva Ucrainei va avea ”consecințe serioase”

Published

on

© U.S. Department of State / Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a atras Rusiei atenția că orice nouă ”agresiune” împotriva Ucrainei va conduce la un răspuns ”serios”, informează France Presse, citat de Agerpres. 

Aflat în Letonia pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO, oficialul american a declarat în cadrul unei conferințe comune de presă cu omologul leton, Edgars Rinkevics, că ”orice escaladare din partea Rusiei ar provoca o mare îngrijoarea atât Statelor Unite, cât și Letoniei, iar orice nouă agresiune ar avea consecințe serioase.”

Secretarul de stat american, care reia mesajele de sprijinire a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei transmite de președintele Joe Biden, nu a dorit să ofere detalii suplimentare cu privire la măsurile de ripostă pe care Washingtonul le-ar putea aproba într-o astfel de situație, motivând că dorește ”să consulte” mai întâi aliații SUA și NATO.

În egală măsură, Blinken a anunțat că Statele Unite se coordonează cu Uniunea Europeană pentru noi sancțiuni împotriva Belarusului, acuzat că folosește migranții în mod ”cinic” pentru a-și destabiliza vecinii europeni.

Aflat în Lituania, o primă oprire înainte de a participa la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO ce are loc la Riga, Jens Stoltenberg a dat asigurări că ”niciun aliat nu este singur”, chiar dacă regimul Lukașenko exploatează persoanele vulnerabile pentru a exercita presiuni asupra țărilor vecine.

În ceea ce privește consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, secretarul general  a reluat apelul său la adresa Rusiei de a fi transparentă și de a reduce tensiunile, precizând că ”NATO este pregătită să apere toți aliații și vom continua să oferim partenerului nostru Ucraina sprijin politic și practic.”

De altfel, acesta a atras Moscovei atenția împotriva ”consecințelor” şi a ”preţului care va trebuit plătit dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei” cu ”trupele gata de luptă” transportate la frontierele ţării.

În contextul unei mobilizări masive de trupe rusești la granița Ucrainei și informațiilor furnizate de serviciile americane, care avertizează că există riscul unei invazii, premierul ucrainean Denys Shmyhal a solicitat joi NATO să trimită nave de război în Marea Neagră și să intensifice zborurile de recunoaștere de-a lungul granițelor Rusiei.

De altfel, SUA consideră că regimul Lukașenko, ce servește interesele Moscovei, se folosește de migranții vulnerabili pentru a crea o criză la granița externă a UE menită să distragă atenția de la ”activitățile Rusiei la frontiera cu Ucraina”, care a stârnit îngrijorările inclusiv ale României

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul Andrei Muraru, întrevedere cu doi dintre judecătorii Curții Supreme a Statelor Unite: Relația dintre România și SUA se află într-un punct culminant

Published

on

© Andrei Muraru / Facebook

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut marți o întrevedere cu doi dintre cei nouă membri ai Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite, Stephen Breyer și Samuel Alito. 

„Onorat să îi cunosc pe doi dintre titanii sistemului de justiție American. Am avut o conversație extrem de plăcută cu judecătorul Breyer, care are rădăcini românești, mai precis transilvănene – străbunicul lui patern a emigrat din România în Statele Unite, unde s-a stabilit în Cleveland, Ohio. Stephen Breyer s-a născut însă în San Francisco, California”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook.

 

Oficialii au discutat și  despre relația dintre România și Statele Unite, Muraru subliniind că acesta se află „într-un punct de climax, iar unul dintre cele mai importante noduri de legătură ale parteneriatului bilateral este angajamentul comun față de securitatea și prosperitatea transatlantică”.

Mai mult, Andrei Muraru i-a transmis judecătorului Breyer faptul că Statele Unite au susținut parcursul democratic al României, care a început în urmă cu 30 de ani.

„În Statele Unite am găsit de la debutul nostru democratic un partener care ne-a ajutat în procesul de consolidare a drepturilor și libertăților câștigate. Printre afinitățile noastre comune, pregnant este respectul pentru statele noastre, pentru democrație și pentru statul de drept”, a conchis Ambasadorul României în SUA.

Continue Reading

SUA

SUA vor continua consolidarea militară împotriva Chinei și Rusiei, dar fără schimbări radicale ale posturii globale

Published

on

© NATO/ Flickr

Armata americană va consolida misiunile și bazele care vizează China și Rusia, chiar dacă va menține în același timp efectivele din Orientul Mijlociu necesare pentru a descuraja Iranul și grupările jihadiste, a anunțat luni Pentagonul pe baza rezultatelor unei analize, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Departamentul american al Apărării va moderniza și extinde facilitățile militare din Guam și Australia, subliniind atenția acordată Chinei, principalul rival al țării în materie de apărare, au declarat oficialii.

Detaliile analizei privind postura globală, solicitată încă de la începutul administrației președintelui Joe Biden, la începutul acestui an, vor rămâne clasificate, au precizat oficialii, pentru a nu dezvălui secrete rivalilor sau pentru a nu dezvălui planuri confidențiale cu aliații.

Cu toate acestea, evaluarea a confirmat faptul că regiunea prioritară pentru armata americană este Indo-Pacificul, a declarat Mara Karlin, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului.

Analiza „orientează o cooperare suplimentară cu aliații și partenerii din întreaga regiune pentru a avansa inițiativele care contribuie la stabilitatea regională și descurajează potențiala agresiune militară din partea Chinei și amenințările din partea Coreei de Nord”, a declarat aceasta reporterilor. În plus, consolidează capacitatea de descurajare credibilă în luptă împotriva agresiunii rusești în Europa și permite forțelor NATO să opereze mai eficient”, a mai spus Karlin.

Orientul Mijlociu, pe de altă parte, rămâne o zonă de fluctuație pentru Pentagon după războaiele lungi din Irak și Afganistan.

„Avem responsabilități globale și trebuie să asigurăm pregătirea și modernizarea forțelor noastre”, a precizat Karlin. „Aceste considerente ne obligă să facem schimbări continue în ceea ce privește poziția noastră în Orientul Mijlociu, dar avem întotdeauna capacitatea de a desfășura rapid forțe în regiune în funcție de mediul de amenințare”.

Separat, un oficial de rang înalt al Pentagonului, vorbind sub condiția anonimatului, a minimalizat orice idee privind schimbări radicale.

„În primul an al unei administrații nu este momentul în care am dezvolta o schimbare majoră la nivel strategic a posturii noastre”, a declarat oficialul.

Totuși, a precizat oficialul, echipa lui Biden a considerat necesară această evaluare după abordarea perturbatoare a predecesorului său Donald Trump, care a modificat brusc angajamentele SUA.

În timpul lui Trump, „a existat adesea o devalorizare a contribuției și a angajamentului aliaților și partenerilor, ceea ce a erodat credibilitatea SUA și încrederea obținută cu greu”, a spus oficialul.

Oficialii au refuzat să răspundă la întrebări privind modul în care evaluarea posturii globale privește prezența forțelor americane în zonele de conflict în curs de desfășurare, cum ar fi Orientul Mijlociu, Africa de Est și Africa de Vest sau Europa de Est.

Aceștia au confirmat însă planurile anunțate anterior de a interveni mai mult în Guam și Australia, pentru a întări apărarea împotriva oricărei amenințări din partea Chinei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Raport: Nicu Ștefănuță, desemnat cel mai activ europarlamentar Renew Europe și al șaselea cel mai influent membru al Parlamentului European

NATO5 hours ago

Jens Stoltenberg prezintă liniile directoare ale noului Concept Strategic NATO: Trebuie să construim Alianța ca o legătură instituțională între Europa și America de Nord

U.E.5 hours ago

Eurostat: Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România este mai mare decât cel din Franța, depășind 7,000 de euro

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

Profesorul universitar dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, participă la ceremonia de aniversare a 75 de ani de la înființarea Programului Fulbright

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul apărării Vasile Dîncu, videoconferință cu militarii români dislocați în misiuni externe: Dumneavoastră faceți cea mai bună imagine României

POLITICĂ6 hours ago

Președintele PMP cere Guvernului să pregătească România în fața noului val COVID-19 și propune o serie de măsuri în acest sens

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană a Medicamentelor are nevoie de mai mult personal și de finanțare continuă pentru a face față provocărilor de sănătate

SUA7 hours ago

SUA avertizează Rusia că orice nouă ”agresiune” împotriva Ucrainei va avea ”consecințe serioase”

ENGLISH8 hours ago

EPP MEP Vasile Blaga: The EU budget for 2022 boosted with significant additional funding for research and health

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță salută acordul privind mandatul Centrului European de Control al Bolilor: ECDC va putea să verifice nivelul de pregătire al statelor membre în fața epidemiilor

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 day ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA2 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța5 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ5 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending