Mesajul Vioricăi Dăncilă, la Bruxelles, înaintea preluării președinției Consiliului UE: ,,Nu vreau să punem România pe același palier cu Polonia și Ungaria”

Situația statului de drept din Polonia si Ungaria nu este deloc comparabilă cu situația din România, conform declarației Prim-ministrului român, răspunzand unei întrebări din partea presei în cadrul întrevederii dintre Comisia Europeană și Guvernul României – ,,nu vreau să punem România pe același palier cu Polonia și Ungaria, este o situație aparte și vreau să ținem cont de acest asptect.” 

Întrevederea dintre Comisia Europeană și Guvernul României survine într-un moment delicat, nu doar cel generat de contextul evoluțiilor la nivelul UE, ci și în cadrul relațiilor dintre București și Bruxelles. Aceasta a fost prima reuniune la nivel înalt după ce instituțiile Uniunii Europene, îndeosebi Comisia Europeană și Parlamentul European, au adoptat recent poziții dure cu privire la situația statului de drept în țara noastră.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

România urmează să preia președinția când Ungaria și Polonia se confruntă deja cu probleme privind statul de drept, însă Viorica Dăncilă declară că: ,,Se fac toate eforturile pentru independența justiției și respectarea statului de drept. Nu vreau să punem România pe același palier cu Polonia și Ungaria, este o situație aparte și vreau să ținem cont de acest asptect. În altă ordine de idei, noi avem convingerea că este respectat statul de drept în România și nu văd o legătură între exercitarea președinției rotative a României  și acest lucru. Eu consider că România a făcut și face pași importanți. Trebuie să spun că România își dorește o președinție de succes.”

Pe 13 noiembrie, Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România în care abordează chestiunile modificărilor legislației judiciare și penale din România, intervenția violentă a forțelor de ordine la protestele din 10 august, riscurile de dezincriminare a corupției, atacurile la adresa libertății mass-media și invită ”Guvernul român să coopereze cu Comisia Europeană în conformitate cu principiul cooperării loiale, astfel cum este prevăzut în tratat”.

În aceeași zi, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport MCV pentru România din ultimii ani, în care țara noastră are opt recomandări suplimentare, executivul european cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

Dincolo de poziționările instituționale, mai mulți oficiali europeni au criticat evoluțiile politice de la București. Cel mai vechi membru al Parlamentului European, germanul Elmar Brok, a cerut activarea articolului 7 împotriva României, iar anterior, în multiple rânduri, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, au adoptat poziții îngrijorătoare.

Definit drept ”opțiunea nucleară”, articolul 7 din Tratatul UE a fost până în prezent activat de Comisia Europeană în cazul Poloniei și de Parlamentul European privind situația din Ungaria.

Ce prevede articolul 7 din tratat?

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.