Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a subliniat nevoia de a acționa ”și de a fi creativi pentru a asigura o pace corectă” pentru Ucraina, Turcia sprijinind ”suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia”, care cuprinde și Crimeea.
Într-o intervenție în cadrul celei de-a 11-a ediții a evenimentului Aspen – GMF Bucharest Forum 2022: A World in Flux – Towards a New European Architecture, cel mai amplu eveniment public internațional cu tematică geopolitică și geoeconomică găzduit în România în marja reuniunii miniștrilor de externe din NATO, oficialul de la Ankara a reliefat nevoia de a ”redescoperi principalii piloni ai securității europene” în contextul războiului pornit de Rusia împotriva vecinului său.
În acest context, ministrul turc de externe a evidențiat trei aspecte esențiale ale acesteia.
”În primul rând, securitatea este indivizibilă. Indiferent din ce direcție vine amenințarea, avem nevoie de un răspuns colectiv. În al doilea rând, nu putem fi selectivi când vine vorba de amenințări. Terorismul este una dintre cele două amenințări principale recunoscute în Conceptul Strategic al NATO de la summitul de la Madrid. (…) În al treilea rând, este posibil să fim flexibili fără a face concesii. Susținem cu tărie integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, incluzând Crimeea, și continuăm să acordăm sprijin material Ucrainei”, a detaliat Çavuşoğlu, amintind de o serie de măsuri adoptate de țara sa pentru a stăvili conflictul rus, precum contribuția la obținerea acordului de export al grânelor ucrainene, la care se adaugă găzduirea a două serii de discuții între Ucraina și Rusia.
”Prin punerea în aplicare strictă a Convenției de la Montreux am prevenit o nouă escaladare în Marea Neagră. Nicio navă militară nu a traversat strâmtoarea din martie. Niciun avion militar rusesc nu poate traversa Turcia noastră spre Siria. Și facem apel la toți actorii, dar în special la ruși și bieloruși, la reținere cu fiecare ocazie”, a completat ministrul turc de externe seria de acțiuni diplomatice întreprinse de Turcia.
El a remarcat că ”mulți alți parteneri plătesc prețul” acestui război, printre ei aflându-se nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova sau Georgia.
”Simpla condamnare nu poate rezolva problema. Prin urmare, ar trebui să acționăm și să fim creativi pentru a asigura o pace corectă, o pace corectă pentru Ucraina, în special, exact ceea ce încercăm să facem noi, Turcia. De fapt, eforturile noastre au fost aproape de a da rezultate. În primele săptămâni ale războiului, am adus doi miniștri de externe în Antalya. În luna martie, am reunit două delegații la Istanbul. Pe măsură ce pierderile umane cresc, devine tot mai dificil să se ajungă la o soluție negociată. În mod evident, există noi realități, iar aceste realități rusești nu sunt acceptabile pentru Ucraina. Așa că devine mai dificil și mai complicat, dar nu există alternativă la asta. Chiar și războiul și diplomația pot merge împreună”, s-a arătat încrezător oficialul turc, reiterând deschiderea țării sale de a facilita identificarea unei soluții în acest război.
Acesta și-a exprimat mulțumirea față de ”unitatea din cadrul Uniunii Europene și NATO”, dar a criticat Bruxelles-ul pentru că a ”ignorat consultarea cu Turcia înainte de a lansa” misiunea de formare militară privind Ucraina.
”Uniunea Europeană gândește strategic din cauza intereselor înguste ale câtorva state membre. Spun că nu avem nevoie pentru că, individual, toată lumea știe cât de mult sprijinim Ucraina. Și ar trebui să redescoperim spiritul de unitate pentru a asigura noua securitate europeană și o extensie naturală a acestei viziuni este să fim incluzivi și să revitalizăm perspectivele de extindere a Uniunii Europene. Aceasta ar trebui să se extindă din Balcani până în Georgia, incluzând Ucraina și Moldova. Iar această regiune nu poate fi completată fără țara mea, Turcia”, a reamintit Mevlüt Çavuşoğlu de dorința Ankarei de a face parte din familia europeană.
El a dat asigurări că Turcia va continua să acționeze ”în calitate de furnizor de securitate și stabilitate în mijlocul regiunilor marcate de conflicte”.
”Eșecul nu este o opțiune pentru noi, dar un pas greșit va însemna instabilitate pentru întreaga Europă”, a conchis Çavuşoğlu.
Bucureștiul este vreme de trei zile capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind în perioada 28-30 noiembrie reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO și reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la Munchen, o premieră în ambele cazuri.
Ministeriala NATO găzduită de țara noastră ”indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, conform mențiunilor ministrului Bogdan Aurescu, care a prezentat în preambulul acestei întâlniri, cu prilejul reuniunii Liderilor de Munchen, o listă de acțiuni transatlantice pentru securitatea în această regiune.
Amintim că, la finalul summitului de la Madrid, desfășurat la finalul lunii iunie, liderii celor 30 de state membre ale NATO, au adoptat noul Concept Strategic al Alianței în care regiunea Mării Negre este recunoscută, tot pentru prima dată în concepția strategică aliată, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică.