Connect with us

MAREA BRITANIE

Michel Barnier, actor-cheie în dosarul Brexit, pledează pentru un acord în domeniul apărării între UE și Marea Britanie pentru o mai bună gestionare a provocărilor de securitate actuale

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Este momentul potrivit ca Londra și Bruxelles-ul să negocieze un nou acord privind cooperarea în domeniul apărării și politicii externe, a subliniat pentru Politico Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit.

Fost candidat la președinția Franței și actor-cheie în parcursul laborios de desprindere a Regatului Unit de UE, Barnier a evidențiat că este în interesul ambelor părți să colaboreze în fața unor provocări comune precum războiul rus din Ucraina, combaterea schimbărilor climatice și a terorismului.

Remarcând ”bunăvoința” care s-a instalat în relația dintre Londra și Bruxelles în acest an, odată cu semnarea unui acord îndelung așteptat privind normele comerciale în Irlanda de Nord, Michel Barnier a militat pentru ”un nou tip de cooperare” între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

În timpul discuțiilor din 2020 referitoare la acordul comercial post-Brexit, cunoscut sub numele de Acordul comercial și de cooperare, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a decis să nu negocieze limitele juridice ale unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, în pofida faptului că un astfel de obiectiv se regăsește în declarația politică privind viitoarele relații.

”În vederea securității Europei și a siguranței cetățenilor lor respectivi, părțile ar trebui să instituie un parteneriat în materie de securitate amplu, cuprinzător și echilibrat. Acest parteneriat va lua în considerare proximitatea geografică și amenințările în evoluție, inclusiv criminalitatea internațională gravă, terorismul, atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare, amenințările hibride, erodarea ordinii internaționale bazate pe norme și reapariția amenințărilor la nivel de state. Parteneriatul va respecta suveranitatea Regatului Unit și autonomia Uniunii”, este stipulat la punctul 78 al declarației.

Marea Britanie și-a menținut însă opinia că există modalități de cooperare în domeniul apărării fără a exista obligații formale sub forma unor tratate.

”Probabil că au existat motive politice în spatele acestui refuz, dar cred că a fost o greșeală”, a declarat Barnier, care a condus echipa de negociere a UE pentru acordul comercial și pentru precedentul acord, cel de retragere a Regatului Unit.

”Iar acum, cred că este momentul – având în vedere situația din Africa, având în vedere războiul din Ucraina, având în vedere noile provocări pentru securitatea noastră și stabilitatea continentului – cred că ar fi în interesul nostru comun să negociem un nou tratat privind apărarea, politica externă și cooperarea dintre Marea Britanie și UE”, a completat Barnier.

Financial Times a relatat recent că Londra a refuzat o ofertă a UE de a colabora formal în chestiuni globale – o idee despre care publicația a spus că a fost lansată de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cu toate acestea, Regatul Unit pare să arate deschidere față de ideea relansării cooperării cu UE în domeniul apărării.

Un oficial britanic a dezvăluit în iunie că cele două părți au ajuns la un consens cu privire la ”majoritatea” prevederilor unui acord care permite Londrei să se alăture unui proiect militar în cadrul grupului de coordonare a apărării din UE, cunoscut sub numele de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

Published

on

© Video Screenshot/ France 24

Regele britanic Charles al III-lea a propus joi, de la tribuna Senatului francez, ca Franţa şi Marea Britanie să se angajeze într-un “Acord pentru Durabilitate” pentru a răspunde “mai eficient la urgenţa globală în materie de climă şi biodiversitate”.

Inspirat de Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de cele două ţări pentru a soluţiona diferendele lor foarte puternice la acea vreme, regele britanic a justificat aceasta iniţiativă în numele “exemplului trecutului” pentru a “face faţă provocărilor imense ale lumii care ne înconjoară”, într-un discurs pronunţat atât în limba franceză, cât şi în engleză.

El a călcat pe urmele mamei sale, regina Elisabeta a II-a, adresându-se parlamentarilor din camera superioară a Parlamentului francez cu un discurs în care a cerut întărirea legăturilor pentru a contribui la abordarea provocărilor de mediu ale lumii, relatează France 24.

Aflat în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, Charles s-a concentrat pe un mesaj de unitate dintre Franța și Marea Britanie, care s-a încheiat cu un angajament personal de a consolida ceea ce el a descris drept relația “indispensabilă” dintre cele două țări în timpul său ca monarh.

“Pentru timpul care mi se acordă ca rege, mă angajez să fac tot ce pot pentru a consolida relația indispensabilă dintre Regatul Unit și Franța”, a spus el.

 

 

El a subliniat legăturile politice, istorice și culturale dintre cele două națiuni, precum și provocările reciproce cu care se confruntă Franța și Regatul Unit. O determinare comună și o alianță au fost “mai importante ca niciodată” în contextul războiului din Ucraina și pentru a proteja lumea de amenințările mediului, a spus el.

Citiți și Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

Charles a sugerat că Franța și Marea Britanie ar trebui să facă echipă pentru a aborda împreună urgențele climatice și biodiversitate cu o nouă versiune a pactului Antantei Cordiale din 1904, care a pecetluit prietenia dintre Paris și Londra.

“Aș dori să propun ca acesta să devină, de asemenea, o “Entente pour la Durabilité” (Parteneriat pentru durabilitate), pentru a aborda mai eficient urgența globală legată de climă și biodiversitate”, a spus el.

Regele a făcut referire, de asemenea, la regretata Regina Elisabeta a II-a, ea însăși o figură populară în Franța, care s-a adresat Senatului în 2004. Charles a mulțumit Franței pentru “marea bunătate” de care a arătat-o familiei regale și Regatului Unit după moartea ei în septembrie 2022.

Discursul regelui, pe care l-a ținut în engleză și franceză, a primit o primire călduroasă din partea parlamentarilor francezi, care au ovaționat în picioare când se încheia. Discursul lui Charles la Senat, camera superioară a parlamentului Franței, a fost punctul culminant diplomatic al unei zile mai informale.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

Published

on

© The Royal Family

Regele Charles al Marii Britanii a sosit miercuri în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia el și președintele Emmanuel Macron încearcă să reconstruiască și să întoarcă pagina anilor de relații dificile dintre cele două națiuni, bazându-se pe simbolism și legături personale.

Vizita monarhului britanic, un moment de curtoazie diplomatică ce ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, a început cu o cină de stat, unde Charles al III-lea și soția sa, regina Camilla, au fost invitații de onoare la Palatul Versailles, un simbol al Franței și al diplomației franceze și europene ce datează din secolul al XVII-lea.

În ciuda Brexitului și pentru că legăturile noastre sunt atât de vechi, știu că vom continua să scriem împreună o parte din istoria continentului nostru”, a spus Macron într-un toast adresat invitatului său de onoare.

Liderul de la Elysee ar fi trebuit să fie primul lider mondial care primește onoarea primei vizite a noului monarh britanic, însă aceasta a fost amânată în primăvară din cauza protestelor din Franța împotriva reformei pensilor. În schimb, prima vizita de stat a regelui Charles al III-lea a avut loc în Germania, urmată de o vizită privată în România, dar cu un moment public, și anume o recepție oferită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni în onoarea suveranului britanic, un prieten al României.

Şase luni mai târziu, calmul a revenit şi este timpul pentru noua ”Înţelegere cordială”, sau concordia franco-britanică, care în aprilie va împlini 120 de ani.

Regele, un vorbitor fluent de franceză, precum mama sa, regretata Regina Elisabeta, este dornic să-i calce pe urmele ei și s-a referit la afecțiunea profundă a Elisabetei pentru Franța, călătoria fiind și o șansă de a reconstrui legăturile care au fost rupte de ieșirea haotică a Marii Britanii din UE în 2020, punctează Reuters.

“Trebuie să ne revigorăm prietenia, astfel încât să fie la înălțimea provocărilor secolului 21”, a spus Charles într-un toast la banchetul de stat oferit de Macron în onoarea sa.

Aceasta este cea de-a 35-a vizită oficială a lui Charles în Franța și cea de-a noua vizită a Camillei. Cuplul regal a vizitat ultima dată țara în 2019, când au participat la un eveniment pentru marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia.

”Bine aţi venit, Majestate!”, a scris miercuri dimineaţă pe platforma X (fosta Twitter) preşedintele Macron. ”Aţi venit mai demult în calitate de prinţ, acum aţi revenit în calitate de rege”, a adăugat el într-un mesaj însoţit de un video cu fragmente din precedentele vizite ale lui Charles, ca prinţ moştenitor al tronului britanic, în Franţa.

Cina de stat de la Versailles are loc în contextul în care mama regelui Charles al III-lea, Elisabeta a II-a, a fost invitată în acelaşi decor somptuos în 1957 şi a revenit în 1972. 

Regele Charles al III-lea a fost sensibil la ideea de a ”călca pe urmele paşilor mamei sale”, a subliniat Palatul Elysée. El se va deplasa joi la Marché aux fleurs din Paris, un loc foarte drag Elisabetei a II-a şi care a fost rebotezat după numele ei în 2014.

Prin invitarea lui Charles al III-lea la Versailles, Emmanuel Macron trimite un mesaj puternic Regatului Unit şi calcă pe urmele lui Charles de Gaulle, care făcuse din acest loc o adevărată carte de vizită diplomatică pentru Franţa, relatează Agerpres.

Fie că este vorba de 1957, la un an după criza Canalului Suez, de 1972, când Regatul Unit a intrat în Comunitatea Economică Europeană, sau de 2023, ”de fiecare dată când s-a dorit să se marcheze o relaţie privilegiată cu Anglia a existat o recepţie la Versailles”, subliniază istoricul Fabien Oppermann.

Monarhul a început joi partea mai politică a vizitei sale de stat cu un discurs de la tribuna Senatului francez, o premieră pentru un suveran britanic.

Pentru asigurarea securităţii, 8.000 de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi miercuri şi până la 12.000 vineri, când vizita regelui Charles al III-lea va coincide cu cea a Papei Francisc la Marsilia.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit nu exclude prezența Chinei de la primul summit pentru inteligență artificială în ciuda acuzațiilor de spionaj

Published

on

© No. 10/Flickr

Arestarea unui cercetător parlamentar suspectat de spionaj în favoarea Chinei nu va împiedica Beijingul să fie invitat la viitorul summit britanic privind inteligența artificială, a lăsat să se înțeleagă ieri cabinetul premierului Rishi Sunak, relatează POLITICO.

În ciuda apelurilor de a interzice Beijingului să participe la primul summit mondial pentru inteligență artificială din această toamnă, Downing Street a insistat asupra faptului că „trebuie să fim prezenți în sală pentru a argumenta în favoarea Marii Britanii în fața Chinei” în probleme precum inteligența artificială.

Parlamentarii l-au îndemnat pe Rishi Sunak să interzică accesul Chinei la summit în urma acuzațiilor de spionaj, spunând că invitarea lor ar face ca Marea Britanie să pară „slabă”.

Downing Street a declarat ieri că guvernul va „apăra cu fermitate” democrația britanică.

Dar purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a adăugat: „Trebuie să fim în sală și să susținem cauza Marii Britanii în fața Chinei în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să prezentăm această cauză față în față”.

Comentariile cabinetului prim-ministrului au fost făcute după ce secretarul pentru afaceri, Kemi Badenoch, a refuzat să spună dacă China ar trebui să fie invitată în urma acuzațiilor. Întrebată dacă Beijingul ar trebui să fie împiedicat să participe, ea a declarat pentru Sky News: „Este o decizie pe care trebuie să o ia premierul”.

Badenoch a mai spus că Marea Britanie „cu siguranță nu ar trebui să descrie China ca pe un dușman’.

„China este o țară cu care facem multe afaceri. China este o țară care este semnificativă în ceea ce privește economia mondială. Ea face parte din Consiliul de Securitate al ONU’, a precizat aceasta

„Cu siguranță nu ar trebui să descriem China ca pe un dușman, dar o putem descrie ca pe o provocare… Nu cred că ar trebui să fim neglijenți în ceea ce privește modul în care vorbim despre alte țări atunci când se întâmplă astfel de lucruri’.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.8 hours ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.8 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA18 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE18 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending