MAREA BRITANIE
Michel Barnier, actor-cheie în dosarul Brexit, pledează pentru un acord în domeniul apărării între UE și Marea Britanie pentru o mai bună gestionare a provocărilor de securitate actuale
Published
1 year agoon
By
Teodora IonEste momentul potrivit ca Londra și Bruxelles-ul să negocieze un nou acord privind cooperarea în domeniul apărării și politicii externe, a subliniat pentru Politico Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit.
Fost candidat la președinția Franței și actor-cheie în parcursul laborios de desprindere a Regatului Unit de UE, Barnier a evidențiat că este în interesul ambelor părți să colaboreze în fața unor provocări comune precum războiul rus din Ucraina, combaterea schimbărilor climatice și a terorismului.
Remarcând ”bunăvoința” care s-a instalat în relația dintre Londra și Bruxelles în acest an, odată cu semnarea unui acord îndelung așteptat privind normele comerciale în Irlanda de Nord, Michel Barnier a militat pentru ”un nou tip de cooperare” între Regatul Unit și Uniunea Europeană.
În timpul discuțiilor din 2020 referitoare la acordul comercial post-Brexit, cunoscut sub numele de Acordul comercial și de cooperare, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a decis să nu negocieze limitele juridice ale unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, în pofida faptului că un astfel de obiectiv se regăsește în declarația politică privind viitoarele relații.
”În vederea securității Europei și a siguranței cetățenilor lor respectivi, părțile ar trebui să instituie un parteneriat în materie de securitate amplu, cuprinzător și echilibrat. Acest parteneriat va lua în considerare proximitatea geografică și amenințările în evoluție, inclusiv criminalitatea internațională gravă, terorismul, atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare, amenințările hibride, erodarea ordinii internaționale bazate pe norme și reapariția amenințărilor la nivel de state. Parteneriatul va respecta suveranitatea Regatului Unit și autonomia Uniunii”, este stipulat la punctul 78 al declarației.
Marea Britanie și-a menținut însă opinia că există modalități de cooperare în domeniul apărării fără a exista obligații formale sub forma unor tratate.
”Probabil că au existat motive politice în spatele acestui refuz, dar cred că a fost o greșeală”, a declarat Barnier, care a condus echipa de negociere a UE pentru acordul comercial și pentru precedentul acord, cel de retragere a Regatului Unit.
”Iar acum, cred că este momentul – având în vedere situația din Africa, având în vedere războiul din Ucraina, având în vedere noile provocări pentru securitatea noastră și stabilitatea continentului – cred că ar fi în interesul nostru comun să negociem un nou tratat privind apărarea, politica externă și cooperarea dintre Marea Britanie și UE”, a completat Barnier.
Financial Times a relatat recent că Londra a refuzat o ofertă a UE de a colabora formal în chestiuni globale – o idee despre care publicația a spus că a fost lansată de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Cu toate acestea, Regatul Unit pare să arate deschidere față de ideea relansării cooperării cu UE în domeniul apărării.
Un oficial britanic a dezvăluit în iunie că cele două părți au ajuns la un consens cu privire la ”majoritatea” prevederilor unui acord care permite Londrei să se alăture unui proiect militar în cadrul grupului de coordonare a apărării din UE, cunoscut sub numele de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Klaus Iohannis o felicită pe Maia Sandu pentru “victoria istorică” a unui nou mandat de președinte care “ancorează ireversibil destinul țării în Europa”
“Moldova, ești o învingătoare!”: Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte, cu peste 55% din voturi, după un scrutin marcat de “un atac fără precedent în istoria întregii Europe”
Viktor Orban crede că victoria lui Trump în SUA va forța UE să își regândească ajutorul pentru Ucraina: Dacă America devine pro-pace, Europa nu poate rămâne pro-război
Premierul Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Franța pentru întâlniri cu omologul francez Michel Barnier și reprezentanții comunității românești
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
MAREA BRITANIE
Marea Britanie sancționează trei agenții ruse acuzate de dezinformare cu scopul de a ”slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina”: Încercările disperate ale lui Putin de a ne diviza vor eșua
Published
6 days agoon
October 29, 2024By
Teodora IonRegatul Unit a impus luni sancțiuni împotriva a trei agenții și trei șefi din cadrul acestora, acuzați că încearcă să recurgă la dezinformare pentru a ”submina și destabiliza Ucraina și democrația acesteia”, anunță Reuters și AFP, citate de Agerpres.
”Agenția de Proiectare Socială (Social Design Agency -SDA) este însărcinată și finanțată direct de statul rus și, împreună cu compania sa parteneră Structura, a încercat să realizeze o serie de operațiuni de ingerință menite să submineze democrația și să slăbească sprijinul internațional pentru Ucraina”, motivează Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.
We have sanctioned Russian disinformation agencies who seek to undermine Ukraine.
We have exposed the ‘Social Design Agency’ (SDA) for trying to incite anti-Ukraine protests across Europe.
Our new sanctions also hit three leaders directing operations.
We #StandWithUkraine pic.twitter.com/j0dpD4GWmz
— Foreign, Commonwealth & Development Office (@FCDOGovUK) October 28, 2024
În acest an, SDA a încercat, de asemenea, să incite la proteste în șase țări europene.
Cu toate acestea, ”în pofida faptului că Rusia a investit bani în activitățile de interferență ale acestor organizații răuvoitoare, minciunile lor s-au confruntat în mod constant cu dificultăți online, boturile și site-urile false obținând o interacțiune limitată. Acest lucru a forțat SDA să ia în considerare cumpărarea de vizualizări pe rețelele sociale”, dezvăluie MAE britanic.
”Putin este atât de disperat să submineze sprijinul european pentru Ucraina încât recurge acum la eforturi stângace și ineficiente pentru a încerca să alimenteze tulburările. Sancțiunile de astăzi transmit un mesaj clar: nu vom tolera minciunile și ingerințele voastre și vom veni după voi. Încercările disperate ale lui Putin de a ne diviza vor eșua. Vom constrânge Kremlinul și vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis ministrul britanic de externe, David Lammy.
Instituția a constatat că aceste firme și liderii lor se află în spatele unei vaste rețele online dăunătoare, cunoscută și sub numele de Doppelganger, care împânzește social media cu mesaje false, documente contrafăcute și materiale deepfake.
Tacticile înșelătoare erau menite să mascheze adevărul privind invazia ilegală a Rusiei în Ucraina și să distragă atenția de la adevărata natură a războiului.
SUA, Canada, Franța, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Germania și Australia s-au alăturat Regatului Unit în eforturile de a atrage atenția asupra activității subterane a SDA la nivel global.
Conștientă de tacticile folosite de Moscova pentru a câștiga mintea oamenilor, Uniunea Europeană a propus recent un nou regim de sancțiuni în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei îndreptate împotriva sa și a țărilor sale membre.
CHINA
Noul ministru de externe al Marii Britanii vizitează China în perioada 18-19 octombrie, într-un context în care Londra își reevaluează relația cu Beijingul
Published
3 weeks agoon
October 17, 2024By
Teodora IonNoul ministru de externe al Marii Britanii va vizita China vineri, în prima sa vizită oficială de la preluarea puterii de către laburiști, informează Politico Europe.
David Lammy va merge la Beijing pe 18 și 19 octombrie pentru discuții cu omologii săi, în timp ce Marea Britanie își reevaluează relația cu guvernul chinez.
Într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, purtătorul de cuvânt Mao Ning a declarat: ”La invitația lui Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și ministru al afacerilor externe, David Lammy, secretar de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, va efectua o vizită oficială în China în perioada 18-19 octombrie”.
Călătoria are loc după ce prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat miercuri că activitățile militare ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan ”nu conduc la pace și stabilitate” și a promis că guvernul britanic va ”provoca” Beijingul în zonele de dezacord – cooperând în același timp pe probleme de interes comun.
Lammy a fost îndemnat de un grup de parlamentari britanici să ”abordeze China așa cum este ea cu adevărat sub conducerea lui Xi Jinping” și să ridice problema încălcării drepturilor omului, potrivit unei scrisori consultate de The Guardian. O serie de parlamentari britanici care au exprimat anterior critici la adresa Partidului Comunist Chinez au fost sancționați de Beijing.
Fostul ministru conservator James Cleverly a fost ultimul ministru de externe al Marii Britanii care a vizitat China în august 2023, prima astfel de vizită în mai bine de cinci ani.
Succesorul lui Cleverly, David Cameron, a adoptat o abordare mai dură față de China, guvernul conservator de atunci acuzând actori sponsorizați de Beijing că au efectuat atacuri cibernetice asupra democrației britanice.
Aceasta a marcat un contrast clar față de așa-numita ”epocă de aur” a relațiilor dintre Regatul Unit și China, în perioada în care Cameron a fost prim-ministru între 2010 și 2016.
MAREA BRITANIE
UE și Regatul Unit doresc să avanseze în direcția unui parteneriat strategic pentru securitate și apărare
Published
3 weeks agoon
October 15, 2024Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, și ministrul de externe britanic David Lammy s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta provocările comune de securitate cu care se confruntă Europa. În cadrul consultărilor, cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării relațiilor între UE și Regatul Unit, convenind să facă progrese în direcția unui parteneriat strategic în domeniul securității și apărării.
Într-o declarație comună, Borrell și Lammy au reafirmat angajamentul „de nezdruncinat” de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse și au condamnat ferm sprijinul oferit de țări terțe Rusiei. De asemenea, cei doi lideri și-au exprimat îngrijorarea profundă față de escaladarea violențelor în Orientul Mijlociu și au cerut un armistițiu imediat la granița dintre Israel și Liban, precum și în Gaza.
În contextul geopolitic tensionat, Borrell și Lammy au recunoscut importanța vitală a relațiilor dintre UE și Regatul Unit pentru securitatea europeană, angajându-se să avanseze lucrările pentru un parteneriat strategic care să abordeze amenințările comune. În acest sens, s-a convenit stabilirea unui „Dialog de Politică Externă” semestrial între UE și Regatul Unit, prima reuniune urmând să aibă loc la începutul anului 2025.
„Într-o lume din ce în ce mai instabilă, este momentul ca prietenii să rămână uniți și să colaboreze în fața provocărilor de securitate”, au declarat cei doi lideri.
De asemenea, au fost stabilite consultări strategice regulate privind Rusia/Ucraina, regiunea Indo-Pacific, Balcanii de Vest și amenințările hibride, pentru a asigura o cooperare strânsă între cele două părți.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
Șefa diplomației germane subliniază „sprijinul de neclintit” al Germaniei față de Ucraina într-o nouă vizită la Kiev
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE
Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova
Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament
Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Trending
- SĂNĂTATE4 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Președintele METREX, la București: Zonele metropolitane din UE își doresc să fie un organism influent în modelarea viitorului și competitivității UE