Connect with us

U.E.

Michel Barnier, despre relațiile UE – Regatul Unit post-Brexit: Accesul Marii Britanii la piețele noastre va fi proporțional cu angajamentele asumate de Londra

Published

on

Accesul pe care Regatul Unit îl va avea, după Brexit, la piața Uniunii Europene va fi proporționat cu angajamentele asumate în raport cu regulile echitabile ale jocului, a atenționat negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, citat de Agerpres.

Acordul pe care noi suntem pregătiţi să îl discutăm este <<zero tarife, zero cote, zero dumping>>. Accesul la pieţele noastre va fi, aşadar, proporţional cu angajamentele luate în raport cu regulile echitabile ale jocului”, a declarat Barnier, subliniind că Regatul Unit va trebui să respecte aceste reguli.

”Acordul care ne va lega de această ţară nu poate fi acelaşi ca cele pe care noi le-am semnat cu ţări terţe”, precum Canada şi Japonia, a adăugat oficialitatea europeană, el evocând ”proximitatea inedită şi interdependenţa economică” pe care UE le are cu Regatul Unit.

Oficialul european a completat că ”nu poate răspunde astăzi” la întrebarea legată de cât vor dura negocierile referitoare la viitoarea relație dintre Regatul Unit din Uniune după Brexit, amânat pentru a treia oară până la 31 ianuarie 2020, cel târziu.

”Noi vom stabili priorităţi în aceste negocieri, în special comerţul şi aspecte ale securităţii interne şi externe. Perioada de tranziţie poate fi prelungită cel mult cu doi ani”, a explicat Barnier.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la final de mandat, a anunțat marți seara că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, în mod formal, prin procedură scrisă, amânarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020.

”Prietenilor mei britanici: cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat formal amânarea. Ar putea fi ultima. Vă rog să folosiţi cât mai bine acest timp”, a scris Donald Tusk într-o postare pe pagina sa de Twitter, publicată în același timp cu un comunicat oficial al Consiliului European prin care instituția a anunțat decizia luată.

Consiliului European, nu a făcut niciodată un secret din faptul că ar dori ca Marea Britanie să rămână membru al UE.

”Vreau totodată să vă spun la revedere, dat fiind că misiunea mea aici se apropie de sfârşit. Vă voi ţine pumnii”, a adăugat Tusk.

”Consiliul European a adoptat decizia de a prelungi articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene, în contextul intenției Regatului Unit de a se retrage din UE. Această prelungire se va încheia la 31 ianuarie 2020, pentru a oferi mai mult timp pentru ratificarea acorduluide retragere. Retragerea (n.r. Regatului Unit din UE) poate avea loc mai devreme devreme, la 1 decembrie 2019 sau 1 ianuarie 2020, cu condiția ca acordul de retragere să fie ratificat de ambele părți. Pe durata acestei prelungiri (n.r. a Brexit-ului) Regatul Unit este membreu deplin, cu toate drepturile și obligațiile prevăzute de tratate, în conformitate cu legislația europeană”, este precizat în comunicatul amintit mai sus.

Decizia adoptată marți de liderii UE-27 reprezintă o oficializare a consensului la care au ajuns ambasadorii statelor membre la 28 octombrie cu privire la solicitarea înaintată de Londra, aceea de aprelungi, pentru a treia oară, articolul 50, până la 31 ianuarie 2020, cel târziu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Premierul Poloniei acuză UE că are ”un pistol îndreptat spre tâmpla” țării sale: Ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem

Published

on

© European Union, 2020

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a acuzat luni Uniunea Europeană că îndreaptă ”un pistol spre tâmpla” țării sale atunci când îi solicită să revină asupra reformelor judiciare și o amenință cu sancțiuni, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-un interviu acordat publicației Financial Times, șeful Guvernului de la Varșovia i-a solicitat Bruxellesului să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) de a aplica o amendă Poloniei din cauza reformelor respective.

”Acesta ar fi cel mai înţelept lucru pe care îl pot face ei, pentru că atunci nu am mai discuta cu un pistol îndreptat spre tâmplă”, a precizat Morawiecki.

”Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanșează al treilea război mondial? Dacă ea face asta, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”, a răspuns premierul polonez la întrebarea dacă, drept represalii, s-ar putea folosi de dreptul de veto față de proiecte importante ale UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Poloniei ”să explice cum intenționează să protejeze banii contribuabililor europeni”, avertizând că ”nu va permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol.”

Într-un discurs rostit în Parlamentul European, care a organizat o dezbatere privind situația statului de drept în Polonia și supremația dreptului european, la care a participat și premierul Mateusz Morawiecki, von der Leyen a amintit de mișcarea Solidaritatea, ai cărei membri au fost închiși de regimul comunist ”pentru că și-au apărat drepturile”, dar și de personalitățile poloneze care au ”schimbat istoria europeană pentru totdeauna”: Papa Ioan Paul al II-lea, Lech Wałęsa, Lech Kaczyński.

De altfel, Parlamentul Europeană a condamnat printr-o rezoluție încercarea  Varșoviie de a submina supremația dreptului UE și a solicitat Comisiei să protejeze de urgență cetățenii polonezi și europeni, activând mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. 

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia de mai multă transparență din partea CE privind vaccinurile: Va creștere încrederea oamenilor că vaccinarea este cea mai sigură măsură de protecție

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu sprijină o mai mare transparență din partea Comisiei Europene privind vaccinurile, care ”ar putea contribui la creșterea încrederii oamenilor în faptul că deocamdată, vaccinarea este cea mai sigură măsură de protecție”.

”Situația sanitară și de sănătate din România comparativ cu alte state ne arată că strategia UE privind vaccinarea a fost calea de urmat. Statele unde rata de #vaccinare este ridicată nu trec prin tragedii ca cea din #România acum, în valul 4 al pandemiei. Nu trebuia să se ajungă la sute de morți pe zi, pentru ca oamenii să se convingă singuri că este spre binele lor să se vaccineze. Da, este nevoie și de medicamente, de tratamente alternative vaccinurilor, dar deocamdată acestea nu sunt disponibile la scară largă precum vaccinurile”, consideră Marinescu.

Acesta este de părere că ”petițiilor care au atras atenția cu privire la transparența achizițiilor și distribuirea vaccinurilor trebuie să li se acorde toată atenția, căci exprimă  îngrijorări legitime ale cetățenilor.”

Într-o rezoluție adoptată cu 458 de voturi pentru, 149 împotrivă și 86 de abțineri, europarlamentarii solicită o legislație care să facă mai transparent procesul de cercetare, achiziție și distribuire a vaccinurilor COVID-19. Acest lucru ar permite instituției legislative europene să examineze în mod eficient politicile UE privind vaccinurile. În același timp, Comisia ar trebui să discute aceste politici mai deschis cu cetățenii.

Pentru a spori transparența, deputații europeni cer Comisiei să dezvăluie cine negociază achiziția vaccinurilor în numele său. Aceasta ar trebui să publice contractele de achiziție încheiate cu furnizorii de vaccinuri, inclusiv detalii privind investițiile publice și costurile vaccinurilor, și să facă publice orice potențiale încălcări ale contractului. Europarlamentari subliniază că mai multe informații ar putea ajuta la combaterea ezitărilor și dezinformării cu privire la vaccinuri, iar companiile farmaceutice ar trebui, de asemenea, să facă publice date și rapoarte ample privind studiile clinice.

Marian-Jean Marinescu consideră că ”toate acestea ar putea contribui la creșterea încrederii oamenilor în faptul că deocamdată, vaccinarea este cea mai sigură măsură de protecție, iar UE și guvernele veghează ca orice cetățean sa aiba la dispoziție un vaccin achizitionat de autoritati din bani publici in mod transparent și corect.”

Parlamentul European dorește ca viitoarele contracte ale UE să facă vaccinurile mai disponibile în întreaga lume ca un bun public global. UE ar trebui să ajute țările din afara UE să lupte împotriva COVID-19 și să accelereze vaccinarea prin depășirea blocajelor de producție.

Companiile ar putea, de exemplu, să își transfere tehnologia (prin intermediul COVID-19 Technology Access Pool, sau C-TAP, al Organizației Mondiale a Sănătății), iar țările ar putea contribui mai mult la programul COVAX.

De asemenea, UE ar trebui să elaboreze o strategie globală și publică privind vaccinurile, care să abordeze distribuția echitabilă la nivel mondial.

Potrivit mențiunilor președintei Comisiei Europene, Uniunea Europeană va dona în următoarele luni cel puțin 500 de milioane de doze către țările vulnerabile.

”Am atins o etapă importantă în livrarea vaccinurilor COVID-19 în lume. Uniunea Europeană a exportat peste un miliard de doze de vaccin în întreaga lume, în ultimele 10 luni. Vaccinurile produse în UE au fost distribuite în peste 150 de țări de pe toate continentele – din Japonia până în Turcia, din Marea Britanie până în Noua Zeelandă, din Africa de Sud până în Brazilia. Am livrat aproximativ 87 de milioane de doze în țările cu venituri mici și mijlocii prin intermediul COVAX. În mod foarte clar, Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de vaccinuri COVID-19. Am împărțit întotdeauna vaccinurile noastre în mod echitabil cu restul lumii. Am exportat la fel de mult cât am livrat cetățenilor UE. Într-adevăr, cel puțin fiecare al doilea vaccin produs în Europa este exportat”, a detaliat von der Leyen, amintind că mai bine de 75% dintre adulții europeni sunt complet vaccinați.

Făcând trimitere la parteneriatul încheiat cu SUA pentru facilitarea vaccinării la nivel global, președinta Comisiei Europene, face apel la implicarea celorlalte țări.

” Împreună cu președintele Biden, ne propunem o rată de vaccinare globală de 70% până anul viitor. Lucrez îndeaproape cu prim-ministrul Draghi și cu președintele Biden pentru a-i mobiliza pe liderii G20 la summitul de la Roma de săptămâna viitoare în favoarea acestui obiectiv ambițios: învingerea pandemiei l nivel global”, a completat Ursula von der Leyen.

Citiți și: 
SUA și UE au încheiat un parteneriat pentru facilitarea vaccinării la nivel mondial. Joe Biden: Vaccinarea, cel mai eficient răspuns la pandemia COVID-19

Parteneriatul UE-SUA anunțat la mijlocul lunii septembrie este construit în jurul a cinci piloni:

  • a partaja doze la nivel global în vederea creșterii ratelor de vaccinare;
  • a consolida aprovizionarea și livrarea de vaccinuri și produse terapeutice în întreaga lume;
  • a sprijini și a se coordona cu organizațiile relevante pentru livrarea de vaccinuri, lanțul frigorific, logistică și programe de imunizare;
  • a coordona investițiile în capacitatea de producție regională cu țările cu venituri mici și mijlocii inferioare;
  • a sprijini crearea unui Fond de Intermediere Financiară (FIF) până la sfârșitul anului 2021 pentru a realiza Securitatea Sanitară Globală.

Continue Reading

U.E.

Charles Michel a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Summitului Mondial al Sănătății

Published

on

© European Union

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile, în cadrul Summitului Mondial al Sănătății, în vederea dezvoltării de mecanisme și soluții comune la nivel global, regional și local.

Charles Michel a pledat pentru schimbul de date la nivel mondial în domeniul sanitar pentru a facilita cooperarea internațională în vederea salvării de vieți omenești în contextul unor crize sanitare de anvergura celei declanșate de pandemia COVID-19.

„COVID-19 a ucis aproape cinci milioane de persoane în întreaga lume.  Virusul a scos la iveală lacunele din pregătirea noastră națională. Dar a scos la iveală și deficiențele flagrante ale guvernanței globale. Schimbul de informații este un exemplu clar în acest sens. Acest virus a fost brutal și necruțător. Ne-a surprins la fiecare pas. Dar a dezvăluit, de asemenea, că, dacă dispunem de instrumentele potrivite pentru a împărtăși rapid informații critice, putem salva vieți. Acest lucru înseamnă schimbul de date despre modul în care se răspândește un virus. Cine sunt cei mai vulnerabili. Și care sunt cele mai bune tratamente. Și este evident: cooperarea internațională intensivă trebuie să joace un rol esențial. Atunci când cooperăm unii cu alții – și avem încredere unii în alții – putem construi mecanisme și soluții comune la nivel global, regional și local. Și nu există nicio îndoială că trebuie să învățăm și să punem în aplicare noi modalități de lucru. Tocmai din acest motiv – împreună cu Dr. Tedros – am propus un tratat internațional privind pandemiile, înrădăcinat în constituția OMS”, a afirmat președintele Consiliului European. 

Citiți și Ursula von der Leyen, la Summitul Mondial asupra Sănătății: Scopul UE este de a forma o rețea globală de pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

Potrivit lui Charles Michel, un astfel de tratat ar stabili reguli și un cadru clar pentru toată lumea; ar garanta echitatea și incluziunea. De asemenea, ar asigura accesul la informații, finanțare, vaccinuri și contramăsuri. Astfel, în ansamblu ar ajuta la consolidarea capacității și rezilienței la toate nivelurile.

Totodată, acesta a arătat că „un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic -precum un centru de informații – ar fi cea mai eficientă bază pentru un sistem internațional de prevenție, supraveghere, precum și pentru colectarea și schimbul de date științifice”, care sunt esențiale în luarea deciziilor. 

Cu toate că „această idee este susținută de șefii de stat și de guvern din multe țări din întreaga lume, unii sunt încă reticenți”, a precizat Michel. De aceea, UE și OMS „vom continua să susținem și să încurajăm comunitatea globală să îl sprijine, inclusiv peste câteva zile, la următoarea reuniune G20, la Roma”, a precizat liderul european.

„Trebuie să creăm un mediu în care fiecare om de știință, lucrător din domeniul sănătății și guvern să se unească pentru o cauză comună. Lucrând împreună pentru a construi noi soluții pentru a proteja ceea ce este cel mai prețios – sănătatea și viețile noastre. Și exact asta este ceea ce dorim să realizăm cu acest tratat internațional”, a punctat Charles Michel. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.9 mins ago

Premierul Poloniei acuză UE că are ”un pistol îndreptat spre tâmpla” țării sale: Ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem

ROMÂNIA37 mins ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG: Am bugetat peste 250 milioane de lei în următorii trei ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului digital

NATO1 hour ago

Premierul desemnat și ministrul apărării Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei României: Vom continua să întărim rolul României de pol de stabilitate în regiunea Mării Negre

Marian-Jean Marinescu2 hours ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia de mai multă transparență din partea CE privind vaccinurile: Va creștere încrederea oamenilor că vaccinarea este cea mai sigură măsură de protecție

U.E.2 hours ago

Charles Michel a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Summitului Mondial al Sănătății

Daniel Buda3 hours ago

Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului din Parlamentul European va dezbate două proiecte al căror raportor este eurodeputatul Daniel Buda

POLITICĂ3 hours ago

Ziua Armatei României. Cristian Diaconescu: România respectată este o țară care elogiază eroii și faptele lor de curaj pentru apărarea țării

U.E.3 hours ago

Viktor Orban acuză UE și SUA de amestec în politica internă a Ungariei pentru ca el să piardă alegerile din 2022: Este timpul să înțeleagă că nici măcar comuniștii nu ne-au putut învinge

POLITICĂ3 hours ago

Centenarul nașterii Regelui Mihai I. Președintele Klaus Iohannis: Figura emblematică a Regelui dă chip strădaniei noastre pentru un destin european

INTERNAȚIONAL4 hours ago

ONU a început numărătoarea inversă până la o catastrofă umanitară în Afganistan: Mai mult de 50% din populație, în pragul foametei

ROMÂNIA37 mins ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG: Am bugetat peste 250 milioane de lei în următorii trei ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului digital

NATO3 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi4 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi5 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO5 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

Team2Share

Trending