Connect with us

U.E.

Michel Barnier, despre relațiile UE – Regatul Unit post-Brexit: Accesul Marii Britanii la piețele noastre va fi proporțional cu angajamentele asumate de Londra

Published

on

Accesul pe care Regatul Unit îl va avea, după Brexit, la piața Uniunii Europene va fi proporționat cu angajamentele asumate în raport cu regulile echitabile ale jocului, a atenționat negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, citat de Agerpres.

Acordul pe care noi suntem pregătiţi să îl discutăm este <<zero tarife, zero cote, zero dumping>>. Accesul la pieţele noastre va fi, aşadar, proporţional cu angajamentele luate în raport cu regulile echitabile ale jocului”, a declarat Barnier, subliniind că Regatul Unit va trebui să respecte aceste reguli.

”Acordul care ne va lega de această ţară nu poate fi acelaşi ca cele pe care noi le-am semnat cu ţări terţe”, precum Canada şi Japonia, a adăugat oficialitatea europeană, el evocând ”proximitatea inedită şi interdependenţa economică” pe care UE le are cu Regatul Unit.

Oficialul european a completat că ”nu poate răspunde astăzi” la întrebarea legată de cât vor dura negocierile referitoare la viitoarea relație dintre Regatul Unit din Uniune după Brexit, amânat pentru a treia oară până la 31 ianuarie 2020, cel târziu.

”Noi vom stabili priorităţi în aceste negocieri, în special comerţul şi aspecte ale securităţii interne şi externe. Perioada de tranziţie poate fi prelungită cel mult cu doi ani”, a explicat Barnier.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la final de mandat, a anunțat marți seara că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, în mod formal, prin procedură scrisă, amânarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020.

”Prietenilor mei britanici: cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat formal amânarea. Ar putea fi ultima. Vă rog să folosiţi cât mai bine acest timp”, a scris Donald Tusk într-o postare pe pagina sa de Twitter, publicată în același timp cu un comunicat oficial al Consiliului European prin care instituția a anunțat decizia luată.

Consiliului European, nu a făcut niciodată un secret din faptul că ar dori ca Marea Britanie să rămână membru al UE.

”Vreau totodată să vă spun la revedere, dat fiind că misiunea mea aici se apropie de sfârşit. Vă voi ţine pumnii”, a adăugat Tusk.

”Consiliul European a adoptat decizia de a prelungi articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene, în contextul intenției Regatului Unit de a se retrage din UE. Această prelungire se va încheia la 31 ianuarie 2020, pentru a oferi mai mult timp pentru ratificarea acorduluide retragere. Retragerea (n.r. Regatului Unit din UE) poate avea loc mai devreme devreme, la 1 decembrie 2019 sau 1 ianuarie 2020, cu condiția ca acordul de retragere să fie ratificat de ambele părți. Pe durata acestei prelungiri (n.r. a Brexit-ului) Regatul Unit este membreu deplin, cu toate drepturile și obligațiile prevăzute de tratate, în conformitate cu legislația europeană”, este precizat în comunicatul amintit mai sus.

Decizia adoptată marți de liderii UE-27 reprezintă o oficializare a consensului la care au ajuns ambasadorii statelor membre la 28 octombrie cu privire la solicitarea înaintată de Londra, aceea de aprelungi, pentru a treia oară, articolul 50, până la 31 ianuarie 2020, cel târziu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută activarea instrumentului SURE. 100 de miliarde de euro vor ajuta la protejarea locurilor de muncă afectate de pandemie

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Comisia Europeană salută activarea instrumentului SURE, care va oferi sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro, sumă menită să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a lucrătorilor afectați de pandemia de coronavirus.

Activarea survine în urma finalizării procedurilor naționale de aprobare și a semnăturilor necesare, din partea tuturor statelor membre, care prevăd acorduri de garantare cu Comisia în valoare totală de 25 de miliarde de euro, se arată în comunicatul oficial.

Angajamentul voluntar privind garanțiile reprezintă o expresie importantă a solidarității în fața unei crize fără precedent. Aceste garanții sunt necesare pentru a spori volumul împrumuturilor care pot fi acordate statelor membre, protejând, în același timp, ratingul de credit superior al Uniunii și poziția sa puternică pe piețele internaționale de capital.

Comisia a prezentat deja Consiliului propuneri de decizii de acordare a unui sprijin financiar în valoare de 87,3 miliarde de euro unui număr de 16 state membre prin intermediul instrumentului SURE. Odată ce Consiliul va adopta aceste propuneri, sprijinul financiar va lua forma unor împrumuturi pe care UE le va acorda statelor membre în condiții avantajoase.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice necesare pentru a menține locurile de muncă în contextul crizei pandemice. Mai precis, acestea vor ajuta statele membre să își acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic, precum și de alte măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii care desfășoară o activitate independentă. Ca activitate auxiliară, SURE ar putea finanța, de asemenea, unele măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă, menite să asigure o revenire în siguranță la o activitate economică normală.

Reamintim că Executivul European a aprobat luna trecută, alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE.

Continue Reading

ROMÂNIA

România înregistrează cea mai mare rată a deceselor de COVID-19 din Uniunea Europeană

Published

on

© Captură de ecran EPP video

Potrivit ultimelor date publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, România este pe ptimul loc în UE în ceea ce privește rata deceselor de COVID-19 în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

În privința ratei deceselor înregistrate în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, România conduce acest top negativ, cu o rată de 2,8, Spania înregistrând o rată de 2.4, Franța de 0.9, iar Bulgaria de 1.3. 

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni solicită consolidarea sistemelor de sănătate publică, ”acum”

Published

on

© European Union, 2014

Partidul socialiștii europeni militează pentru servicii medicale mai bine finanțate și solicită consolidarea sistemelor de sănătate publică, acum.

În mesajul postat pe pagina de Facebook, PES transmite că „trebuie să consolidăm sistemele de sănătate publică acum – astfel încât să poată răspunde acestei pandemii – și pe termen lung, pentru a ne asigura că suntem capabili să facem față noilor provocări”. 

„Spitalele și serviciile medicale bine finanțate au făcut cel mai bine față situației copleșitoare cauzate de Coronavirus la începutul acestui an”, au mai adăugat aceștia.

De asemenea, sănătatea a fost primul punct menționat de Ursula von der Leyen în discursul său anual privind starea Uniunii Europene. Șefa Comisiei Europene a reiterat importanța unui program de sănătate european puternic susținut de toate instituțiile europene pentru ca Europa să continute să protejeze viețile oamenilor.

Prin programul „UE pentru sănătate”, Comisia Europeană propune să se investească 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Finanțarea va proveni parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR), parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă. Repartizarea va fi convenită în cadrul punerii în aplicare a programului „UE pentru sănătate”.

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ14 seconds ago

Klaus Iohannis, la Timișoara: Datorită fondurilor europene obținute, România se va repoziţiona pe harta infrastructurii regionale de transport

ROMÂNIA41 mins ago

Monitorul Social: România are a doua cea mai mare rată de inegalitate a veniturilor dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria

INTERNAȚIONAL46 mins ago

Angela Merkel pledează pentru reforma ONU și unitatea lumii: Oricine crede că se poate descurca mai bine pe cont propriu se înșală. Bunăstarea și suferința noastre sunt comune

COMISIA EUROPEANA53 mins ago

Comisia Europeană salută activarea instrumentului SURE. 100 de miliarde de euro vor ajuta la protejarea locurilor de muncă afectate de pandemie

ROMÂNIA1 hour ago

România înregistrează cea mai mare rată a deceselor de COVID-19 din Uniunea Europeană

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Studiu FAO: Planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de pădure în ultimele două decenii

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Bogdan Aurescu, la Adunarea Generală ONU: România va acționa neobosit în sprijinul cooperării multilaterale și a ordinii internaționale bazate pe reguli

S&D2 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni solicită consolidarea sistemelor de sănătate publică, ”acum”

ROMÂNIA2 hours ago

Ministerul Fondurilor Europene: În următoarele şase luni ar trebui să intre în economia naţională până la două miliarde de euro

S&D3 hours ago

Dosarele FinCEN: PES, după ce o scurgere de informații în presa internațională a scos la iveală cum marile bănci permit spălarea banilor proveniți din infracțiuni: Oricine se face vinovat trebuie aspru pedepsit

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA5 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș6 days ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.7 days ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending