Connect with us

U.E.

Michele Ramis, amabasadorul francez la București, apreciază originalitatea și succesul ,,caravanei studiilor în Franța”: Dorim să redevenim prima ţară de destinaţie a studenţilor români în 2020 şi 2021

Published

on

Caravana studiilor în Franţa a avut un mare succes, iar Franţa speră să redevină prima ţară de destinaţie a studenţilor români în următorii doi ani , a declarat vineri ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Michele Ramis, relatează Agerpres

,,Caravana studiilor” a avut un mare succes. S-a deplasat în 19 oraşe din România, a parcurs mai mult de 4.000 de kilometri pentru a întâlni peste 2.000 de elevi şi studenţi. Eu cred că a permis reafirmarea legăturilor dintre Franţa şi România, consolidarea prieteniei noastre”, a spus Ramis, într-o conferinţă de presă prilejuită de etapa finală a acestui proiect – ajungerea caravanei la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Potrivit ambasadorului, caravana a fost ,,un lucru foarte original” în cadrul Sezonului Franţa – România, un proiect politico-cultural de redescoperire și promovare a relațiilor dintre cele două state. 

În cadrul caravanei s-a distribuit Ghidul filierelor universitare francofone, un compendiu al filierelor cu predare în limba franceză din cadrul tuturor universităților din țară. Acest ghid are ca obiectiv principal crearea unei strânse legături între cererile mediului socio-economic și actorii învățământului superior.

Michele Ramis a precizat că Franţa doreşte să redevină prima ţară de destinaţie a studenţilor români în 2020 şi 2021.

,,Această caravană se înscrie în seria de acţiuni pe care le întreprindem pentru cooperarea franco-română în domeniul universitar ştiinţific”, a subliniat Ramis.

Ea a precizat că Franţa este primul partener al României în domeniul universitar şi al cercetării şi că între cele două state există circa 600 de acorduri de cooperare. Mai mult, Michele Ramis a menţionat că Franţa reprezintă a treia destinaţie de studiu aleasă de studenţii români.

În opinia diplomatului, cunoaşterea limbii franceze în plus faţă de limba engleză oferă oportunităţi de carieră în România şi pe plan internaţional. Ambasadorul a arătat că franceza este a treia limbă de afaceri în lume, deci este una importantă în sectorul socio-economic.

Franța este primul partener academic și științific al României, având aproximativ 600 de acorduri semnate până în prezent și este a treia destinație pentru mobilitatea studenților români.

La nivel mondial, Franța este a patra țară de destinație pentru studenții aflați în mobilitate. Mai mult decât atât, 12% din populația Franței este constituită din studenți străini, iar dintre aceștia  un număr considerabil de tineri români aleg să își continue studiile în Franța. Fenomenul plasează România pe locul IV la nivelul Uniunii Europene în clasamentul studenților europeni care aleg Franța. În acest context, considerăm că este extrem de important să promovăm aceste oportunități în rândul tinerilor români care își doresc să studieze în străinătate.

Pentru a consolida mobilitatea studenților în Franța și pentru a permite dezvoltarea unor noi acorduri de cooperare între universitățile din România și instituțiile de învățământ superior de nivel înalt din Franța, Campus France România au organizat prima ediție a Caravanei studiilor în Franța.

Această caravană își propune ca timp de o lună (între 5 mai și 7 iunie) să promoveze studiile în Franța în licee și universități din diferite regiuni din România. Caravana va mobiliza rețeaua culturală și educațională, lectorii de limbă franceză și antenele Campus France din România.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

BREAKING Klaus Iohannis intră în galeria marilor oameni de stat ai Europei: Va primi Premiul Carol cel Mare pentru contribuția sa la proiectul european

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis va primi anul viitor premiul Carol cel Mare acordat de oraşul german Aachen pentru merite europene.

Anunţul a fost dat publicităţii de conducerea Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, informează Deutsche Welle.

Consiliul director al Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, format din 17 membri, a precizat că anul viitor va fi omagiat “un militant proeminent pentru valorile europene, pentru libertate şi democraţie, pentru drepturile minorităţilor şi diversitate culturală”. Cu mare angajament şi succes , Klaus Iohannis a condus România pe calea unei politici pro-europene şi de apărare a statului de drept – se mai arată în motivarea deciziei. În plus, consiliul director evidenţiază că preşedintele României întăreşte Uniunea Europeană, îşi asumă ţelurile ei şi stimulează cooperarea între ţările membre. Prestaţia sa reprezintă unul din cele mai mari progrese sub aspectul integării, din 1989 încoace – se mai menţionează în comunicat. Societatea din Aachen elogiază de asemenea meritele viitorului laureat în privinţa apărării statului de drept şi a independenţei justiţiei din România.

Premiul Carol cel Mare se decernează anual începând din anul 1950 unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea depusă în slujba ideii europene şi poartă numele împăratului medieval considerat părintele Europei unite. Cu acest premiu au fost onoraţi, de-a lungul timpului, între alţii: Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand şi regina Beatrix a Olandei. Anul trecut prestigioasa distincţie a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar în acest an secretarului general al ONU, António Guterres.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Eurostat: România, cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană

Published

on

© CaleaEuropeana.ro/ Zaim Diana

Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, transmite Agerpres citând datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Digi24.

Peste jumătate din viori (52%, respectiv 55.100 viori) au mers către alte state membre ale UE. Datele reprezintă un declin de 7% al exporturilor totale de viori ale ţărilor membre UE comparativ cu 2013.

Cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii sunt România (14.000 viori exportate în statele din afara UE, sau 28% din exporturile extracomunitare de viori în 2018), Danemarca (12.200, 24%), Germania (6.400, 13%), Marea Britanie (5.000, 10%), Cehia (2.900, 6%), Franţa (2.700, peste 5%), Italia (2.500, 5%) şi Belgia (1.800, 4%).

Aproape jumătate dintre viorile exportate de UE au mers către două ţări: SUA şi Coreea de Sud (11.900 viori fiecare, sau 24% din exporturile extracomunitare de viori). Acestea au fost urmate de Japonia (6.700, 14%), Canada (2.900, 6%), Australia (2.300, 5%), Elveţia (2.100, 4%), Hong Kong (1.800, sub 4%), China (1.700, 3%), Rusia (1.600, 3%), Norvegia (1.200, 2%) şi Serbia (870, sub 2%).

De asemenea, statele membre UE au importat anul trecut 234.800 viori, în valoare de 15,7 milioane de euro. Majoritatea (82%, 191.500 viori) au venit din ţări din afara UE. Numărul viorilor importate de statele membre UE a crescut cu 27% comparativ cu 2013.

Marea Britanie a importat 71.300 viori din ţările din afara UE în 2018, sau 37% din totalul importurilor extracomunitare. Astfel, Marea Britanie este cel mai mare importator UE de viori din restul lumii, înaintea Germaniei (31.300, 16%), Italiei (18.200, 9%), Spaniei (16.900, sub 9%), Belgiei (15.100, 8%) şi Franţei (9.100, 5%).

Importurile de viori din ţări din afara UE au venit în special din China (188.500 viori, sau 99% din importurile extracomunitare), SUA (810 viori), Taiwan (670 viori), Republica Moldova (600 viori), Nepal (240 viori), Brazilia (110 viori), Japonia (70 viori) şi India (60 viori).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării în 13 decembrie a Zilei mondiale a viorilor.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Guy Verhofstadt, după rezultatul alegerilor parlamentare din Regatul Unit: ”UE trebuie să contruiască un parteneriat durabil cu Marea Britanie. Este în interesul nostru comun”

Published

on

@ European Parliament Media Center

Eurodeputatul belgian și fostul lider al grupului ALDE, (actualmente Renew Europe), Guy Verhofstadt susține că ”Brexitul se va întâmpla acum”.

Potrivit lui Guy Verhofstadt, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Brexit, rezultatul alegerilor din Marea Britanie arată că ”poporul britanic și-a confirmat decizia din referendumul din 2016.”

Totodată, ”Uniunea Europeană trebuie să se concentreze acum pe construirea unui nou parteneriat strâns, corect și durabil cu Marea Britanie. Este în interesul nostru comun”, transmite deputatul european, Guy Verhoftadt pe contul de Twitter. 

În contextul în care Partidul Conservator al premierului britanic, Boris Johnson, a câștigat cu o majoritate absolută alegerile parlamentare din Regatul Unit, procesul Brexit ar trebui să se apropie de final și să respecte ultimatumul stabilit de liderii europeni, și anume 31 ianuarie. Acest fapt, fiind susținut și de sloganul premierul britanic: ”Get Brexit Done” / ”Ducem Brexit la bun sfârșit”.

Citiți și: Alegeri în Marea Britanie: Conservatorii lui Boris Johnson obțin majoritatea absolută în Parlament, cea mai mare victorie de la epoca lui Margaret Thatcher încoace

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending