Micii româneşti se vor găti la fel ca până acum, cu bicarbonat de sodiu

mititeiComisia Europeană va autoriza joi, 20 februarie, în Comitetul pentru lanţul alimentar, prepararea mititeilor după reţeta tradiţionala românească, în condiţiile în care, conform noii liste a aditivilor alimentari intrată în vigoare de la 1 iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în reţeta de preparare a micilor.

Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la 1 iunie 2013, stabileşte, în cadrul Anexei II, aditivii alimentari autorizaţi la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afectează în mod direct produsul specific românesc ‘mititei’, întrucât printre aditivii care nu au mai fost autorizaţi se regăsesc şi unii folosiţi în mod tradiţional la prepararea pastei de mici.

România, prin intermediul Asociaţiei Române a Cărnii, a solicitat anul trecut CE ca produsul ‘mititei’ să fie inclus în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo. În urma solicitărilor venite din partea României, dar şi a altor state membre, CE a fost de acord să revizuiască Regulamentul nr. 1129/2011, anunţându-şi disponibilitatea de a finaliza acest proces până la sfârşitul anului 2013. 

Mititeii româneşti vor intra în categoria produselor din carne acceptate cu derogări de la directiva europeană, pe 20 februarie fiind votul final pentru acceptarea solicitării depuse anul trecut“, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

“Acum se votează, dar răspunsul este dat şi îl ştim toţi de câteva săptămâni, votul fiind ultima procedură. A fost acceptat de când am depus, de mai bine de un an, doar că birocraţia europeană este precum birocraţia românească şi acum se dă răspunsul oficial. Am beneficiat de o derogare până acum şi pe 20 februarie intrăm în legalitate“, a spus Sorin Minea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.