Migrație. Marea Mediterană, cea mai periculoasă frontieră a lumii

Începând cu anul 2000, aproximativ 33.700 de migranți au murit în Marea Mediterană în ultimii 17 ani, ceea ce o face să fie cea mai periculoasă graniță din lume, potrivit unui studiu al Organizației Internaționale a Migrației, notează Agerpres.

Foto: www.dcnews.ro

Deși numărul absolut de decese a scăzut după ce Turcia și Uniunea Europeană au închis anul trecut ruta est-mediteraneeană utilizată de migranți, studiul IOM arată că a sporit riscul de muri în timpul trecerii Mediteranei, în contextul în care o rută tot mai des folosită este cea dintre Libia și Italia.

”Stoparea migrației și limitarea numărului de decese pe mare pot astfel fi obiective contrare. Închiderea rutelor mai scurte și mai puțin periculoase poate deschide rute mai lungi și mai periculoase, sporind astfel probabilitatea deceselor pe mare”, a explicat autorul studiului, Philippe Fargues.

Începând din ianuarie, 161.000 de migranți economici și solicitanți de azil au trecut Mediterana, majoritatea dintre ei către Italia, a anunțat vineri, la Geneva, Organizația Internațională pentru Migrație. Aproape 3.000 de persoane au decedat sau sunt date dispărute în urma încercării de a ajunge pe mare în Europa.

Cele mai mari grupuri de migranți sosiți în Italia sunt formate din nigerieni, eritreeni și guineeni.

Se estimează că mai puțin de o treime dintre migranții ajunși în sudul Italiei în acest an sunt refugiați, ceea ce indică o proporție ridicată de persoane care nu caută protecție, ci mai degrabă un viitor economic mai bun, a explicat Fargues.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.