Connect with us

NATO

Mihai Fifor după reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO: Situația de la Marea Neagră va fi tratată separat la summitul Alianței. Dăm un semnal de coerență și de prezență NATO

Published

on

Corespondență de la NATO – Robert Lupițu

Situația de securitate la Marea Neagră, noua inițiativă NATO privind prezența înaintată aliată, rolul noilor structuri de comandă ale NATO, împărțirea sarcinilor financiare și proiectul mobilității militare prin cooperarea NATO-UE sunt prioritățile pe care ministrul Apărării Mihai Fifor le-a evocat la finalul reuniunii miniștrilor Apărării din țările NATO, întrunire crucială ce a pregătit deciziile pe care cei 29 de șefi de stat sau de guvern euro-atlantici le vor adopta formal la summitul din 11-12 iulie de la Bruxelles.

Într-o conferință de presă susținută la capătul celor două zile de reuniune, în cadrul cărora a participat și la mai multe reuniuni bi și multilaterale, ministrul Apărării a punctat că a insistat pentru ca ”situația de la Marea Neagră să fie tratată separat pe agenda summitului” din luna iulie și a manifestat interesul sporit al României pentru proiectul mobilității militare.

FOTO: MApN

“România a prezentat cel puțin două obiective foarte importante pentru summitul NATO din această vară din luna iulie. Cel dintâi s-a referit la posibilitatea ca situația de la Marea Neagră să fie tratată separat pe agenda summitului. Deși unele state membre ale Alianței nu consideră că Rusia reprezintă o amenințare la Marea Neagră, noi am încercat să demonstrăm că Rusia devine o prezență tot mai amenințătoare la Marea Neagră prin întărirea capacității sale de luptă în peninsula Crimeea. Ne-a venit în sprijin, cu ghilimele de rigoare, exercițiul pe care tocmai îl desfășoară Rusia în peninsula Crimeea, acolo unde vedem o desfășurare de forțe impresionantă, o desfășurare de forțe care nu mai are nimic de-a face cu o postură defensivă a Federației Ruse în Marea Neagră, ci cu una ofensivă. Am încercat să facem lobby pentru acest lucru, atât în plan bilateral prin vizite efectuate în țări partenere, dar și prin documente pe care le-am prezentat principalilor noștri aliați. Am avut în această perioadă un dialog constant cu partenerul strategic Statele Unite și am beneficiat de sprijin din partea majorității statelor membre”, a declarat Fifor.

Întâlniri bilaterale cu omologii german și britanic. România și Marea Britanie vor semna un Memorandum de Înțelegere

FOTO: MApN

Ministrul Mihai Fifor a transmis că pe parcursul reuniunii ministeriale a avut întrevederii cu omologii german și britanic. Cu ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, oficialul român a discutat despre coperarea în materie de apărare europeană (PeSCo), despre consolidarea relației bilaterale, cooperarea industrială prin finalizarea proiectului referitor la transportoarele blindate 8×8 cu compania germană Rheinmettal și despre Programul Națiune Cadru coordonat de Germania la nivelul NATO.

La nivelul discuțiilor cu omologul britanic, Gavin Williamson, Fifor a transmis că România și Marea Britanie vor semna un memorandum de înțelegere axat pe cooperarea bilaterală și concretizat inclusiv prin afilierea militarilor britanici la Brigada Multinațională NATO de la Craiova. 

”Am discutat despre modul cum putem asigura stabilitatea în zona Mării Negre. Omologul britanic a abordat și situația din Balcanii de Vest pentru că România este considerată principalul furnizor de securitate din această zonă, dar și un important vector de stabilitate”, a mai declarat Fifor. 

Mihai Fifor despre adaptarea NATO la Marea Neagră: Dăm un semnal de coerență și că Alianța este prezentă 

”Se discută despre modul cum va arăta o structură de comandă la Marea Neagră. Este o discuție intensă între statele riverane, cu un punct de vedere destul de apăsat al Turciei, cu dorința vecinilor bulgari de a avea un comandament la Marea Neagră, cu intenția noastră de a avea o prezență navală tot mai consistentă. Am discutat, de pildă, cu omologul meu francez Florence Parly, în cadrul vizitei la Paris, despre reluarea prezenței navelor franceze în Marea Neagră. Am primit asigurări și din partea omologului britanic că prezența vaselor britanice va continua. Pe de altă parte, colaborarea va continua și cu marina americană. Încercăm să dăm un semnal de coerență în abordarea pentru Marea Neagră și să dăm un semnal că Alianța Nord-Atlantică este prezentă în Marea Neagră și că nu este un lac aparținând Federației Ruse. Noi continuăm să ne facem temele foarte bine. Am spus că 2018 va fi anul Marinei și cred că ne ținem de cuvânt. Avem în procedură achiziția celor patru corvete multifuncționale care se vor prin cooperare industrială în șantier naval românesc. Lansăm procedura pentru achiziția bateriilor de coastă și, totodată, continuăm să colaborăm cu partenerul american pentru dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu”.

Reuniune trilaterală în premieră cu omologii Finlanda și Croația, țările alături de care România face parte din trio-ul de președinții la Consiliul UE

La reuniunea ministerială, Mihai Fifor a participat, în premieră, la o reuniune trilaterală cu omologii săi din Finlanda și Croația, țări cu care România va asigura trio-ul de președinții ale Consiliului UE între 1 ianuarie 2019 și 30 iunie 2020. Potrivit lui Fifor, reuniunea a stabilit câteva repere precum chestiunea mobilității militare, războiul hibrid, apărarea cibernetică sau situația din Balcanii de Vest.

”Am convenit ca aceste întâlniri preliminare să aibă loc în continuare pentru a pregăti președinția. Intenționăm să avem o întâlnire în trio în România în această toamnă, astfel încât să avem o abordare cât mai coerentă”.

Mihai Fifor: România a solicitat, în proiectul mobilității militare, o legătură Est-Vest. Există și un proiect cu Polonia – Via Carpatia

”Chestiunea mobilității militare interesează pe toată lumea. Dincolo de orice chestiuni politice, toate statele membre ale Alianței Nord-Atlantice realizează că fără o mobilitate foarte bună a echipamentelor și a trupelor nu poți să ai viteza de reacție necesară în cazul unei intervenții. De pildă, în urmă cu două săptămâni, la Varșovia, a avut loc o reuniune comună de guvern România-Polonia. Partea poloneză a abordat foarte ferm proiectul lor pentru mobilitatea militară, respectiv Via Carpatia. Este un proiect pe care îl vedem realizabil, România ca parte a acestui coridor de transport din țările baltice și până în Grecia. Un coridor care ar urma să traverseze România de la Oradea până la Calafat, asta însemnând o autostradă de la Oradea – Timișoara – Craiova – Calafat. Noi am solicitat ca atunci când vorbim de mobilitate militară să avem și legătura Est-Vest. Toate aceste proiecte de infrastructură se integrează în planul de infrastructură mare pe care România îl are atât pe rutier, cât și pe cale ferată. Vor exista foarte mulți bani, astfel încât, aplicând pe proiecte PeSCO, să putem aplica și pe fonduri europene în premieră pentru astfel de proiecte. Discutăm de sume foarte mari. În cadrul mobilității militare, România își propune să fie un partener foarte serios și să își dezvolte propriile capacități de transport în cadrul acestor proiecte”, a mai spus Fifor.

Citiți și Țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece: Două noi comandamente în SUA și în Germania și 90 de dispozitive militare gata de luptă până în 2020

Citiți și Nume de cod: ”Readiness Initiative”. Cum arată noul plan militar al NATO pentru descurajarea Rusiei în flancul estic, inclusiv în România

Citiți și Jens Stoltenberg pentru Calea Europeană: NATO cere coerență în investițiile din infrastructura europeană pentru mobilitate militară și pentru a-și putea apăra aliații

Citiți și Noua prezență avansată a NATO în Europa. Jens Stoltenberg explică cum au evoluat angajamentele Alianței pentru securitatea flancului estic și a României după anexarea Crimeei de către Rusia

Citiți și Secretarul general al NATO anunță că România va fi un beneficiar major al deciziilor Alianței pentru flancul estic, inclusiv prin inițiativa de desfășurare a 30 de batalioane, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave în caz de alertă

Miniștrii Apărării din țările membre ale NATO au decis joi amplasarea noilor comandamente pentru Atlantic și pentru logistică și mobilitate militară la Norfolk în Statele Unite, respectiv la Ulm în Germania. Totodată, țările aliate au decis să sporească măsurile pentru descurajare și apărare colectivă prin adoptarea Readiness Initiative, un plan prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă vor putea fi desfășurată, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile.

Vineri, NATO și Uniunea Europeană au demarat planificările la nivel tehnic pentru facilitarea mobilității militare în Europa. UE a prezentat deja un plan de investiții în acest sens, în vreme ce  NATO a transmis solicitările sale către UE și a insistat asupra coerenței acestor eforturi.

Miniștrii aliați au agreat, de asemenea, să continue sprijinirea forțelor de securitate afgane și să lanseze o misiune NATO în Irak.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Jens Stoltenberg și Mircea Geoană, întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Euroga digitală în scopul întăririi complementarității UE-NATO privind transformările tehnologice

Published

on

© Mircea Geoana/ Twitter

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, au avut miercuri întrevederi cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Europa digitală, Margrethe Vestager, în care au discutat importanța cooperării UE-NATO în abordarea amenințărilor de securitate emergente care derivă din noile tehnologii.

Potrivit unui comunicat NATO, Vestager a participat, de asemenea, la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, prezidată de Mircea Geoană, și la care au participat cei 30 de ambasadori ai statelor aliate.

“O mare plăcere să conduc reuniunea Consiliului Nord-Atlantic având-o ca invitată pe Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Agenda Digitală și Comisar pentru Concurență, Margrethe Vestager. O excelentă oportunitate pentru întărirea colaborării și complementarității între NATO și Uniunea Europeană pe teme legate de transformările tehnologice și de impactul acestora asupra economiei, securității și rezilienței de ansamblu a societăților noastre democratice”, a scris Geoană, pe Facebook.

În comunicatul citat, Alianța precizează că Stoltenberg și Vestager au discutat despre amenințările care decurg din noile tehnologii, precum datele, inteligența artificială și noile generații de rețele.

Secretarul general al NATO a mai spus că pandemia COVID-19 a făcut ca parteneriatul NATO-UE să fie mai relevant ca niciodată, astfel încât sporirea rezilienței, inclusiv în domeniul digital, este o prioritate atât pentru NATO, cât și pentru UE.

Pentru NATO este crucial ca securitatea noilor rețele 5G să fie asigurată prin parteneriate cu companii de încredere, Alianța pledând pentru ca aceste tehnologii să nu afecteze infrastructurile critice de securitate.

Recent, Comisia Europeană a publicat o recomandare prin care invită statele membre să impulsioneze investițiile în infrastructura necesară conectivității în bandă largă de foarte mare capacitate, inclusiv în infrastructura 5G, care reprezintă piatra de temelie a transformării digitale și un pilon esențial al redresării.

Recomandarea subliniază, de asemenea, necesitatea de a se garanta securitatea și reziliența rețelelor 5G. 

Continue Reading

NATO

MApN: Avioane F-16 românești și bombardiere strategice americane, exercițiu militar comun pentru consolidarea măsurilor NATO în sud-estul Europei

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române și două bombardiere strategice americane de tip B-52 Stratofortress au participat miercuri, 23 septembrie, la exercițiul aerian „Bomber Weapon Training” organizat de Forțele Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE), informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În spațiul aerian românesc, exercițiul a fost coordonat de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriene “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea.

Exercițiul a avut drept scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței – Nord Atlantice în zona de Sud-Est a Europei și sporirea încrederii României privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității regionale.

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării multinaționale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

Bomber Weapon Training este al treilea exercițiu din regiune din ultimele două săptămâni la care participă bombardiere strategice americane. Săptămâna trecută, cinci aeronave de tip F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române şi un bombardier strategic american de tip B-52 Stratofortress au participat la exerciţiul aerian South Paw, care a avut drept scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianţei – Nord Atlantice în zona de Sud-Est a Europei.

La 28 august, șase avioane bombardiere Stratofortress ale Forțelor Aeriene SUA au survolat teritoriile tuturor celor 30 de aliați NATO, antrenându-se împreună cu forțele aeriene aliate, într-o demonstrație unică de forță și de angajament al SUA față de securitatea euro-atlantică. Cu acea ocazie, șase aeronave ale Forțelor Aeriene Române au participat la exercițiul aerian multinațional Allied Sky 2020.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

FOTO Distrugătorul american USS Roosevelt și nava USNS Yuma, în Marea Neagră pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea aliaților NATO

Published

on

© Wikipedia

Distrugătorul american USS Roosevelt și nava de expediție USNS Yuma s-au aflat în perioada 14-23 septembrie în Marea Neagră, demonstrând angajamentul SUA față de securitatea maritimă a aliaților și partenerilor NATO, informează Ambasada SUA la București.

Cele două nave au efectuat operațiuni maritime de rutină și au vizitat porturile de la Marea Neagră ale Bulgariei și Ucrainei.

 

Marina SUA și alte nave NATO operează de regulă în Marea Neagră, în conformitate cu legislația internațională, care permite patrularea acestor ape pentru aproximativ două treimi din an.

Trei membri NATO – Bulgaria, România și Turcia – sunt state litorale ale Mării Negre, cu forțe proprii în regiune. De asemenea, NATO consolidează sprijinul pentru partenerii săi din regiune, Georgia și Ucraina.

În aprilie, miniștrii de externe ai NATO au convenit să efectueze mai multe exerciții la Marea Neagră cu ambele țări, precum și să intensifice eforturile comune pentru a combate războiul hibrid.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Jens Stoltenberg și Mircea Geoană, întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Euroga digitală în scopul întăririi complementarității UE-NATO privind transformările tehnologice

ROMÂNIA6 hours ago

Începând de joi, românii vor putea achita online, prin Ghișeul.ro, peste 300 de tipuri de plăți

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Uniunea Piețelor de Capital: Comisia Europeană adoptă un plan prin care se asigură că redresarea economică a UE este verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă

Gheorghe Falcă7 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor și cetățenilor

U.E.7 hours ago

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor manifestă o ”mare îngrijorare” față de evoluția epidemiei de COVID-19 în România și alte șase țări UE

INTERNAȚIONAL8 hours ago

COVID-19: Instituțiile și organizațiile internaționale îndeamnă toate statele să acționeze mai ferm pentru a opri răspândirea informațiilor nocive

U.E.8 hours ago

Document Curtea de Conturi Europeană: Uniunea Europeană și-a îmbunătățit în ultimii ani setul de instrumente pentru a face față crizelor financiare

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ursula von der Leyen, întâlnire de lucru cu premierii Ungariei, Poloniei și Cehiei. Viitorul buget al UE și statul de drept, subiecte discutate

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană a adoptat un pachet pentru finanțele digitale: Obiectivul este o piață unică digitală inovatoare, crucială pentru redresarea economică

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA1 week ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending