Ministrul Apărării: România vrea să cumpere încă 40 de avioane F16. Mihai Fifor anunță că achiziția pentru submarine va începe după anul 2020

România doreşte să completeze escadrila de F16 cu încă patru aeronave şi are în proiecţie achiziţionarea a încă 36 de astfel de aparate de zbor, a declarat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

Sursă foto: Facebook.com/Bucharest Forum

Deocamdată este o discuţie pe care o avem cu Forţele Aeriene Române. Noi am dori să completăm în momentul de faţă escadrila pe care o avem de F16 cu încă patru aeronave. Şi încă o proiecţie de încă 36 de aeronave F16 pentru care am solicitat în SUA să ni se comunice dacă există posibilitatea să achiziţionăm de acolo. Deocamdată, aşteptăm răspuns, pentru că nu te duci să cumperi F16 de pe o zi pe alta“, a precizat ministrul Fifor, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MApN pentru a prezenta rezultatele participării sale la Reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO și la Conferința de Securitate de la München.

El a prezentat etapele privind achiziţionarea aeronavelor de tip F16.

“Nu este o negociere. Prima dată soliciţi să vezi dacă există aceste aeronave şi, dacă există, care este preţul. Şi, după aceea, se intră la o negociere, desigur. Aşteptăm răspunsul”, a explicat Fifor.

La 6 octombrie 2017, Forţele Aeriene Române au finalizat Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon cu o escadrilă de 12 avioane multirol. Primele şase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în data de 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Ministrul Apărării a precizat și că programul referitor la înzestrarea cu submarine se află în analiza forţelor navale, iar achiziţia în acest caz ar putea începe după 2020. Declarațiile sale au avut loc și în contextul în care Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectul de lege privind achiziția sistemului de rachete HIMARS, o a doua astfel de dotare militară după aprobarea achiziției sistemelor de rachete de apărare antiaeriană de tip Patriot.

La reuniunea miniștrilor Apărării de săptămâna trecută România a lansat, prin intermediul ministrului Mihai Fifor, propunerea găzduirii unuia dintre cele trei comandamente pe care NATO intenționează să le creeze, cel de trei stele, un land command componen, fapt pe care demnitarul român l-a prezentat într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro la Bruxelles.

La München, ministrul Apărării a avut întrevederi cu reprezentanți ai Congresului SUA, cu omologii din Germania și Olanda, cu președintele companiei americane de securitate și apărare Lockheed Martin. De altfel, Mihai Fifor a declarat la München pentru CaleaEuropeana.ro că participarea României la Conferința de Securitate poziționează țara noastră drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră. În același context, ministrul român al Apărării a precizat că a solicitat omologului german sprijinul Berlinului pentru găzduirea în România a unui nou comandament NATO.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.