Mike Pompeo, prima declarație ca șef al diplomației SUA are loc la NATO: ”Ceea ce decidem astăzi este foarte important”

Corespondență CaleaEuropeana.ro de la NATO – Robert Lupițu

Noul secretar de Stat al SUA, Mike Pompeo, a făcut vineri primele declarații în calitate de șef al diplomației americane la sosirea la reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO, ce se desfășoară la Bruxelles, și unde a fost întâmpinat de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

FOTO: NATO

”Am venit direct, am depus jurământul ieri și am urcat rapid într-un avion”, i-a transmis Pompeo lui Jens Stoltenberg la sosirea la NATO.

Directorul CIA, Mike Pompeo, a fost confirmat joi de Senatul SUA drept secretar de Stat al Statelor Unite, devenind al 70-lea șef al diplomației americane, iar prima sa activitate în funcție este reuniunea miniștrilor de Externe din cadrul NATO care are loc vineri la Bruxelles.

Este un bun motiv pentru asta (n.r. – venirea imediată la NATO). Ceea ce decidem astăzi este foarte important, obiectivele noastre sunt importante, această misiune înseamnă mult pentru Statele Unite ale Americii. Președintele a vrut foarte mult să ajung aici și mă bucur că am reușit și aștept să am o vizită productivă”, a declarat șeful diplomației americane.

La rândul său, secretarul general al NATO a transmis că prezența lui Pompeo la reuniune la scurt timp după ce a preluat conducerea Departamentului de Stat este o ”exprimare a importanței Alianței” Nord-Atlantice.

”Aștept să discutăm asupra necesității de a adapta NATO în fața unui mediu de securitate mai provocator”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Programul reuniunii include patru întâlniri în format aliat, așa cum a precizat și secretarul general al NATO în prefațarea reuniunii, invocând discuții pe temele relațiilor NATO-Rusia, situației din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, cu accent pe Afganistan și Irak, și politicii ușilor de deschise în raport cu Balcanii de Vest. La lucrările ministerialei urmează să participe și Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

Reuniunea ministerială de vineri va fi ultima în sediul actual al NATO, care a găzduit Alianța timp de 50 de ani. Reuniunea miniștrilor Apărării din luna iunie și summitul aliat din iulie vor avea loc în noul sediu al NATO, considerată „o nouă casă pentru o Alianță modernă și prospectivă”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.