Ministerul Apărării din Rusia: Forțele militare ruse din Transnistria forțează râul Nistru, într-un exercițiu militar

Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) se pregătesc din nou, pentru al patrulea an consecutiv, să forţeze râul Nistru, potrivit unui comunicat de presă al Districtului Militar Vest din cadrul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, citat de portalul Deschide.md.

Înainte de începerea aplicaţiilor din stânga Nistrului, militarii ruşi au verificat starea tehnică a echipamentelor din dotare.

În comunicatul Ministerului Apărării rus se menţionează că exerciţiile au drept obiectiv ”depăşirea obstacolelor de pe râul Nistru”, scrie și Agerpres.

La exerciţiul de anul trecut de forţare a Nistrului, trupele ruse din Transnistria au invitat şi spectatori. Pe de altă parte, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a cerut de fiecare dată GOTR să se abţină de la astfel de provocări, dar a fost ignorat.

Reamintim că anul acesta, în premieră la un summit NATO, țările aliate au cerut Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Poziția adoptată de liderii NATO, îndeosebi în privința Republicii Moldova, a survenit în contextul în care Adunarea Generală a ONU a adoptat în luna iunie un proiect de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Anul trecut, cu ocazia exercițiului similar, Republica Moldova a transmis că astfel de acțiuni “susținute de conducerea contingentului Federației Ruse” sunt “provocatoare și sfidătoare” și “încalcă mecanismul existent al desfășurării misiunii de pace”. În schimb, președintele pro-rus Igor Dodon a lăudat în dese rânduri rolul trupelor ruse din Transnistria pentru menținerea păcii.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în fața comunității internaționale, Moscova a menținut în zonă un contingent de soldați și armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii ’90.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.