Connect with us

MAREA BRITANIE

Ministerul britanic de Interne anunță că peste 6 milioane de europeni au depus cerere pentru statut de rezident în Regatul Unit înainte de termenul-limită

Published

on

© Biroul Parlamentului European în România

Ministerul britanic de Interne a anunțat vineri că a primit peste 6 milioane de cereri pentru obținerea statutului de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord înainte de expirarea termenului-limită stabilit, 30 iunie.

Astfel, până la finalul lunii trecute, instituția britanică a primit 6,015,400 de solicitări din partea europenilor aflați în Regatul Unit care au dorit să locuiască și să muncească în continuare în această țară., dintre care 5,446,300 au fost evaluate.

Dintre acestea, 52% dintre aplicanți (2,2,846,700) au primit statului de rezident permanent, 43% (2,329,400) au obținut statut de rezident temporar, 2% dintre cereri (109,400) au fost refuzate, 1% (80,800) au fost retrase, învreme ce 1% (79,800) au fost declarate nevalide.

© gov.uk

Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc în Anglia (5,355,400), Scoția (291,200) și Țara Galilor (98,600).

În ceea ce privește cererile depuse de români până la 31 martie, dintre cele 918,270, 852,310 dintre acestea au fost finalizate. 281,200 de români au primit statutul de rezident, 526,970 au primit statutul de rezident temporar, 14,550 dintre acestea au fost refuzate, 7,800 retrase sau calificate drept nule, în vreme ce 21,800 au fost declarate non-valide.

Citiți și:
Ministerul britanic de Interne: Peste 910,000 de români au aplicat pentru statutul de rezident în Regatul Unit

Orice cetățean european care, fie s-a găsit deja pe teritoriul Marii Britanii, fie a intrat pe teritoriul Marii Britanii până la 31 decembrie 2020, a putut să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021.

De la 1 ianuarie 2021, cetăţenii europeni din Marea Britanie sunt condiţionaţi să-şi demonstreze statutul atât autorităţilor, dar şi atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-şi dovedească dreptul de muncă în această ţară.

O amplă campanie pentru a le reaminti celor în cauză să depună cereri a reflectat îngrijorările că unii rezidenţi eligibili ar putea să nu fie la curent sau să nu deţină abilitatea de a urma procedura, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic a anunțat anterior că îi va notifica pe cetățenii considerați eligibili pentru statutul de rezident să depună cerere pentru obținerea acestuia în cel mult 28 de zile de la expirarea termenului-limită

Printre persoanele din această categorie se numără cele cu probleme de sănătate, precum și cele eligibile pentru obținerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut.

Astfel de notificări vor fi transmise, de exemplu, lucrătorilor identificaţi în urma verificărilor efectuate la companii.

Printre categoriile de cetățeni europeni care, doresc să solicite statut de rezident și după 30 iunie și au ”motive întemeiate” se numără copiii ai căror părinţi nu au reuşit să formuleze cererea sau persoanele a căror situaţie medicală nu le-a permis să se încadreze în termenul de solicitare a legalizării statutului în Regatul Unit.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic risipește zvonurile: Guvernul nu are nicio intenție de a relaxa Brexit-ul pentru a se apropia de UE

Published

on

© No. 10/ Flickr

Guvernul britanic nu are nicio intenție de a relua Brexit-ul pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a anunțat luni premierul britanic, Rishi Sunak, risipind astfel zvonurile care sugerau că Londra ar putea să își consolideze legăturile cu UE, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Vreau să fiu clar înţeles pe acest subiect (…) Marea Britanie nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislaţia UE”, a declarat Rishi Sunak la o conferinţă a principalei organizaţii patronale a ţării.

”Am votat pentru Brexit. Cred şi ştiu că Brexit-ul poate aduce şi deja aduce beneficii importante şi oportunităţi pentru ţară”, a adăugat el, oferind ca exemple preluarea controlului asupra imigraţiei de către Marea Britanie de la ieşirea din UE şi acordurile comerciale semnate cu alte ţări.

Potrivit Sunday Times, ”membri ai guvernului intenționează să pună Marea Britanie pe calea unei relații similare cu cea dintre Elveția și Uniunea Europeană”.

Elveția nu este membră a UE, dar a încheiat mai multe acorduri cu UE și are acces la piața unică pentru majoritatea industriilor sale, amintește BBC.

De asemenea, Elveția contribuie la bugetul UE și beneficiază de libertatea de circulație, ceea ce înseamnă că cetățenii UE pot locui și lucra în această țară.

Făcând referire la comerț, Sunak a amintit că Regatul Unit se poate orienta spre ”piețele cu cea mai rapidă creștere din lume”, evocând aderarea la Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), o zonă de liber schimb de 9 trilioane de lire sterline, conform The Guardian.

Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei, ce reprezintă o piață de 500 de milioane de persoane și include unele dintre cele mai mari economii din Asia-Pacific și din cele două Americi.

Negocierile de aderare au fost deja demarate la mijlocul lunii iunie 2021. Conform calculelor, o alăturare a Marii Britanii la CPTPP va crește exporturile britanice către țările din acest acord cu 65% (37 de miliarde de lire sterline) până în 2030.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Într-o vizită surpriză la Kiev, noul premier britanic, Rishi Sunak, anunță un pachet semnificativ de apărare antiaeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline pentru Ucraina

Published

on

© No.10/ Flickr

Noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, a efectuat o vizită surpriză în Kiev unde s-a întâlnit pentru prima dată cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că Regatul Unit va continua să fie alături de ucraineni în lupta lor.

Anunțul a fost făcut inițial de liderul ucrainean printr-un video postat pe canalul de Telegram, punctând că ”încă din primele zile de război, Ucraina și Regatul Unit au fost cei mai puternici aliați”.

”În timpul întâlnirii de astăzi am discutat cele mai importante chestiuni pentru țările noastre și pentru securitatea globală”, a completat  Zelenski, informează Deutsche Welle.

Sunak a postat ulterior același video pe pagina sa de Twitter, care cuprinde mesajul: ”Marea Britanie știe ce înseamnă să lupți pentru libertate”, dându-i asigurări președintelui ucrainean că ”suntem alături de tine până la capăt”.

”Sunt mândru de modul în care Marea Britanie a fost alături de Ucraina încă de la început. Și mă aflu astăzi aici pentru a spune că Regatul Unit și aliații noștri vor continua să fie alături de Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a pune capăt acestui război barbar și pentru a obține o pace dreaptă. În timp ce forțele armate ale Ucrainei reușesc să respingă forțele rusești la sol, civilii sunt bombardați brutal din aer. Astăzi furnizăm noi echipamente de apărare antiaeriană, inclusiv tunuri antiaeriene, radare și echipamente antidronă, și intensificăm sprijinul umanitar pentru iarna rece și grea care va urma. Mă simt profund onorat să mă aflu astăzi la Kiev și să am ocazia de a-i întâlni pe cei care fac atât de multe și plătesc un preț atât de mare pentru a apăra principiile suveranității și democrației”, a subliniat Sunak, conform unui comunicat dat publicității de Downing Street.

Așadar, pachetul major de apărare antiaeriană oferit de Londra Kievului se ridică la 50 de milioane de lire sterline și cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele oferite de Iran Rusiei, inclusiv radare și capabilități electronice de apărare împotriva dronelor, venind în completarea celor peste 1000 de rachete antiaeriene,

Noile facilități de apărare vin în sprijinul Ucrainei care, în ultima săptămână s-a confruntat cu numeroase atacuri aeriene ce au vizat infrastructura critică, lăsând aproximativ 10 milioane de oameni, adică aproximativ o pătrime din populația totală, fără energie electrică, în pragul iernii.

În acest context, Regatul Unit își consolidează oferta de instruire pentru forțele armate ucrainene, trimițând medici și ingineri experți ai armatei în regiune pentru a oferi sprijin specializat.

Fiind conștient că ucrainenii se confruntă cu o iarnă foarte dificilă cu pene de curent generalizate și cu distrugerea locuințelor, școlilor și spitalelor, prim-ministrul britanic a anunțat, de asemenea, că 12 milioane de lire sterline vor merge către Programul Alimentar Mondial, în vreme ce 4 milioane de lire sterline vor fi direcționate către Organizația Internațională pentru Migrație. Finanțarea va contribui la furnizarea de generatoare, adăposturi, reparații de apă și clinici medicale mobile. De asemenea, Regatul Unit va trimite zeci de mii de kituri de iarnă pentru frig extrem pentru trupele ucrainene.

În colaborare cu guvernul ucrainean, Londra a identificat un număr inițial de opt proiecte de construcții care vor fi sprijinite de UK Export Finance, contribuind astfel la repararea infrastructurii critice a Ucrainei și la punerea bazelor pentru redresarea economică. Proiectele includ șase poduri și două proiecte de locuințe, inclusiv un proiect de dezvoltare în Bucea pentru aproximativ 2.250 de locuitori.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.16 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA21 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA21 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO1 day ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.2 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO2 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO3 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO3 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

Team2Share

Trending