Ministerul de Externe rus: Este problema istoricilor de a căuta rezerva de aur a României în Rusia

Problema rezervei de aur a României are o componentă istorică și îi revine în primul rând unei echipe bilaterale de istorici de a se ocupa de acest lucru, a menționa vineri Ministerul Afacerilor Externe rus pentru agenția TASS, ca replică pentru afirmațiile pe care le-a făcut șeful Băncii Naționale a României, care a precizat că Moscova nu a înapoiat Bucureștiului rezerva de aur trimisă de România în Primul Război Mondial în Războiul Rus pentru a fi păstrată în siguranță, informează Agerpres.

În urmă cu 100 de ani, existând riscul ca statul român să fie ocupat de armatele Triplei Alianței, autoritățile de la București au decis să trimită principalele valori ale țării în Imperiul Rus, care la acea vreme era aliat al României, a menționat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Predarea rezervei de aur a României este confirmată de documente autentice, semnate de ambele părți (de guvernele român și rus), dar nu a fost încă returnată, chiar și după 100 de ani“, a susținut acesta.

Conform arhivei BNR, tezaurul trimis la Moscova în 1916 a constat din 1.738 de lăzi conținând monede de aur și lingouri, precum și lădițe cu bijuterii ale reginei Maria a României. Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917. Isărescu a spus că unele dintre obiectele de valoare s-au întors în România în 1935 și 1956, dar nu a existat un singur gram de aur.

Toate problemele istorice, inclusiv problema tezaurului românesc, au fost lăsate în afara tratatului politic privind relațiile de prietenie și cooperare semnat de Rusia și România în iulie 2003, reamintește MAE rus. În același timp, o comisie non-guvernamentală comună de istorici a fost formată pentru a desfășura activități de cercetare cuprinzătoare în relațiile ruso-române, inclusiv chestiunea rezervei de aur lipsă. Comisia și-a început activitatea în octombrie 2004.

Comisia s-a reunit de mai multe ori de atunci, alternativ la Moscova și București“, a precizat MAE rus. “Ultima întâlnire a fost în stațiunea Sinaia din România. Partenerii au fost de acord să-și intensifice munca, inclusiv crearea unor grupuri mixte de experți pentru a studia documentele aferente recuperate din arhive“.

Rezultatele intermediare vor fi rezumate atunci când comisia se va reuni din nou la Moscova, în a doua jumătate a anului 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.