Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace, necesare campaniei de vaccinare, au fost aduse sâmbătă în România din Qatar cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române.
”O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a executat sâmbătă un zbor pentru aducerea, în România, a unor materiale sanitare din Qatar necesare campaniei de vaccinare, constând în aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace. Materialele au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la solicitarea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19”, informează MApN într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU către centrele de vaccinare comunitare.
A doua etapă de vaccinare a debutat vineri, 15 ianuarie cu președintele Klaus Iohannis care a primit prima doză a serului. Ulterior, sâmbătă, și premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19.
În cea de-a doua etapă a campaniei urmează să fie vaccinate persoanele cu grad de risc și lucrători care desfășoară în domenii-cheie, esențiale:
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Conform CNCAV, vaccinarea persoanelor din prima etapă continuă, iar până la 31 ianuarie sunt deja programate la vaccinare 42.765 persoane, ceea ce înseamnă că până la finalul acestei luni 211.470 persoane ar putea fi vaccinate, adică 84,6% din totalul estimat.
În prima etapă de vaccinare, care a început la data de 27 decembrie 2020, până la data de 14 ianuarie, s-au vaccinat 67,5%, respectiv 168.705 persoane, din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare.
Trebuie preciat că persoanele eligibile sunt cele care nu au trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2, nu au contraindicații de natură medicală și nu se află în izolare.