Ministerul Finanțelor: Deficitul bugetar la finalul lui 2013, de 2,5%

bani bugetExecuţia bugetară s-a încheiat anul trecut cu un deficit de 2,5% din PIB. Guvernul s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI şi Comisia Europeană, în condiţiile reducerii ponderii veniturilor şi cheltuielilor în PIB, fiecare cu 0,9 puncte procentuale, informează Ministerul Finanțelor, potrivit B1.ro.

“Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 s-a încheiat cu un deficit de 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită, de 15,9 miliarde lei (2,5% din PIB), ca obiectiv al politicii bugetare pe acest an şi aprobată la ultima rectificare bugetară”, informează ministerul.

După primele 11 luni, deficitul a fost de 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, astfel că în luna decembrie cheltuielile au depăşit veniturile cu 6 miliarde de lei.

Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se refledcte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Veniturile bugetului general, în sumă de 200 miliarde de lei, respectiv 32% din PIB, au fost cu 3,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar au scazut ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.