ROMÂNIA
Ministerul Finanțelor și Asociația Romanian Fintech au semnat un parteneriat pentru transformarea Trezoreriei Statului. Marcel Boloș: Dorim ca fiecare cetățean să simtă că este mai ușor să lucrezi cu statul
Published
1 year agoon
By
Teodora Ion
Ministerul Finanțelor și Asociația Romanian Fintech (RoFintech) au semnat un parteneriat pentru a stimula transformarea digitală și inovația sistemelor financiare ale Trezoreriei Statului.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, prin acest memorandum, cele două entități își propun să consolideze cooperarea în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor pentru a sprijini digitalizarea și modernizarea administrației publice în sectorul financiar.
Ministerul Finanțelor și Asociația Romanian Fintech (RoFintech) au semnat astăzi un parteneriat pentru a stimula transformarea digitală și inovația sistemelor financiare ale Trezoreriei Statului. Prin acest memorandum, cele două entități își propun să consolideze cooperarea în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor pentru a sprijini digitalizarea și modernizarea administrației publice în sectorul financiar.
Având în vedere importanța inovațiilor tehnologice și evoluția rapidă a produselor informatice pe piață, Ministerul Finanțelor dorește să rămână în pas cu noile tehnologii și să-și consolideze infrastructura și capacitățile în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.
Astfel, prin colaborarea cu RoFintech, se urmărește identificarea și implementarea de soluții tehnologice avansate, sprijinirea transformării digitale a administrației publice și dezvoltarea unei forțe de muncă specializate pentru lucrul cu tehnologiile implementate.
”Considerăm că este de datoria noastră, a Asociației Române de Fintech, să ne alăturăm demersurilor Ministerului de Finanțe pentru modernizarea cu tehnologii de ultimă generație a sistemelor cu care companiile și cetățenii interacționează în relație cu statul român. Contribuția noastră va consta în împărtășirea bunelor practici europene în ceea ce privește implementarea noilor sisteme și infrastructuri, companiile membre ale RoFintech având experiență la nivel european în dezvoltarea și operarea aplicațiilor financiare de ultimă generație”, a declarat Cosmin Cosma, Președinte al Asociației Române de Fintech. “Semnarea acestui parteneriat este doar un prim pas, dar unul important, în dezvoltarea serviciilor publice digitale ale Ministerului de Finanțe”, a concluzionat Cosma.
”Ne-am angajat să deschidem drumul către o era digitală în finanțele publice, unde inovația și eficiența devin axele principale ale administrației financiare a statului. Iar acesta este un nou pas în acest sens. Scopul ultim al parteneriatului și al eforturilor noastre comune cu Asociația Romanian Fintech este să aducem o schimbare semnificativă în relația cetățeanului român cu statul. Scopul pe termen lung fiind ca fiecare cetățean să simtă că este mai ușor să lucrezi cu statul, să accesezi servicii publice cu rapiditate și să beneficiezi de o experiență simplificată în interacțiunea cu administrația”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.
Principalele obiective ale Memorandumului sunt:
- Identificarea și furnizarea de soluții tehnologice pentru interconectarea eficientă a sistemelor de date financiare prin intermediul tehnologiei API (Application Programming Interface).
- Definirea arhitecturii și optimizarea interfețelor de tip internet banking, bazate pe practici și reglementări europene în domeniu.
- Realizarea de proiecte pilot pentru a susține agenda Ministerului în domeniul digitalizării și a noilor tehnologii, precum și sprijinirea Centrului de Excelență în Cloud în cadrul Ministerului.
- Dezvoltarea abilităților și mecanismelor de inovare digitală în cadrul Ministerului, prin adoptarea abordării RoFintech.
Pentru realizarea acestor obiective, cele două părți vor organiza ateliere, seminarii tehnice și demonstrații practice, vor facilita accesul la programe de formare profesională și vor promova schimbul de cunoștințe și experiență.
Memorandumul a intrat în vigoare la data semnării și are o durată de 2 ani, fiind reziliabil în orice moment de către oricare dintre părți. Acesta nu conferă drepturi sau obligații angajante și nu afectează drepturile de proprietate intelectuală ale părților.
Asociația Română de Fintech, care reuneste cele mai importante companii românești de inovație tehnologică pentru industria financiară, este o organizație non-profit care susține și promovează industria fintech din România, aducând împreună companii și profesioniști din domeniu într-un cadru colaborativ pentru dezvoltare și inovare continuă.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Relația cu SUA, una dintre cele mai importante ancore strategice ale României
Andrei Baciu, la întâlnirea cu delegația Congresului SUA: În ultimii 15 ani, România a încheiat contracte de apărare cu SUA în valoare de peste 15 miliarde de dolari
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților sprijină extinderea UE: România nu trebuie să stea pe margine. Trebuie să arate că poate fi arhitectul viitorului Uniunii
Ministerul Energiei lansează al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, cu un buget de 300 de milioane de euro
SĂNĂTATE
Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație
Published
1 hour agoon
April 23, 2025By
Diana Zaim
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță prelungirea apelului de proiecte pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație până la 30 mai 2025. Apelul are o alocare de peste 58 milioane de euro și vizează unitățile sanitare publice și ONG-uri care sunt deja furnizori de servicii de îngrijiri paliative sau care în termen de 12 luni de la finalizarea proiectului se acreditează ca furnizor.
„Îngrijirea paliativă nu este un moft. Este un drept al celor care trec prin suferințe grele. Este forma prin care sistemul de sănătate răspunde demn la fragilitatea umană – cu sprijin medical, dar și psihologic. Este grija față de bolnav, de familia care nu știe ce urmează și caută un strop de sprijin. În multe județe din România, acest tip de îngrijire nu există sau este mult sub necesar”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
De asemenea, ministrul face apel la toți cei care știu că pot schimba ceva în comunitatea lor: „Pregătiți proiecte bune, gândiți soluții realiste, cereți sprijin dacă aveți nevoie. Vom face tot ce ține de noi pentru ca finanțarea să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie. Îmi doresc ca niciun proiect bun să nu rămână pe dinafară”, a conchis acesta în postarea sa de pe pagina oificială de Facebook.
Se vor finanța următoarele:
- Cheltuieli pentru obținerea terenului și/sau a unui imobil în limita de maxim 10% din valoarea eligibilă totală a proiectului.
- Cheltuielile aferente lucrărilor de investiții, inclusiv pentru realizarea de construcții noi;
- modernizări și extinderi;
- dotări cu echipamente, inclusiv digitalizare;
- cheltuielile efectuate pentru proiectare și pregătirea documentațiilor tehnico-economice.
În mod special, prioritate vor avea județele fără niciun pat de paliație sau cu o acoperire sub 15%.
POLITICĂ
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
Published
21 hours agoon
April 22, 2025
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.
“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.
“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.
Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.
Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR).
Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția.
“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.
El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora.
“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei.
Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.
În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori.
Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni
Published
22 hours agoon
April 22, 2025
Președinta Parlamentului European Roberta Metsola s-a declarat marți onorată că va primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European, salutând susținerea timișorenilor pentru valorile care “ne definesc ca europeni”.
“Foarte onorată să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Sunt recunoscătoare primarului Dominic Fritz și oamenilor din Timișoara pentru promovarea și susținerea valorilor noastre comune care ne definesc ca europeni. Aștept cu nerăbdare să mă alătur vouă când voi vizita frumoasa Timișoara luna viitoare”, a scris Metsola, pe rețeaua socială X.
Very much honoured to accept the Timișoara Award for European Values on behalf of @Europarl_EN.
Grateful to Mayor @DominicFritzTM and the people of Timișoara for promoting and upholding our shared values that define us as Europeans.
I look forward to join you when I visit… https://t.co/9Z87M2bN70
— Roberta Metsola (@EP_President) April 22, 2025
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara, premiul urmând a fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.
Juriul a fost unanim în alegerea președintei Roberta Metsola pentru acest premiu.
Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (München), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.
Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.
Premiul este dotat cu 30.000 Euro din contribuții ale unor companii private; sponsor principal este compania PROFI. Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN