Ministerul Fondurilor Europene: Cel mai amplu proiect pentru extinderea plajelor românești a fost transmis pentru aprobare Comisiei Europene

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), din Ministerul Fondurilor Europene, a transmis Comisiei Europene aplicația pentru proiectul major Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020), informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene remis CaleaEuropeană.ro.

Contractul pentru finanțarea acestui proiect, socotit de interes național, a fost semnat, luna trecută, între ministrul Rovana Plumb și directorul general al ANAR, Victor Sandu, în prezența prim-ministrului Viorica Dancilă.

Practic, prin această investiție pregătită cu sprijinul echipei AM PO Infrastructura Mare, a fost extinsă suprafața României cu 60 ha. 

Finanțarea de 709 mil. euro pentru această a doua etapă a proiectului (prima a debutat în 2012 și a fost încheiată în primavara acestui an) va avea următoarele rezultate concrete: 

– stoparea procesului de eroziune a plajelor și a falezelor, lucru care ar fi avut ca efect pierderi de teritoriu național;

– dezvoltarea turismului românesc și dezvoltarea economică și socială a zonei litoralului;

– crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costinești + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 Mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp;

Construcția va debuta în cea de-a doua jumătate a anului viitor și va avea o durată de implementare de 5 ani (2019 – 2023).

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.