Connect with us

INTERNAȚIONAL

Miniștrii Apărării din țările NATO se reunesc la Bruxelles pe fondul îngrijorărilor provocate de noile sisteme de rachete ale Rusiei care ”încalcă Tratatul Forțelor Nucleare”

Published

on

NATO este profund îngrijorată de faptul că Rusia pune în pericol prevederile și angajamentele internaționale asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, a declarat marți, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă în care a prezentat agenda reuniunii miniștrilor Apărării din țările aliate ce se va desfășura miercuri și joi la Bruxelles.

”Suntem în continuare preocupați de faptul că Rusiei nu își respectă angajamentele internaționale, inclusiv de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, Tratatul INF. Acest tratat elimină o întreagă categorie de arme și este un element crucial al securității noastre. Acum acest tratat este în pericol din cauza acțiunilor Rusiei”, a spus Stoltenberg.

NATO, îngrijorată de postura nucleară a Rusiei

După ani de negare, Rusia a recunoscut recent existența unui nou sistem de rachete numit 9M729. Rusia nu a oferit răspunsuri credibile la această nouă rachetă. Toți aliații sunt de acord că cea mai plauzibilă evaluare ar fi că Rusia încalcă Tratatul. Prin urmare, este urgent ca Rusia să abordeze aceste preocupări în mod substanțial și transparent”, a mai precizat secretarul general al Alianței, punctând că această evaluare aparține Statelor Unite, în calitate de parte semnatară a Tratatului INF, care datează din 1987.

Tratatul INF, semnat în anii Războiului Rece de președintele SUA Ronald Reagan și liderul URSS Mikhail Gorbaciov, este temă de dispută între NATO și Rusia de mai mulți ani. Moscova utilizează această înțelegere strategică pentru a critica existența sistemului antirachetă al NATO în România și amplasarea sa în Polonia, motivând în dese rânduri că aceste poziționări de facilități vor duce la anularea tratatului.

NATO, SUA și România au transmis în dese rânduri că Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul.

Ce se află pe agenda reuniunii miniștrilor Apărării?

Stoltenberg a făcut aceste declarații în condițiile în care miniștrii Apărării din țările NATO se vor reuni miercuri la nivelul Grupului pentru planificare nucleară din cadrul Alianței. 

Pe agenda reuniunii miniștrilor se află chestiunea partajării echitabile a responsabilităților (n.r. – burden sharing), îndeosebi alocarea 2% din PIB pentru bugetul Apărării în țările NATO, instabilitatea din Nordul Africii și Orientul Mijlociu, pachetele de asistență pentru Iordania și Tunisia, pregătirea misiunii NATO pentru Irak și adaptarea structurii de comandă a NATO, toate subiectele fiind abordate din perspectiva deciziilor luate de liderii NATO de la summitul de la Bruxelles din luna iulie.

NATO se pregătește de un exercițiu major: 45.000 de soldați din 31 de țări

Secretarul general al Alianței a mai indicat că miniștrii vor discuta și detaliile unuia dintre cele mai mari exerciții ale NATO care va avea loc în această lună.

”Abilitatea noastră de a muta forțele rapid va fi testată la sfârșitul acestei luni. În exercițiul Trident Juncture în Norvegia. Acesta este unul dintre cele mai mari exerciții din ultimii ani. Acesta va include aproximativ 45.000 de participanți din 31 de țări aliate și parteneri. Cu aproximativ 150 de avioane, 60 nave și peste 10.000 de vehicule. Scenariul este fictiv, dar realist. Aceasta va simula răspunsul colectiv al NATO la un atac armat împotriva unui aliat. Și ne va exercita capacitatea de a ne întări trupele din Europa și din Atlantic. Exercițiul este defensiv. Și este transparent. Toți membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, inclusiv Rusia, au fost invitați să trimită observatori”, a detaliat Jens Stoltenberg.

Reuniunea miniștrilor Apărării este la prima la nivel înalt după summitul NATO din luna iulie, o întrunire care trebuie să asigure continuitatea politică a deciziilor asumate la summitul de la Bruxelles, între care se disting transformarea structurii de comandă aliată printr-un comandament pentru Atlantic cu sediul în SUA și printr-un comandament pentru mobilitate militară în Europa cu sediul în Germania (coloana vertebrală NATO); sporirea măsurilor pentru descurajare și apărare colectivă prin adoptarea Readiness Initiative, planul ”Celor patru 30” care îmbracă noua poziție avansată a NATO și prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă vor putea fi desfășurată, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile.

O decizie importantă din perspectivă națională este așteptată și în contextul în care la summitul din luna iulie aliații au luat notă și de oferta României de a găzdui o structură de comandament NATO la nivel de corp de armată pe teritoriul său, ca parte a Structurii de Forțe, necesară pentru planificarea întăririlor în regiune în caz de necesitate.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

UE solicită Israelului să renunțe la planurile de extindere în Ierusalimul de Est: Astfel de măsuri ar fi profund dăunătoare pentru o soluție cu două state

Published

on

© European Union, 2020

Construirea de noi locuințe de către Israel în Ierusalimul de Est ar fi „profund dăunătoare pentru o soluție cu două state”, a transmis Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după anunțul premierului israelian Benjamin Netanyahu privind extinderea așezărilor în teritoriile ocupate.

„Așa cum a fost clar transmis în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, inclusiv în concluziile Consiliului, astfel de demersuri ar reduce contiguitatea geografică și teritorială dintre Ierusalim și Betleem, ar izola comunitățile palestiniene care locuiesc în aceste zone și ar amenința viabilitatea unei soluții cu două state, având Ierusalimul drept capitală comună”, a precizat Josep Borrell. 

Șeful diplomației europene a avertizat, totodată, că „așezările sunt ilegale sub prevederile dreptului internațional”:  „UE nu va recunoaște nicio modificare a frontierelor anterioare anului 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, cu excepția celor convenite de părți. Solicităm Israelului să reconsidere aceste planuri”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi construirea de noi locuințe în cartierele de coloniști din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului, o declarație care a survenit cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor legislative, vitale pentru supraviețuirea pe scena politică a premierului acuzat de corupție, transmite Agerpres.

„Adăugăm 2.200 de locuințe în Har Homa”, a declarat premierul într-o înregistrare video difuzată pe Facebook, în care apare în apropierea coloniei, scrie Agerpres. „Am fondat acest cartier în 1997 atunci când am fost ales prim-ministru, în ciuda obiecțiilor lumii întregi’, a adăugat el.

Dorința lui Netanyahu este de a transforma cartierul de coloniști într-un oraș israelian mediu prin adăugarea a noi 10.000 de locuitori celor  40.000 existenți.

El a anunțat de asemenea construirea a mii de locuințe într-un alt sector al părții de est a Ierusalimului.

„Dar vestea și mai importantă astăzi este că am aprobat proiectul de construcții la Givat Hamatos. Aceasta înseamnă 4.000 de noi locuințe, dintre care 1.000 pentru locuitorii arabi din Beit Safafa (sectorul palestinian din proximitate – n.red.) și 3.000 pentru locuitori evrei”, a afirmat premierul.

Planul premierului israelian a fost imediat respins de Palestina. 

„Insistența lui Netanyahu de a construi mii de unități locative înseamnă distrugerea sistematică a soluției cu două state și punerea în aplicare a planului Trump”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, după anunțul liderului israelian.

Palestinienii și majoritatea actorilor internaționali consideră că așezările israeliene în zonele confiscate în conflictul din 1967 sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, dar Israelul contestă acest lucru.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending