G7
Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente
Published
3 years agoon
By
Andreea Radu
În cadrul reuniunii de vineri, miniștrii de externe ai G7 ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite, precum și Înaltul Reprezentant al UE, au condamnat în termenii cei mai fermi războiului Rusiei împotriva Ucrainei și au cerut Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente, informează comunicatul oficial.
Întâlnirea s-a axat pe vinovăția Rusiei pentru agravarea crizei alimentare mondiale ca urmare a războiului. Miniștrii de externe ai G7 au precizat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei exacerbează insecuritatea alimentară, inclusiv prin blocarea Mării Negre, bombardarea silozurilor de cereale și a porturilor și prin deteriorarea infrastructurii agricole ucrainene.
Miniștrii au respins narațiunea falsă și dezinformarea Rusiei cu privire la sancțiuni. Toate sancțiunile G7 includ scutiri pentru a permite produselor alimentare și agricole rusești să ajungă pe piețele globale.
Aceștia și-au exprimat sprijinul față de eforturile Organizației Națiunilor Unite de a redeschide urgent o rută a Mării Negre pentru cereale și față de Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru culoarele de solidaritate UE-Ucraina pentru transportul de cereale pe cale rutieră, feroviară și pe șlepuri către piețele mondiale, la care țările G7 contribuie în mod activ.
Mai mult, miniștrii de externe ai G7 au subliniat din nou sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina, inclusiv asistența militară și de apărare, atât timp cât va fi necesar. Aceștia au promis asistență umanitară, sprijin pentru reconstrucție și stabilizare pentru Ucraina, precum și pentru a spori capacitatea de rezistență a țărilor învecinate, în special a Republicii Moldova, care este afectată în mod deosebit de afluxul de refugiați ucraineni.
În plus, aceștia au salutat decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.
Miniștrii de externe ai G7 au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la stadiul actual al pregătirilor pentru summitul G7 de la Elmau din 26-28 iunie, cu accent pe prioritățile liderilor G7 în materie de politică externă și de securitate.
Summitul G7, care va începe mâine în Germania, va elabora „un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi pentru a arăta sprijinul colectiv pentru Ucraina”, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune
UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare
China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană
Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă
„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”
Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat
G7
UE și Regatul Unit depun eforturi pentru a convinge restul membrilor G7 să accepte o reducere a plafonului de preț pentru petrolul rusesc
Published
2 weeks agoon
May 27, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană și Regatul Unit fac presiuni pentru reducerea plafonului prețului petrolului – o sancțiune economică cheie împotriva Rusiei.
În prezent, prețul petrolului este plafonat la 60 de dolari (52,7 euro) pe baril, prevedere care este în vigoare din decembrie 2022.
Dispozițiile înseamnă că serviciile de transport maritim și de asigurare ale țărilor membre G7 și ale UE, care domină transportul maritim mondial, sunt prestate decât dacă petrolul este vândut la nivelul sau sub plafonul stabilit.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a declarat pentru Deutsche Welle că discuțiile privind plafonarea prețurilor sunt în curs cu partenerii din G7 și a confirmat că orice reducere a plafonului ar necesita unanimitatea statelor membre ale UE. UE nu a dezvăluit public la ce nivel crede că ar trebui să fie modificat plafonul, însă diverse relatări au indicat valoarea de 50 de dolari.
Țițeiul Brent, o referință globală, a fost tranzacționat recent la aproape 65 de dolari pe baril, în timp ce petrolul rusesc a fost tranzacționat între 55 și 59 de dolari în aprilie și mai, chiar sub plafon.
Ideea din spatele scăderii plafonului este de a reduce suma de bani pe care Moscova o obține din vânzările sale legitime de țiței maritim. Prețul petrolului a scăzut brusc pe parcursul anului 2025, iar țițeiul Brent se află acum cu doar câțiva dolari peste plafonul de 60 de dolari.
Ezitarea SUA generează frustrări
Miniștrii de Finanțe din G7 au avut săptămâna trecută o reuniune în Canada, țară care asigură președinția acestui format, unde au avut loc discuții cu privire la acest dosar.
Aceștia au emis o declarație prin care au condamnat ”războiul brutal fără oprire” al Rusiei și au afirmat că, în cazul în care eforturile de obținere a unei încetări a focului vor eșua, vor analiza ”o nouă consolidare a sancțiunilor”.
Cu toate acestea, agenția de presă Reuters a citat un oficial european care a participat la discuții și care a declarat că SUA ”nu sunt convinse” de reducerea plafonului de preț, argumentând că scăderea prețurilor petrolului afectează deja Rusia.
De la începutul războiului din 2022, a existat incertitudine cu privire la sancțiunile petroliere atât în UE, cât și în SUA, din cauza perspectivei de întrerupere a aprovizionării și de creștere a prețurilor la energie pentru proprii consumatori.
Un obiectiv major al recentelor pachete de sancțiuni a fost acela de a ținti așa-numită flotă fantomă a Rusiei, sute de petroliere uzate achiziționate de Moscova pentru a eluda măsurile restrictive.
De obicei, navele sunt cumpărate prin intermediul unor părți terțe și apoi transportă petrol în întreaga lume folosind sisteme de asigurare opace sau ilegale.
Administrația Biden a început să aplice sancțiuni individuale asupra unor petroliere, decizii pe care le-au adoptat și UE și Regatul Unit.
În prezent, mai mult de 700 de petroliere au fost sancționate, însă administrația Trump nu a vizat până în prezent nici un astfel de petrolier.
Statele membre ale UE au adoptat săptămâna trecută cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei și pregătește o nouă serie de sancțiuni care vor viza, printre altele, Nord Stream 1 și 2, flota fantomă rusă și sectorul financiar.
G7
Miniștrii de Finanțe din G7 intenționează să „maximizeze presiunea” asupra Rusiei, în cazul în care Moscova nu acceptă un armistițiu în Ucraina
Published
3 weeks agoon
May 23, 2025By
Andreea Radu
Miniștrii de finanțe din G7 au declarat joi că vor să „maximizeze presiunea” asupra Rusiei, în special prin intensificarea sancțiunilor, dacă Moscova nu acceptă un armistițiu în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Reuniți în vestul Canadei pentru o întâlnire de trei zile, miniștrii clubului economiilor avansate au adăugat că au decis împreună cu Kievul că nicio țară care „a finanțat sau a furnizat mașina de război rusă’ nu va putea participa la reconstrucția Ucrainei”.
Potrivit comunicatului oficial, miniștrii de finanțe au convenit să își mențină sprijinul ferm și constant pentru Ucraina, să continue explorarea tuturor opțiunilor posibile pentru a trage Rusia la răspundere – inclusiv prin intensificarea sancțiunilor – și să susțină eforturile de implicare a sectorului privat în procesul de redresare și reconstrucție a Ucrainei.
Canada a dorit marți să transmită un „mesaj puternic” lumii invitând un ministru ucrainean la reuniunea miniștrilor de finanțe din G7, ai cărui membri sunt în dispută în legătură cu amploarea sprijinului pe care trebuie să îl ofere țării aflate în război cu Rusia și loviți de ofensiva protecționistă a președintelui american Donald Trump.
Gazdă în acest an reuniunii miniștrilor de finanțe din G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Regatul Unit, Franța, Italia și Canada), ministrul canadian François-Philippe Champagne l-a invitat pe omologul său ucrainean, Serhii Marcenko.
Șefii finanțelor din G7 au condamnat din nou „războiul brutal continuu” dus de Rusia împotriva Ucrainei și au declarat că, în cazul în care demersurile diplomatice pentru o încetare a focului vor eșua, sunt pregătiți să analizeze toate opțiunile disponibile – inclusiv o intensificare a sancțiunilor, scrie The Guardian.
Eforturile diplomatice de a pune capăt conflictului s-au intensificat în ultimele săptămâni, oficialii ruși și ucraineni purtând săptămâna trecută, la Istanbul, primele discuții față în față după mai bine de trei ani.
G7
G7 încearcă să stabilizeze sistemul economic global după haosul provocat de politica tarifară a administrației Trump
Published
3 weeks agoon
May 21, 2025
Ministrul canadian de Finanțe, François-Philippe Champagne, a declarat marți că reuniunea miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G7, desfășurată în stațiunea Banff, Alberta, are ca obiectiv esențial „să readucă stabilitatea” sistemului economic global, afectat de „haosul” provocat de politica tarifară promovată de fosta administrație Trump, informează EFE, preluat de Agerpres.
„Rolul nostru este să readucem stabilitatea și creșterea. Eu aș spune că acestea sunt principalele obiective”, a afirmat Champagne, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marchenko.
Champagne a recunoscut că se așteaptă la discuții tensionate privind taxele vamale în dialogul cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care participă la summit, alături de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. „Suntem încântați că secretarul Bessent este aici, la Banff (…). Vom continua să ne angajăm într-o discuție foarte constructivă”, a spus oficialul canadian.
„Întotdeauna am vorbit despre temele centrale. Nu este nicio îndoială că suntem uniți. Dar întotdeauna există tensiuni în privința taxelor, cum este de așteptat. În același timp, putem realiza multe împreună”, a adăugat el.
Sprijin pentru Ucraina și sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei
Referindu-se la războiul din Ucraina, Champagne a subliniat că prezența ministrului finanțelor, Serhii Marchenko, transmite „un mesaj puternic că G7 își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina”. Cei doi miniștri s-au întâlnit marți dimineață cu reprezentanții fondurilor de pensii și investitori instituționali pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, estimată la peste 500 miliarde de dolari.
Ministrul ucrainean a pledat pentru scăderea plafonului de preț aplicat exporturilor de petrol ale Rusiei: „Credem că este un moment bun pentru a-l coborî, pentru ca economia Rusiei să sufere, deoarece folosesc aceste venituri cu scopuri militare.”
Marchenko a mai afirmat că speră să-i reitereze secretarului Bessent necesitatea impunerii unor sancțiuni suplimentare de către SUA: „Este unica modalitate posibilă de a exercita presiunea necesară pentru a ajunge la acorduri atunci când sunt negocieri legate de război.”
Reuniunea G7, care continuă până joi, are loc într-un moment delicat pentru economia globală, iar oficialii participanți vizează un front comun pentru a combate instabilitatea economică, practicile comerciale incorecte și efectele geopolitice ale conflictelor în curs.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu

35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Ce angajamente își asumă Consiliul UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală