Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Miniștrii de externe ai României și R. Moldova au discutat despre finalizarea noului acord de asistență nerambursabilă: Orice proiect de interconectare cu România înseamnă interconectare cu UE și Inițiativa celor Trei Mări

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

România va sprijini cu prioritate proiectele de interconectare cu Republica Moldova, un nou acord de asistență nerambursabilă între București și Chișinău, reforma justiției și avansarea luptei anti-corupție, a afirmat marți ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-o conferință comună de presă cu omologul său moldovean, Nicolae Popescu.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova efectuează prima sa vizită externă de la preluarea titulaturii de șef al diplomației de peste Prut, pe care a mai deținut-o și în 2019, participând la București la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Șeful diplomației române a arătat că “România sprijină obiective strategice esențiale” precum “reformarea și modernizarea statului și parcursul ireversibil al Republicii Moldova către Uniunea Europeană”.

“Am agreat pașii concreți pentru avansarea obiectivelor comune cu rezultate și beneficii pentru cetățeni. Vom sprijini ca prioritare proiectele de interconectare, negocierea noului Acord de asistență nerambursabilă, reforma justiției, avansarea luptei anti-corupție”, a spus Aurescu.

Potrivit unui comunicat al MAE, “vizita în România a șefului diplomației de la Chișinău constituie o reafirmare a relației speciale, de parteneriat strategic, dintre România și Republica Moldova și reprezintă prima vizită externă a ministrului Nicu Popescu, de la preluarea mandatului, având loc într-un moment deosebit de favorabil pentru relațiile bilaterale. Cei doi oficiali au avut un dialog de substanță cu privire la proiectele de interes strategic aflate pe agenda bilaterală și referitor la acțiunile comune pentru aprofundarea cooperării și consolidarea suplimentară a dialogului între România și Republica Moldova la toate nivelurile, inclusiv prin organizarea unei ședințe comune de guvern”.

“În acest sens, au fost convenite acțiuni pentru a sprijini punerea în aplicare a reformelor de către noul Executiv de la Chișinău, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare și mecanisme de identificare de noi proiecte și programe, inclusiv pe baza priorităților și necesităților concrete ale Guvernului Republicii Moldova. Au fost discutate perspectivele convenirii unui nou Acord substanțial de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare, în pofida eforturilor depuse de partea română, la 28 martie 2021. Totodată, cei doi miniștri ai afacerilor externe au convenit etapele de urmat în vederea actualizării Foii de Parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, document strategic care va ghida cooperarea bilaterală viitoare. Cei doi miniștri au agreat necesitatea continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din domeniul energiei și al transporturilor, mai ales construcția și reabilitarea podurilor de peste Prut, precum și continuarea și multiplicarea programelor de asistență, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova”, a mai arătat sursa citată.

Șeful diplomației române a oferit detalii și despre stadiul negocierilor privind noul acord privind asistența nerambursabilă pe care România este pregătită să o acorde Republicii Moldova

În ceea ce privește noul acord privind asistența nerambursabilă acordată Republicii Moldova de către România, suntem într-o fază finală de redactare a textului acestui proiect. Așa cum am discutat deja în timpul vizitei la Chișinău din 23 iulie cu doamna președinte Maia Sandu, cu doamna Gavrilița înainte de a fi desemnată ca prim-ministru, acest acord va integra și protocoalele adiționale care au fost deja încheiate. Până în prezent, au intrat în vigoare cinci protocoale adiționale. De asemenea, vom integra și conținutul programului adițional 6, care nu a mai putut să fie finalizat din motivele pe care le-am explicat public în așa fel încât să putem extinde domeniile de aplicabilitate a acordului ca să îl facem mai eficient”, a spus el.

Bogdan Aurescu a arătat că acest acord ar putea fi semnat la următoarea ședință comună de guvern dintre București și Chișinău, însă nu a avansat în mod cert suma care va fi oferită Republicii Moldova.

În egală măsură, vom încerca să finalizăm acest acord pentru a fi semnat la ședința comună de guvern. În ceea ce privește suma pe care o vom aloca noului acord, nu am ajuns la o decizie finală, dar examinăm posibilitatea de a crește această sumă, cel puțin până la nivelul de 100 de milioane de euro, care era inițial prevăzut. (…) Sper să putem să suplimentăm această sumă”, a spus el.

De cealaltă parte, ministrul Nicolae Popescu a vorbit despre proiectele de interconectare dintre România și Republica Moldova.

“Din perspectiva noastră, Uniunea Europeană sprijină interconectarea Republicii Moldova, ori în condițiile noastre geografice, orice interconectare cu Uniunea Europeană înseamnă interconectare cu România. În acest sens, în majoritatea proiectelor de interconectare a Republicii Moldova cu România – electricitate, gaz, drumuri, căi ferate – există și o componentă europeană, finanțări directe din partea Uniunii Europene sau alte instituții de finanțare, uneori și alte state membre sunt gata să sprijine modernizarea infrastructurii comune. Franța s-a oferit să sprijine modernizarea căii ferate Chișinău – Ungheni, care ar permite un acces mai rapid cu trenul între Chișinău și Iași”, a spus el.

În egală măsură, cei doi miniștri au abordat și chestiunea participării Republicii Moldova la Inițiativa celor Trei Mări, subiect discutat de președinta Maia Sandu cu omologul său polonez, cu ocazia vizitei pe care Andrzej Duda a efectuat-o la Chișinău pentru a participa, alături de președintele Klaus Iohannis și de cel ucrainean Volodimir Zelenski, la aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova.

“Republica Moldova nu a făcut parte în etapele inițiale de lansare a acestei inițiative. Noi suntem interesați să participăm la această inițiativă, la proiectele de infrastructură. În același timp, ținând cont de geografia pe care o avem și de faptul că singurul nostru vecin din Uniunea Europeană este România, la modul practic, orice proiect care fortifică, dezvoltă și modernizează infrastructura comună dintre România și Republica Moldova ne conectează și la acele proiecte de infrastructură din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, dar noi ca stat suntem interesați să participăm la aceste proiecte și urmează să discutăm în detaliu cum o putem face cu inițiatorii acestei inițiative”, a spus Nicolae Popescu.

În continuarea celor afirmate de omologul de la Chișinău, Bogdan Aurescu a remarcat că Republica Moldova poate participa la proiectele Inițiativei, chiar dacă nu este stat membru al acesteia

“Inițiativa celor Trei Mări a fost creată în așa fel încât să permită participarea în calitate de stat membru doar a statelor din Uniunea Europeană. Dar, în același timp, așa cum vă amintiți, am contribuit la crearea design-ului diverselor instrumente ale inițiativei, există posibilitatea ca la proiectele Inițiativei celor Trei Mări să participe și statele care nu sunt formal membre ale Inițiativei. (…) Ceea ce deschide calea unei finanțări prin fondul de investiții al celor trei mări”, a conchis el.

Seria contactelor politice la nivel înalt continuă între România și Republica Moldova. În luna iulie, ministrul Bogdan Aurescu a devenit primul oficial dintr-o țară UE care s-a deplasat la Chișinău după alegerile legislative câștigate de forțele pro-europene, iar președintele Klaus Iohannis a participat la ceremoniile consacrate aniversării a trei decenii de independență a Republicii Moldova. În egală măsură, președintele Parlamentului Republicii Moldova s-a aflat pe 1 septembrie la București, în prima sa vizită externă, iar Maia Sandu va participa alături de Klaus Iohannis, la jumătatea lunii, la sesiunea solemnă a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, care va avea loc la Sibiu.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 7-9 septembrie 2021, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), tema ediției din acest an fiind “Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României”.

Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu pentru reuniunea din acest an sunt: ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, care va fi prezent la București în cadrul unei vizite oficiale; ministrul afacerilor externe al Republicii Elene, Nikos Dendias, care va efectua o vizită bilaterală în România; ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, care va transmite un mesaj video; ministrul afacerilor externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul comerțului, turismului și investițiilor al Australiei, Dan Tehan, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Helga Schmid, care vor avea intervenții live prin videoconferință; și secretarul general al Comunității Democrațiilor (CoD), Thomas Garrett, care va fi prezent fizic la București.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova solicită ajutorul Uniunii Europene după ce Gazprom și-a redus livrările. Oficialii de la Chișinău doresc aprovizionarea cu gaze prin România

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Republica Moldova a solicitat ajutor ţărilor Uniunii Europene după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus livrările către acest stat, potrivit Financial Times, citat de Digi24.

Oficialii de la Chișinău nu sunt dispuşi să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom, ce ar include preţuri semnificativ mai mari și doreşte aprovizionarea cu gaze prin România.

Aprovizionarea cu gaz a Moldovei a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mie de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită de ţară anul trecut.

„Preţurile nu sunt justificate şi nu sunt realiste pentru Moldova”, a declarat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spinu.

Spinu a spus că Moldova negociază cu Gazprom un nou contract, dar explorează şi „modalităţi alternative de furnizare a gazului” din România, Ucraina şi alte ţări ale UE.

Situaţia tensionată cu Gazprom este pusă de oficialii de la Chişinău pe seama aproprierii de UE: „Cea mai plauzibilă explicaţie pentru acţiunea lor este că Republica Moldova are un preşedinte şi un guvern pro-UE, iar Rusia se foloseşte de această situaţie pentru a face presiuni asupra ţării”.

Oficialii guvernului moldovenesc sunt în discuţii cu UE pentru un acord de urgenţă pentru transportarea de gaz din România. Totuşi, situaţia delicată din Moldova vine într-un moment în care şi ţara noastră înregistrează preţuri record pentru gaze şi energia electrică.

Într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene, direcționată către vicepreședintele executiv Margarethe Vestager și comisarul pentru energie Kadri Simson, europarlamentarii susțin că există suspiciuni serioase că Gazprom ar fi răspunzătoare pentru creșterea record a prețurilor și chiar enumeră câteva acțiuni care ar fi avut drept consecință scumpirile.

Lucrările la acest controversat gazoduct au fost finalizate la 10 septembrie, iar Gazprom intenționează să înceapă livrările de gaze naturale prin Nord Stream 2 luna aceasta.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Miniștrii de externe ai României și R. Moldova s-au întâlnit la București: România sprijină reforma justiției și eficientizarea luptei împotriva corupției în Republica Moldova

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut marți, la București, o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu, cu care a discutat despre cele mai importante dosare ale cooperării bilaterale dintre România și R. Moldova.

Șeful diplomației de la Chișinău s-a aflat la București după o vizită pe care a efectuat-o la Bruxelles, unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni, inclusiv cu comisarul pentru vecinătate, Oliver Varhelyi.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, pe agenda discuțiilor cu ministrul de externe al Republicii Moldova s-au aflat teme precum “susținerea reformelor, pregătirea foii de parcurs referitoare la domeniile de cooperare bilaterală, noul acord de asistență nerambursabilă, acordurile pentru podurile peste Prut, interconectările energetice și roaming-ul”.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au analizat pe larg stadiul și perspectivele proiectelor și dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală, inclusiv ale proiectelor de interconectare în domeniul energiei și ale celor privind infrastructura de transport, informează și MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În context, ambii demnitari au salutat finalizarea recentă a ultimelor lucrări la gazoductul Iași – Chișinău și au discutat despre interconectările în domeniul electricității, proiecte strategice importante care vor permite României și R. Moldova să avanseze pe linia consolidării cooperării în domeniul asigurării securității energetice.

Au fost discutate, de asemenea, stadiul Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, document în curs de actualizare de către ambele părți, precum și perspectivele încheierii unui nou Acord privind asistența nerambursabilă pentru Republica Moldova, care să înlocuiască și să preia funcțiile Acordului bilateral semnat în 2010 și ieșit din vigoare în primăvara acestui an. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre acordurile bilaterale privind construcția sau reabilitarea podurilor de peste Prut de la Galați-Giurgiulești și Ungheni-Ungheni, care trebuie finalizate cât mai curând, despre măsurile necesare pentru eliminarea tarifelor de roaming dintre cele două țări, despre sprijinul României pentru reforma justiției și eficientizarea luptei împotriva corupției în Republica Moldova, precum și despre aprofundarea cooperării dintre UE și Republica Moldova.

Cei doi demnitari au agreat acțiuni comune pentru aprofundarea cooperării și consolidarea suplimentară a dialogului bilateral, inclusiv în ceea ce privește sprijinul oferit de România pentru avansarea proceselor de reformă și a parcursului european al Republicii Moldova, mai ales prin schimb de experiență și transfer de expertiză în diferite domenii, conform solicitărilor autorităților de la Chișinău.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru agenda de reforme a R. Moldova și pentru parcursul său european, țara noastră sprijinind în mod constant dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova prin acțiuni în beneficiul direct al cetățenilor acesteia.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încă o dată deschiderea părții române de a sprijini avansarea proiectelor bilaterale de natură să producă rezultate concrete și solide, cu impact pozitiv la nivelul populației, venind astfel în sprijinul priorităților în materie de reforme ale autorităților din Republica Moldova și în întâmpinarea necesităților de modernizare și relansare economică.

Discuția dintre cei doi miniștrii de externe urmează vizitei pe care Nicu Popescu a efectuat-o în luna septembrie la București, cu prilejul reuniunii diplomației române. Atunci, șefii celor două diplomații de pe o parte și alte a Prutului au discutat despre finalizarea noului acord de asistență nerambursabilă.

România va sprijini cu prioritate proiectele de interconectare cu Republica Moldova, un nou acord de asistență nerambursabilă între București și Chișinău, reforma justiției și avansarea luptei anti-corupție, a afirmat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, după convorbirile bilaterale din 7 septembrie. În completare, ministrul Popescu a vorbit despre proiectele de interconectare dintre România și Republica Moldova, subliniind că orice interconectare cu Uniunea Europeană înseamnă interconectare cu România.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova a efectuat atunci prima sa vizită externă de la preluarea titulaturii de șef al diplomației de peste Prut.

Potrivit unui comunicat al MAE român remis în urma întâlnirii, “au fost convenite acțiuni pentru a sprijini punerea în aplicare a reformelor de către noul Executiv de la Chișinău, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare și mecanisme de identificare de noi proiecte și programe, inclusiv pe baza priorităților și necesităților concrete ale Guvernului Republicii Moldova”.

“Au fost discutate perspectivele convenirii unui nou Acord substanțial de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare, în pofida eforturilor depuse de partea română, la 28 martie 2021. Totodată, cei doi miniștri ai afacerilor externe au convenit etapele de urmat în vederea actualizării Foii de Parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, document strategic care va ghida cooperarea bilaterală viitoare. Cei doi miniștri au agreat necesitatea continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din domeniul energiei și al transporturilor, mai ales construcția și reabilitarea podurilor de peste Prut, precum și continuarea și multiplicarea programelor de asistență, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova”, a mai arătat sursa citată.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul Nicu Popescu, întrevedere la Bruxelles cu mai mulți oficiali europeni: Partenerii noștri sprijină Republica Moldova în realizarea reformelor

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a efectuat luni o vizită la Bruxelles în cadrul căreia a avut o seri de întrevederi cu oficiali europeni ce au vizat  intensificarea cooperării cu Uniunea Europeană.

”Mesajele transmise de partenerii europeni au relevat întreaga lor deschidere pentru a sprijini țara noastră în realizarea reformelor. Este important să valorificăm această deschidere, inclusiv prin mobilizarea exemplară a tuturor instituțiilor vizate or, realizarea angajamentelor asumate în raport cu UE coincide cu mandatul primit de Guvern de la cetățeni, ceea ce nu poate decât facilita parcursul nostru european”, a precizat Nicu Popescu, care a avut o întâlnire cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, potrivit unui comunicat al MAEIE.

Cei doi au discutat despre pregătirea pentru reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană planificată pentru 28 octombrie curent, în cadrul căreia se vor evidenția acțiunile prioritare care urmează să fie realizate de Republica Moldova în vederea atingerii obiectivelor trasate pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În egală măsură, ministrul moldovean de externe a avut un schimb de opinii și cu Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene și cu Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă.

Modalitatea optimă de valorificare a Planului de recuperare economică și perspectivele de lansare a dialogurilor tematice la nivel înalt a reprezentat una dintre temele abordate. De asemenea, oficialul a avut o întrevedere cu Fernando Andresen Guimaraes, consilier diplomatic al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce vizează posibilitățile de accesare a asistenței macro-financiare, situația în sfera energetică și alte teme de actualitate de pe agenda internă și externă a Republicii Moldova.

Temele discutate de Nicu Popescu cu oficialii europeni au fost abordate și de premierul Natalia Gavrilița cu prilejul primei sale vizite la Bruxelles pentru ”impulsionarea relațiilor între Republica Moldova și UE”.

”După ani de eșecuri și evoluții îngrijorătoare în democrația noastră, în sistemul nostru de justiție și după mai multe valuri devastatoare de corupție, țara mea are acum o oportunitate unică de a se reconstrui și de a se curăța. Aceasta este o mare șansă pentru cetățenii Republicii Moldova, iar UE este partenerul nostru esențial în calea noastră spre redresare”, a menționat atunci Gavrilița.

De altfel, în timp ce aceasta se afla la Bruxelles, Uniunea Europeană a plătit un grant de 36,4 milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru a continua să sprijine lupta împotriva COVID-19 și reforma poliției, după ce, anterior, președintele Maia Sandu anunțase că banii urmează să fie virați în bugetul de stat. 

Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii iunie un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, axat pe șase piloni infrastructura, gestionarea finanțelor publice și guvernanță economică,economie competitivă, comerțul și IMM-urile,educația și capacitatea de inserție profesională, statul de drept și reforma justiției.

Investițiile vor fi realizate pe baza unei abordări de tipul “mai mult pentru mai mult”, progresele înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, în special în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției, fiind o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență financiară.

De asemenea, să nu uităm că în luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană, în numele UE, a acordat Republicii Moldova 50 milioane de euro, prima tranșă a împrumutului de 100 milioane euro pentru consolidarea economiei post-pandemie.

Cea de-a doua tranșă a fost deblocată la 8 octombrie ca urmare a ”progreselor remarcabile” în domeniul politicilor publice.

Condițiile de politică pentru programul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro se referă la consolidarea managementului finanțelor publice, a bunei guvernări și a luptei împotriva corupției, precum și la îmbunătățirea mediului de afaceri.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Dan Motreanu4 hours ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ4 hours ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

U.E.6 hours ago

Armin Laschet își asumă ”responsabilitatea” pentru ”rezultatul amar” obținut de conservatori în alegerile federale: Trebuie să ne pregătim să intrăm în opoziție

ROMÂNIA8 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

Corina Crețu9 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu face apel la ”o guvernare coerentă, îndreptată către cetățean”: ”România pierde zilnic 20 de milioane de euro, bani europeni”

SUA10 hours ago

UE dorește să întoarcă pagina în criza submarinelor. Josep Borrell: Nu o să fim masochişti. Să depăşim problemele şi să privim spre viitor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Europa are nevoie, mai mult ca niciodată, să se poată baza pe propria industria farmaceutică

U.E.11 hours ago

Angela Merkel consideră că UE trebuie să-și rezolve problemele cu Polonia și Ungaria prin discuții, nu la tribunal: Trebuie să încercăm întotdeauna să găsim un compromis

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor a discutat cu ambasadorul Tunisiei în România despre ”situația politică extrem de complicată de la Tunis”: Prelungirea acesteia va avea ”efecte nefaste asupra relației” cu UE

Eugen Tomac12 hours ago

Eugen Tomac lansează un concurs pentru tinerii din România și Republica Moldova, invitându-i să își exprime viziunea privind viitorul Europei

ROMÂNIA8 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA1 day ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA1 day ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA1 day ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 day ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA2 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending