Miniștrii de Externe ai statelor G7 condamnă ”comportamentul malign” al Rusiei

Miniștrii de Externe din G7 ( grupul celor șapte state puternic industrializate) reuniți la Toronto, au condamnat luni Rusia pentru comportamentul care cotnravine legislației internaționale și au solicitat Moscovei să contribuie la soluționarea conflictului din Siria, conform Reuters, informează Agerpres.

Foto: G7 Canada/ Twitter

Reprezentanții diplomatici ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite, au căzut de acord să constituie un grup de lucru pentru a studia ”comportamentul malign” al Rusiei, ”fie că este vorba de război cibernetic, fie că este vorba de dezinformare, încercări de asasinare”, având în vedere îngrijorările exprimate privind intervenția Moscovei în Rusia și Siria, a punctat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, conform Deutsche Welle.

Cu ocazia întrunirii de la Toronto, secretarul de stat american ad interim, John Sullivan, a cerut Rusiei să nu mai obstrucţioneze o evoluţie către pace în Siria şi să se implice în soluţionarea conflictului din această ţară. ”Rusia trebuie să fie un partener constructiv în Siria sau va fi făcută răspunzătoare”, a avertizat el, prin intermediul presei, conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Evenimentul G7 a fost prima reuniune internaţională la nivel înalt după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului unit asupra unor obiective legate de armele chimice ale Siriei, ca represalii pentru un presupus atac cu gaze toxice pe 7 aprilie la Douma, lângă Damasc. Ţările occidentale pun atacul pe seama regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Guvernul sirian şi principalul său aliat, Rusia, neagă că s-au folosit arme chimice.

Un alt subiect la fel de sensibil este dosarul iranian. De altfel, ministrul german de Externe, Heiko Maas a precizat că președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, vor încercă să îl convingă pe omologul american Donald Trump de necesitatea menținerii acordului cu Iranul. Liderul de la Casa Albă a avertizat de nenumărate ori că va retrage SUA din acest acord pe data de 12 mai dacă nu se va găsi o soluție la ceea ce Trump consideră a fi ”lipsuri majore” ale acordului nuclear.

În această cheie, Emmanuel Macron a început deja prima sa vizită în SUA în calitate de președinte al Franței, urmând ca și cancelarul german Angela Merkel să îl urmeze, fiind prezentă pe 27 aprilie la Washington, unde are programată o întrevedere cu Donald Trump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.