Miniștrii de Externe ai UE susțin loviturile aeriene ale SUA, Franței și Regatului Unit asupra Siriei și cer statelor să își folosească influența pentru a împiedica guvernul sirian să mai utilizeze arme chimice

Uniunea Europeană și-a reiterat obiectivul de a pune capăt conflictului din Siria și a făcut luni apel către toate statele să-și folosească influența asupra guvernului sirian pentru a împiedica folosirea în continuare a armelor chimice. Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE au subliniat, totodată, că  susţin toate măsurile menite să împiedice noi atacuri chimice împotriva civililor în Siria, inclusiv recentele lovituri aeriene întreprinse de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

„Conflictul sirian a intrat în al optulea an de violență continuă și răspândită, încălcări persistente și brutale ale dreptului internațional, inclusiv abuzuri ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar, de către toate părțile, precum și utilizarea repetată a armelor chimice de către regimul sirian și Da’esh. Regimul sirian poartă răspunderea copleșitoare a situației umanitare catastrofale și a suferinței poporului sirian. Condamnăm cu fermitate utilizarea continuă și repetată a armelor chimice de către regimul din Siria, inclusiv cel mai recent atac asupra lui Douma, care reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și un afront pentru decența umană”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE

În acest context, Consiliul înțelege că atacurile directe ale SUA, Franței și Regatului Unit asupra instalațiilor de arme chimice din Siria au fost măsuri specifice luate cu singurul obiectiv de a preveni utilizarea în continuare a armelor chimice și a substanțelor chimice ca arme de către regimul sirian pentru a ucide propriul popor. Consiliul sprijină toate eforturile care vizează prevenirea utilizării armelor chimice”, transmite Consiliul UE.

„Uniunea Europeană reiterează că nu poate exista o soluţie militară la conflictul din Siria”, subliniază în acelaşi comunicat şefii diplomaţiilor europene, reuniţi luni la Luxemburg.

„UE solicită tuturor țărilor să își folosească influența pentru a preveni utilizarea în continuare a armelor chimice și sprijină Parteneriatul internațional împotriva impunității pentru utilizarea armelor chimice”, se mai arată în comunicat. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.