Connect with us

ROMÂNIA

Miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Luigi Maio au agreat modernizarea Declarației Comune de Parteneriat Strategic dintre România și Italia

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri consultări politice cu ministrul afacerilor externe italian Italiene Luigi Di Maio, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Roma, la invitația omologului său, context în care șeful diplomației române a propus modernizarea Declarației Comune de parteneriat strategic dintre România și Italia, propunere agreată de șeful diplomației italiene.

Discuțiile celor doi șefi ai diplomațiilor s-au derulat într-o atmosferă deschisă și au fost substanțiale, reflectând pe deplin angajamentul ambelor părți pentru un dialog aprofundat, în spiritul Parteneriatului Strategic între România și Italia, încheiat în 1997 și ridicat la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat în 2008, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, discuțiile au vizat, în principal, modalitățile concrete de consolidare și diversificare a cooperării bilaterale dintre România și Italia, în plan politic, economic și sectorial – în domenii precum afacerile interne, justiția, munca și protecția socială, securitatea și apărarea. 

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorința părții române de aprofundare a parteneriatului strategic și de coordonare mai strânsă în domeniul afacerilor europene și nu numai. A propus, iar omologul italian a agreat, modernizarea Declarației Comune de parteneriat strategic adoptată în anul 2008, precum și inventarierea mecanismelor și instrumentelor subsumate acestuia, dar și intensificarea pregătirilor pentru o nouă reuniune comună a celor două Guverne, care să aibă loc în a doua parte a acestui an, în funcție și de condițiile pandemice.

“România și Italia au o excelentă relație de Parteneriat Strategic Consolidat, pe care dorim să o dezvoltăm, să o adaptăm și calibrăm la noile realități în plan bilateral și european. De aceea, am convenit cu domnul ministru Di Maio că vom începe să lucrăm, pe de-o parte, pentru actualizarea Declarației de Parteneriat Strategic, adoptată în anul 2008, și, în același timp, pentru a vedea exact care sunt mecanismele din cadrul acestei Declarații care pot să fie mai bine puse în valoare din punct de vedere al activităților practice. În același timp, am convenit să începem să lucrăm mai intens pentru pregătirea, în a doua parte a acestui an, a unei noi ședințe comune a guvernelor noastre“, a afirmat Aurescu, în cursul unei conferințe comune de presă.

De cealaltă parte, Luigi Di Maio a remarcat că Italia “rămâne al doilea cel mai important partener comercial al României”. Schimburile comerciale dintre cele două țări s-au apropiat, în 2020, de valoarea de peste 13,8 miliarde de euro, adică aproape de maximul istoric din 2019, când a fost înregistrat 15,65 miliarde de euro schimburi.

De asemenea, cei doi șefi ai diplomațiilor au discutat aspectele de interes din perspectiva importanței deosebite pe care comunitatea românilor din Italia o are în ansamblul relației bilaterale. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat rolul de liant între cele două societăți pe care îl are comunitatea românească din Italia –  cea mai numeroasă comunitate străină din Italia și cea mai mare comunitate românească din afara granițelor țării – foarte bine integrată în societatea italiană. La rândul său, ministrul italian de externe a exprimat aprecieri deosebite pentru comunitatea românească din Italia și contribuția sa la economia și societatea țării gazdă. 

În cadrul consultărilor, șeful diplomației române a apreciat importanța dialogului politic la nivel înalt între România și Italia și a făcut referire la oportunitățile pe palier economic și sectorial ce pot fi fructificate în relația bilaterală în noul context, inclusiv în domenii în care cooperarea s-a dovedit esențială pe fondul pandemiei de COVID-19, în paralel cu continuarea și intensificarea cooperării în celelalte domenii sectoriale. A salutat faptul că în 2020 nivelul schimburilor comerciale a ajuns la aproape 14 miliarde de euro și a fost agreată necesitatea intensificării efortului pentru atingerea întregului potențial pe acest palier.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuției, obiectivele României legate de aderarea la OCDE și la spațiul Schengen și a adresat mulțumiri Italiei pentru sprijinul constant acordat României în aceste dosare, pe care, de altfel, ministrul Di Maio l-a reconfirmat cu prilejul discuțiilor.

Totodată, cei doi miniștri au abordat pe larg în discuții și o serie de dosare ale agendei europene curente, cu accent pe cooperarea la nivel UE în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și creșterea rezilienței Uniunii, viitoarele dezbateri din cadrul Conferinței privind viitorul Europei, implementarea măsurilor vizând redresarea economică, politica de extindere a Uniunii, precum și revitalizarea Parteneriatului Estic. Pe aceste teme, cele două părți au constatat convergența de poziții, ceea ce constituie premisa unor acțiuni comune sau coordonate viitoare. 

Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, faptul că România și Italia împărtășesc același interes de consolidare a Uniunii Europene și că viitoarele dezbateri din cadrul Conferinței privind viitorul Europei prezintă oportunitatea avansării gândirii strategice asupra posibilelor modalități de întărire a rezilienței strategice interne a UE pe baza „lecțiilor învățate” din actuala criză, dar și de reîntoarcere la Agenda Strategică a UE și la implementarea ei. În acest context, ministrul Aurescu a prezentat proiectul Centrului Euro-Atlantic pentru reziliență, inițiat de România, proiect primit cu interes de către omologul italian, și a invitat experți italieni să se alăture Centrului. 

În cadrul consultărilor, a fost reconfirmat, de asemenea, faptul că România și Italia susțin întărirea rolului NATO și a componentei de descurajare și apărare, inclusiv pe Flancul Estic.

Totodată, în cadrul discuțiilor au fost examinate și alte dosare de interes comun, cum ar fi evoluțiile din Vecinătatea Sudică și Mediterana de Est, relațiile UE-Turcia și UE-Rusia, Pactul UE privind migrația și azilul. 

Ministrul Di Maio a mulțumit din nou României, cu prilejul consultărilor, pentru solidaritatea arătată de România anul trecut, în prima etapă a pandemiei, prin trimiterea unei echipe medicale românești pentru a ajuta medicii italieni în lupta contra coronavirusului. 

De asemenea, ministrul Di Maio a acceptat cu plăcere invitația omologului său român de a efectua o vizită în România în pregătirea ședinței comune de guvern din acest an. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

“Podul de vaccinuri” peste Prut. Maia Sandu: România ne-a donat din propriile vaccinuri. O asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre R. Moldova și România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit sâmbătă României pentru cea de-a treia tranșă de vaccinuri donate în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, subliniind că o asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre cele două țări.

132000 de doze de vaccin au trecut acum Prutul și vor ajunge în curând la Chișinău. Mulțumim, România, pentru donația generoasă care ne permite să extindem categoriile de persoane vaccinate“, a scris Sandu, pe Facebook.

România a trimis sâmbătă Republicii Moldova încă 132.000 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca pentru a veni în în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău, când a precizat că Bucureștiul va dona 200.000 de doze de ser anti-COVID-19. Prima tranșă de 21.600 de doze a fost livrată la 27 februarie, acestea fiind primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 primite de Republica Moldova. Cea de-a doua tranșă de 50.400 de doze a fost livrată simbolic la 27 martie când s-au împlinit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.

România a donat din propriile vaccinuri, iar o asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre Republica Moldova și România“, a mai subliniat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a mai spus că “suntem recunoscători domnului Președinte Klaus Iohannis, domnului Prim-ministru Florin Cîțu, poporului român pentru solidaritate și eforturile imense de a face posibile aceste donații”.

Vom continua să construim poduri pentru cetățenii noștri, podul de vaccinuri fiind acum cel mai valoros“, a asigurat ea.

De asemenea, Republica Moldova a primit sâmbătă încă un lot de 48000 de doze de vaccin prin intermediul platformei COVAX.

“Donațiile importante de azi mă fac optimistă. Mergem împreună spre vremuri mai bune, în care îi vom îmbrățișa pe cei dragi și ne vom bucura unii de alții. Pentru a ajunge acolo, trebuie să continuăm să purtăm mască, să păstrăm distanța socială și să ne vaccinăm. Acest lucru va fi posibil în curând pentru mai mulți cetățeni”, a conchis Maia Sandu.

Continue Reading

NATO

Exercițiu militar de amploare pe teritoriul României: 15.000 soldați din țările NATO și partenere participă în perioada mai-iunie la DACIA 21 LIVEX

Published

on

© MApN/ Facebook

Aproximativ 15.000 de militari români, aliați și parteneri vor participa, în perioada mai-iunie, la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX desfășurate pe teritoriul național, care integrează secvențe de instruire în comun, în context aliat, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Exercițiile vor fi precedate de etapa de afluire și dislocare a forțelor în zonele de antrenament, în lunile aprilie și mai, urmate de faza defluirii, din luna iunie.

Primele efective și echipamente militare care au sosit în România, în perioada 12-17 aprilie, sunt formate din 120 de militari britanici și 55 de vehicule din dotarea acestora.

Coloanele militare, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa la sediul Brigăzii 1 Mecanizate din București, în data de 17 aprilie.

Ulterior, în data de 20 aprilie, militarii se vor deplasa la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor începe procesul de instrucție, în cooperare cu structuri ale Forțelor Terestre Române.

DACIA 21 LIVEX confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor aliate și partenere de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărei potențiale amenințări la adresa securității naționale.

De asemenea, DACIA 21 LIVEX verifică modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru forțele și echipamentele militare care tranzitează teritoriul național.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România donează Republicii Moldova cea mai mare tranșă de vaccin anti-COVID: 132.000 de doze au plecat sâmbătă spre Chișinău

Published

on

© RO Vaccinare/ Facebook

România trimite sâmbătă Republicii Moldova încă 132.000 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca pentru a veni în în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19  (CNCAV) într-un comunicat.

Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, iar dozele de vaccin, destinate Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, fac parte din rezerva Ministerului Sănătății din România.

Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe ruta București – Chișinău și retur.

Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău, când a precizat că Bucureștiul va dona 200.000 de doze de ser anti-COVID-19.

Prima tranșă de 21.600 de doze a fost livrată la 27 februarie, acestea fiind primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 primite de Republica Moldova. Cea de-a doua tranșă de 50.400 de doze a fost livrată simbolic la 27 martie când s-au împlinit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.

România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, mai arată sursa citată.

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dacian Cioloș5 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj pentru Vladimir Putin: Lumea privește. Aveți obligația morală și umanitară să îi acordați asistență medicală lui Aleksei Navalnîi

SUA5 hours ago

UE solicită Rusiei să-i acorde lui Aleksei Navalnîi acces la îngrijiri medicale. SUA avertizează că “vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

CONSILIUL UE7 hours ago

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE: România este preocupată pentru desfășurarea de trupe militare ale Rusiei în Marea Neagră

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Papa Francisc, îngrijorat de intensificarea activităților militare din Ucraina: “Sper că putem evita o amplificare a tensiunii”

S&D9 hours ago

Social-democrații din Parlamentul European au lansat platforma #Progressives4Europe pentru participarea cetățenilor la Conferința privind viitorul Europei

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Liderii europeni care s-au vaccinat cu AstraZeneca: De la președintele și cancelarul Germaniei la prim-miniștrii Marii Britanii, Franței și Italiei

MAREA BRITANIE11 hours ago

Regatul Unit trimite două nave de luptă în Marea Neagră și are pregătite avioane de luptă F-35 pe fondul mișcărilor masive de trupe ale Rusiei

CHINA13 hours ago

Declarație comună SUA-China la Shanghai: Cei doi concurenți sistemici se angajează să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice

NATO14 hours ago

Ministrul german al apărării: Rusia generează o “amenințare imediată” pentru securitatea Europei. Moscova se definește drept un ”contrapunct iliberal și antidemocratic faţă de Occident”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Emmanuel Macron pledează pentru “linii roșii clare cu Rusia” din partea Occidentului: După un comportament inacceptabil, trebuie să sancţionăm

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending