Connect with us

G7

Miniștrii de externe din G7, avertisment către Rusia: O nouă agresiune militară împotriva Ucrainei ar avea consecințe masive și costuri severe

Published

on

© UK Government/ Flickr

Rusia se expune unor “consecinţe majore” în caz de invazie a Ucrainei, a avertizat duminică şefa diplomaţiei britanice Liz Truss la încheierea reuniunii G7, grupul ţărilor celor mai industrializate ale lumii, de la Liverpool, unde miniștrii de externe din cele mai puternice democrații au adoptat o declarație prin care solicită Moscovei să detensioneze situația.

“G7 este unit în a condamna consolidarea militară și retorica agresivă a Rusiei față de Ucraina. Susținem libertatea și democrația și suntem conștienți de faptul că orice incursiune militară ar avea consecințe masive pentru care ar exista un cost sever”, a declarat Liz Truss.

“Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, suntem uniți în condamnarea consolidării militare și a retoricii agresive a Rusiei față de Ucraina. Solicităm Rusiei să detensioneze situația, să urmeze căile diplomatice și să respecte angajamentele sale internaționale privind transparența activităților militare, așa cum a făcut președintele Biden în convorbirea sa cu președintele Putin din 7 decembrie. Ne reconfirmăm sprijinul pentru eforturile depuse de Franța și Germania în cadrul Formatului Normandia pentru a obține punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk în vederea soluționării conflictului din estul Ucrainei”, se arată în declarația adoptată.

Potrivit G7, Orice utilizare a forței pentru a schimba frontierele este strict interzisă în conformitate cu dreptul internațional. “Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei ar avea consecințe masive și costuri severe ca răspuns”, au transmis ferm cei șapte miniștri de externe și Înaltul Reprezentant al UE.

“Reafirmăm angajamentul nostru de neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și față de dreptul oricărui stat suveran de a-și determina propriul viitor. Lăudăm poziția reținută a Ucrainei. Ne vom intensifica cooperarea cu privire la răspunsul nostru comun și cuprinzător”, au conchis șefii diplomațiilor din G7.

Preşedintele SUA, Joe Biden i-a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, că Rusia va plăti “un preţ teribil” şi va avea de înfruntat consecinţe economice devastatoare, dacă va invada Ucraina.

I-am transmis cât se poate de clar preşedintelui Putin că, dacă intră în Ucraina, consecinţele economice pentru ţara sa vor fi devastatoare, devastatoare”, a spus Joe Biden într-o întâlnire avută sâmbătă cu presa americană.

Biden a mai menţionat că posibilitatea ca SUA să trimită unităţi de luptă în Ucraina, în cazul unei invazii ruse, “nu a fost niciodată o opţiune”, chiar dacă SUA şi NATO ar putea trimite forţe suplimentare în ţările din flancul estic al NATO.

În schimb, Kremlinul a anunțat duminică faptul că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au căzut de acord să poarte mai multe convorbiri pe fondul tensiunilor din cauza comasării de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, adăugând că lui Putin i-ar plăcea să se întâlnească şi în persoană cu liderul de la Casa Albă, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit Kremlinului, cei doi şefi de stat şi-au exprimat dorinţa de a continua discuţiile cu prilejul videoconferinţei din 7 decembrie care s-a axat pe relaţiile Est-Vest, aflate la cel mai de jos nivel de la încheierea Războiului Rece şi care sunt în prezent încordate din cauza mobilizării de trupe ruse în apropierea Ucrainei.

Trimiterea de soldați SUA pentru a apăra Ucraina de o agresiune a Rusiei “nu este luată în calcul” pentru că Ucraina nu face parte din NATO, a declarat miercuri Biden, după convorbirea cu Putin și după consultări cu președintele Franței, premierii Marii Britanii și Italiei și cancelarul Germaniei.

Însă, a avertizat Biden, un atac rus ar atrage o consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriile ţărilor membre NATO în Europa de Est. Vom fi probabil obligaţi să ne întărim prezenţa în ţările NATO pentru a le linişti în special pe cele din partea estică. În plus, am spus cu claritate că vom furniza şi mijloace de apărare Ucrainei. Avem o obligație morală și o obligație legală față de aliații noștri din NATO, dacă aceștia ar ataca în temeiul articolului cinci. Este o obligație sacră“, a declarat el.

Joi, președintele american a avut consultări telefonice cu liderii statelor aliate de pe flancul estic al NATO care fac parte din Formatul București (B9), context în care Biden a subliniat “angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică și angajamentul nostru sacru față de articolul 5 al NATO”

În același cadru, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru creșterea prezenței militare a NATO și a Statelor Unite în România și la Marea Neagră.

Potrivit Casei Albe, la convorbirea telefonică au participat președintele Bulgariei, Rumen Radev, prim-ministrul Republicii Cehe, Andrej Babis, președintele Estoniei, Alar Karis, președintele Ungariei, Janos Ader, președintele Letoniei, Egils Levits, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger.

“Liderii au discutat despre acumularea militară destabilizatoare a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina și despre necesitatea unei poziții NATO unite, pregătite și hotărâte pentru apărarea colectivă a aliaților. Președintele Biden a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua consultarea și coordonarea strânsă cu toți aliații și partenerii noștri transatlantici, în timp ce lucrăm la detensionarea crizei actuale prin descurajare, apărare și dialog”, a anunțat Casa Albă.

Într-o convorbire bilaterală cu președintele Ucrainei, Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de sprijinul SUA și al aliaților europeni în fața amenințărilor Rusiei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Puterile din G7 vor lansa o Alianță globală pentru securitate alimentară pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra piețelor de mărfuri

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Puterile din G7 vor lansa o Alianță globală pentru securitate alimentară pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra piețelor de mărfuri, au anunțat miniștrii de externe ai celor mai puternice șapte democrații ale lumii, sâmbătă, după reuniunea informală de la Wangels, în Germania.

„Vom aborda cauzele și consecințele crizei alimentare globale prin intermediul unei Alianțe globale pentru securitate alimentară, care urmează să fie lansată oficial la reuniunea miniștrilor dezvoltării din cadrul G7, și prin alte eforturi în strânsă cooperare cu partenerii și organizațiile internaționale din afara G7. Vom coopera îndeaproape cu partenerii și organizațiile internaționale din afara G7 și cu scopul de a transforma angajamentele politice în acțiuni concrete, astfel cum este prevăzut în cadrul diferitelor inițiative internaționale, cum ar fi Misiunea de Reziliență Alimentară și Agricolă (FARM) și inițiativele regionale cheie de sensibilizare, inclusiv în ceea ce privește țările africane și mediteraneene”, se arată în declarația șefilor diplomațiilor din G7.

Aceștia au blamat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și acțiunile unilaterale ale acesteia de restricționare a exporturilor agricole ucrainene, pentru creșterile abrupte ale prețurilor pe piețele de mărfuri și  amenințările prezente la adresa securității alimentare globale

„În timp ce piețele globale suferă de pe urma războiului arbitrar al Rusiei prin creșterea prețurilor la alimente și mărfuri, afectând astfel viețile oamenilor din întreaga lume și exacerbând nevoile umanitare și de protecție existente, suntem hotărâți să contribuim cu resurse suplimentare și să sprijinim toate eforturile relevante care vizează asigurarea disponibilității și accesibilității alimentelor, energiei și resurselor financiare, precum și a produselor de bază pentru toți”, au mai transmis miniștrii de externe.

Astfel, ei au solicitat Rusiei să înceteze imediat atacurile sale asupra infrastructurii de transport cheie din Ucraina, inclusiv asupra porturilor, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru exportul de produse agricole ucrainene. 

Totodată, au solicitat comunității internaționale să creeze culoare de solidaritate agricolă, cu scopul de a sprijini capacitatea Ucrainei de a-și exporta producția agricolă.

În acest sens, Comisia Europeană a prezintat deja, la 12 mai, un plan de acțiune pentru a stabili „culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale și îngrășăminte.

Miniștrii de externe au mai anunțat, sâmbătă, că vor extinde măsurile economice punitive asupra Rusiei, dar au subliniat faptul că „sancțiunile și controalele noastre la export împotriva Rusiei nu vizează și nu vor viza exporturile esențiale de alimente și inputuri agricole către țările în curs de dezvoltare și, în acest scop, includ măsuri pentru a evita orice consecințe negative asupra producției și distribuției de alimente”.

„Reafirmăm angajamentul nostru de a proteja țările și persoanele cele mai vulnerabile care suferă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a repercusiunilor sale globale”, au adăugat aceștia. 

Continue Reading

G7

Statele G7 vor continua să pună presiune economică și politică pe Rusia, în timp ce Ucraina va beneficia de sprijin pentru apărare și reconstrucție

Published

on

© Annalena Baerbock/ Twitter

Statele G7 vor continua să pună presiune economică și politică pe Rusia, în timp ce Ucraina va beneficia de sprijin pentru apărare și reconstrucție din partea acestora, au transmis, sâmbătă, într-o declarație, miniștri de externe ai celor mai puternice democrații ale planetei. 

„Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, ne exprimăm ferm solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, în timp ce aceasta se apără împotriva războiului de agresiune nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei, un război la care Belarus este complice. Ne-am angajat să ajutăm Ucraina, o democrație și membră a ONU, să își susțină suveranitatea și integritatea teritorială, să se apere și să reziste la viitoarele atacuri sau coerciții, să își aleagă propriul viitor și să prospere. (…) Ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina, inclusiv în ceea ce privește reconstrucția țării, și facem apel la toți partenerii să se alăture eforturilor noastre pentru a asigura sprijin pentru Ucraina în vederea satisfacerii nevoilor sale umanitare și financiare imediate și pentru ca Ucraina să își reconstruiască viitorul. Vom continua să acordăm asistență militară și de apărare Ucrainei atât timp cât va fi necesar”, au declarat miniștrii de externe din G7, reuniți pentru o întâlnire informală la Wangels, în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei.

Citiți și

Ministrul ucrainean de externe solicită G7 să confiște activele rusești înghețate și să le folosească la reconstrucția țării sale: Rusia trebuie să plătească

Ministrul francez de externe: ”Unitate foarte puternică” a G7 pentru a sprijini Ucraina ”până la victorie”

UE va acorda Ucrainei încă 500 milioane de euro ajutor militar, suma totală alocată ajungând la 2 mld. de euro

„În calitate de G7, avem un rol central de jucat în prevenirea efectelor globale ale acestui război care ar putea arunca lumea într-o criză incontrolabilă: foamete, instabilitate, insecuritate energetică, eroziunea treptată a valorilor democratice prin dezinformare”, a declarat, la rândul său, șefa diplomației germane Annalena Baerbock, gazda reuniunii, pe Twitter.

 

Miniștrii  au mai condamnat în „termenii cei mai fermi” atacurile în curs de desfășurare care ucid și rănesc civili și necombatanți, vizarea sistematică a infrastructurilor critice și afectarea extinsă a personalului și a unităților sanitare, precum și violența sexuală și de gen legată de conflict în Ucraina. Astfel, s-au angajat să ofere „sprijin pentru investigații, expertiză tehnică, finanțare și alte tipuri de asistență  în vederea tragerii la răspundere a celor care sunt responsabili pentru atrocitățile și crimele comise”.

De asemenea, în prezența miniștrilor de externe ucrainean și moldovean, aceștia au subliniat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială, și independența Ucrainei și a Republicii Moldova, care se confruntă cu tensiuni în Transnistria. În acest sens, reprezentanții statelor din G7 au precizat că nu vor „ recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le modifice prin agresiune militară și ne vom menține angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor”. 

În același timp, și-au luat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în eforturile de gestionare a refugiaților ucraineni și pentru implementarea programului său de reforme și dezvoltare.

Citiți și G7: Guvernarea R. Moldova este orientată spre europenizarea țării, asigură Nicu Popescu la participarea în premieră la reuniunea celor mai puternice democrații

Nu în ultimul rând, șefii diplomațiilor din G7 și-au reafirmat hotărârea de a spori în continuare presiunea economică și politică asupra Rusiei, „continuând să acționăm în mod unitar”. Acest lucru presupune „impunerea de noi măsuri restrictive coordonate asupra economiei și sistemului financiar al Rusiei; prin continuarea vizării elitelor rusești, inclusiv a actorilor economici, a instituțiilor guvernamentale centrale și a armatei, care îi permit președintelui Putin să-și ducă războiul, și prin izolarea Rusiei de economiile noastre, de sistemul financiar internațional și în cadrul instituțiilor globale”. Totodată sancțiunile vor fi extinse „pentru a include sectoare de care Rusia are o dependență specială”. 

În context, China a fost avertizată să „nu acorde asistență Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse pentru atacul acesteia împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunile Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, la dezinformare și la alte mijloace de legitimare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

În cele din urmă, miniștrii de externe din G7 au afirmat că vor accelera eforturile de a reduce și de a pune capăt cât mai repede posibil dependenței de aprovizionarea cu energie din Rusia, bazându-se pe angajamentele G7 de a elimina treptat sau de a interzice importurile de cărbune și petrol rusesc. „Ne vom asigura că vom face acest lucru în timp util și în mod ordonat și în așa fel încât să oferim timp lumii să își asigure surse alternative de aprovizionare”, au precizat aceștia. 

 

 

Continue Reading

G7

Ministrul ucrainean de externe solicită G7 să confiște activele rusești înghețate și să le folosească la reconstrucția țării sale: Rusia trebuie să plătească

Published

on

© Dmitro Kuleba/ Twitter

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a solicitat vineri statelor din G7, care se reunesc la nivel de șefi ai diplomațiilor vineri și sâmbătă în Germania, să confiște activele rusești ce fac obiectul sancțiunilor și să le folosească la reconstrucția țării sale.

”După discuția președintelui Zelenski cu liderii G7, am solicitat astăzi grupului să confiște activele rusești și să le dea Ucrainei pentru reconstrucția țării noastre. Rusia trebuie să plătească: politic, economic și financiar. Apreciez reacția pozitivă a țărilor G7 față de solicitarea noastră”, a subliniat oficialul ucrainean într-un mesaj pe Twitter.

De altfel, acesta se numără printre invitații speciali ai președinției G7, alături de omologul său moldovean, Nicu Popescu, dar și de ministrul de externe al Indoneziei, țară care asigură președinția G20

Cele mai recente estimări lansate de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, arată că Ucraina va avea nevoie de până la 600 de miliarde de euro pentru reconstrucție, în vreme ce cancelarul german, Olaf Scholz, apreciază că această țară se va confrunta zeci de ani cu consecințele războiului declanșat de Rusia, făcând trimitere la bombele neexplodate.

Uniunea Europeană și-a exprimat deja dorința de a ajuta Ucraina.

Astfel, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat într-un interviu acordat publicației Financial Times că blocul european ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. 

Ideea a fost enunțată anterior și de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a pledat pentru confiscarea bunurilor rușilor vizați de sancțiuni cu scopul de a folosi sumele respective la reconstrucția Ucrainei.

Președintele Ucrainei a lansat altă propunere, și anume aceea ca orașele ucrainene distruse de războiul nejustificat declanșat de Rusia să se înfrățească cu cele europene, facilitând astfel procesul de reconstrucție.

Cert este că România este pregătită să se alăture acestui efort de refacere a Ucrainei după războiconvingere exprimată și de președintele Volodimir Zelenski în discursul său în Parlamentul României din 4 aprilie.

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI18 mins ago

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

CONSILIUL UE44 mins ago

Ministrul Bogdan Aurescu: Este momentul să fie reluat proiectul organizării la Kiev a unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, ca expresie simbolică a sprijinului acordat Ucrainei

NATO48 mins ago

Stoltenberg cere aliaților să fie “uniți în acest moment istoric” al deciziilor Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Turcia insistă că nu va aproba extinderea Alianței

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Maia Sandu merge la Bruxelles și Paris. Va deveni primul președinte al R. Moldova care va susține un discurs în plenul Parlamentului European

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă o felicită pe Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani: Să consolidăm legăturile istorice dintre România și Franța

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de interne Lucian Bode, vizită de lucru la Washington, la aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu vicepreședintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis: România salută decizia Suediei de a adera la NATO și susține un proces rapid de extindere. Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

UE pregătește un plan care să permită plata gazului rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile impuse Rusiei

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, secretarul general al ONU mulțumește R. Moldova pentru ”exemplul de umanitate” în criza refugiaților ucraineni

Team2Share

Trending