Miniștrii de externe din cele 30 de state aliate ale NATO s-au reunit marți pentru a pregăti summitul Alianței Nord-Atlantice din 14 iunie, unde au abordat necesitatea adaptării Alianței “la o nouă eră de concurență globală în creștere”, stabilind necesitatea consolidării NATO ca forum unic pentru cooperarea transatlantică în materie de securitate, reafirmând angajamentul lor de a continua investițiile în domeniul apărării și generând “un acord larg” privind necesitatea demarării lucrărilor pentru următorul concept strategic al NATO.
La finalul reuniunii miniștrilor de externe, urmată de ministerială a miniștrilor apărării, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a precizat că miniștrii aliați au pus accentul pe eforturile de stimulare a apărării colective, pe importanța rezilienței și a adoptării unei abordări mai integrate pentru protejarea infrastructurilor critice.
Țările NATO iau în calcul să înființeze un accelerator de inovare în domeniul apărării
“Am discutat, de asemenea, despre modalități concrete de a ne ascuți avantajul tehnologic și de a preveni decalajele tehnologice între aliați”, care “iau în considerare înființarea unui accelerator de inovare în domeniul apărării – un nou centru care să încurajeze o mai mare cooperare între aliați în domeniul tehnologiei, susținut de o finanțare suplimentară din partea națiunilor care decid să participe”, a afirmat Jens Stoltenberg.
El a mai reliefat că procesul NATO 2030 – care va determina declanșarea lucrărilor către un nou Concept Strategic – are ca scop consolidarea rolului Alianței în menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli.
Această ordine “este contestată de regimuri autoritare, precum Rusia și China”, a subliniat el, precizând că o întărire Alianței include consolidarea parteneriatelor existente și crearea altora noi, inclusiv în Asia-Pacific, Africa și America Latină.
Aliații din NATO – de acord asupra necesității unui nou Concept Strategic
“În cele din urmă, există un acord larg în ceea ce privește necesitatea de a începe să lucreze la următorul concept strategic al NATO, deoarece mediul nostru strategic s-a schimbat semnificativ din 2010”, a declarat secretarul general.
El a subliniat că adaptarea NATO va necesita ca aliații să continue să investească în apărare și să “investească mai mult împreună”, ca un multiplicator de forță și ca un “mesaj puternic de unitate și hotărâre”, făcând trimitere la un concept pe care l-a formulat în contextul NATO 2030, și anume o propunere de creștere a fondurilor Alianței pentru măsuri de descurajare și apărare, inclusiv pe flancul estic și la Marea Neagră.
România cere creșterea prezenței NATO la Marea Neagră
În ce privește România, ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a referit la procesul de reflecție NATO 2030 și decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianței viziunea strategică necesară creșterii rolului NATO ca alianță politico-militară, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Oficialul român a subliniat, în context, necesitatea consolidării dimensiunii politice a Alianței și a întăririi Alianței din punct de vedere militar.
Din această ultimă perspectivă, a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, fiind necesară o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar și intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO, măsuri cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acțiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, și pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus. De asemenea, a reiterat poziția României de susținere a politicii NATO de lărgire a Alianței.
Bogdan Aurescu i-a invitat pe aliații din NATO să participe la Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență inaugurat de România
În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea creșterii și substanțierii rolului NATO în domeniul rezilienței. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la inaugurarea ieri, 31 mai, la București, de către președintele Klaus Iohannis, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, inclusiv în prezența Secretarului General Adjunct al NATO. A subliniat că Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență reprezintă o inițiativă strategică concretă a României, ce va contribui la consolidarea rezilienței NATO, a aliaților și a partenerilor Alianței, precum și a UE, a statelor membre și a partenerilor UE. În acest context, a adresat invitația către Aliați de a participa la activitățile Centrului de la București.
Cu privire la viitorul relației NATO-Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța continuării angajamentului politic și a asistenței aliate pentru acest stat. De asemenea, a încurajat continuarea eforturilor de stimulare a negocierilor intra-afgane în vederea asigurării unei păci durabile.