Connect with us

NATO

Miniștrii de externe român și turc au discutat despre ”pregătirea lansării Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt” între cele două țări

Published

on

© Luminița Odobescu/ X

Ministrul de externe, Luminița Odobescu, a discutat cu omologul său turc Hakan Fidan, aflat în vizită la București, despre ”pregătirea lansării Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt între România și Turcia”.

Într-o conferință de presă comună care a succedat dialogul dintre cei doi, oficialul român a detaliat că acest consiliu – ”o inițiativă comună care ilustrează fără echivoc importanța pe care ambele state o conferă dimensiunii strategice a acestei relații” – ”va urma conceptul reuniunilor comune de guvern în care vor fi stabilite prioritățile-cheie în domeniile strategice care interesează ambele state”.

I. Dimensiunea comercială a relației România-Turcia 

Cei doi miniștri au acordat o atenție deosebită cooperării economice și comerciale dintre România și Turcia, Luminița Odobescu reliefând faptul că există ”o creștere solidă a comerțului bilateral în ultimii ani”.

Turcia este în acest moment principalul partener comercial al României din afara UE și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești. În primele 11 luni ale anului trecut, comerțul bilateral a fost de 9,4 miliarde de dolari şi ne aşteptăm ca la 31 decembrie 2023 nivelul acestuia să fi depăşit cifra de 10 miliarde de dolari”, a detaliat ministrul de externe.

Ea și-a arătat convingerea că ”există pe mai departe un potenţial semnificativ în ceea ce priveşte comerţul bilateral, de aceea trebuie să continuăm să valorificăm orice oportunitate de colaborare care să ne permită de asemenea să echilibrăm balanţa comercială”.

”Există multe arii sectoriale cu potenţial încă nefructificat pe deplin, cum ar fi, de exemplu, energia, agricultura, industria prelucrătoare şi altele care ne pot sprijini în acest demers. Încurajăm în continuare creşterea investiţiilor turce în economia românească, Turcia situându-se în prezent pe locul 14 în topul investitorilor, iar România oferind un mediu investițional atractiv și deschis cu numeroase oportunități. Salutăm cooperarea în domenii inovative cum este cel medical”, a continuat Luminița Odobescu.

II. Contextul de securitate actual

A. Securitatea la Marea Neagră, continuarea sprijinului pentru Ucraina și efectele negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova 

Un punct central al discuțiilor a vizat contextul de securitate actual şi mai ales modalităţile optime, atât la nivel bilateral ,cât şi trilateral, dar şi ca aliaţi în cadrul NATO, pe care cele două țări le pot consolida pentru sporirea securității la Marea Neagră.

”Am mulţumit colegului meu pentru participarea Turciei la Poliţia Aeriană a Alianţei pe teritoriul României, care contribuie la consolidarea posturii aliate de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Am evocat şi decizia recentă de creare a Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România-Turcia-Bulgaria, o expresie concretă a felului în care ţările noastre pot coopera în regiunea Mării Negre. Am discutat despre trilaterala România-Polonia-Turcia, un format de dialog extrem de valoros în contextul securitar actual şi al necesităţii coordonării pe flancul estic al NATO”, a detaliat ministrul de externe.

Odobescu și Fidan au analizat și situaţia de securitate şi implicaţiile agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

”Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile şi normele ordinii de drept, ordinii internaţionale bazate pe reguli. Am reiterat şi cu acest prilej sprijinul României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Am prezentat domnului ministru sprijinul deosebit de consistent şi multidimensional pe care România l-a acordat şi continuă să-l acorde Ucrainei. M-am referit în mod special la rolul României în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene. Am menţionat măsurile complexe pe care ţara noastră le-a implementat în vederea creşterii capacităţii de tranzit, iar pe baza acestui efort, peste 33 de milioane de tone de cereale au fost exportate prin ţara noastră, practic peste 60% din bunurile transportate prin culoarele de solidaritate ale Uniunii Europene au trecut prin România, în special prin porturile de la Dunăre şi Marea Neagră”, a explicat Luminița Odobescu.

Oficialul român a evidențiat și nevoia de a continua ”sprijinul solid oferit în eforturile Chișinăului de a rezista presiunilor hibride la adresa stabilității sale”, în contextul efectelor negative pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei le are asupra Republicii Moldova.

”Am amintit și de sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Am discutat cu privire la perspectivele relațiilor dintre UE și Turcia. Am arătat și subliniat că pentru România Turcia rămâne un stat candidat, un partener-cheie la UE în multe domenii importante, am reafirmat sprijinul României în acest sens. De asemenea, pentru România este importantă consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Turcia în domenile sectoriale de interes. Am exprimat totodată susţinerea pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Turcia”, a mai spus Luminița Odobescu.

B. Situația din Orientul Mijlociu 

România apreciază eforturile realizate de Turcia pentru ”găzduirea unui număr impresionant de refugiați”, sprijinind continuarea cooperării dintre Turcia și UE pe acest palier.

Făcând trimitere la situația din Orientul Mijlociu, Luminița Odobescu și-a exprimat ”îngrijorarea”, reliefând nevoia unei coordonări strânse ”a eforturilor internaționale în vederea avansării către o pace durabilă în Orientul Mijlociu atunci când condițiile o vor permite”.

”Poziția României este cunoscută. Atât România, cât și Turcia împărtășesc ideea necesității urgente de avansa soluții concrete care să conducă spre crearea unui orizont politic necesar implementării soluției celor două state și asigurării securității regionale”, a sugerat ministrul de externe.

III. Situația din Balcanii de Vest 

În cele din urmă, cei doi șefi ai diplomațiilor au abordat și dosarul privind Balcanii de Vest.

”Balcanii de Vest constituie o regiune de importanţă strategică în care evoluţiile politice şi de securitate au implicaţii directe pentru securitatea şi prosperitatea întregii Europe. În context, România urmăreşte cu prioritate consolidarea dialogului şi promovarea securităţii în regiune, a creşterii şi integrării economice, inclusiv prin utilizarea oportunităţilor oferite de platformele de cooperare regională.  Vom evalua astfel în continuare modalităţile de impulsionare a activităţii procesului de cooperare în Europa de Sud-Est şi respectiv a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, unde ţările noastre conlucrează foarte strâns”, a conchis Luminița Odobescu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

Published

on

© Federal Government/Bergmann

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Germaniei și Europei să facă un efort mai mare în ceea ce privește apărarea și pregătirea pentru un atac din exterior, într-o declarație pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Descurajare, pregătire pentru apărare – ştiu că acestea sunt cuvinte neobişnuite venite din partea unui cancelar german. Cuvinte pe care noi, în Germania, nu le-am mai folosit de atât de mult timp, încât aproape că au fost uitate”, a afirmat Olaf Scholz într-un podcast. Dar aceste cuvinte reprezintă o sarcină foarte importantă: împreună cu aliaţii noştri, trebuie să fim atât de puternici încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace”, a adăugat el, amintind că „Rusia nu atacă doar Ucraina, ci distruge și pacea în Europa”. 

„Iar noi, Germania și Europa, facem mai mult – și trebuie să facem și mai mult – pentru a ne putea apăra în mod eficient”, a îndemnat acesta, subliniind că Ucraina va fi sprijinită în autoapărarea sa „atât timp cât va fi necesar”.

De asemenea, NATO este cea mai bună garanție de apărare „de ambele părți ale Atlanticului”, a susținut cancelarul german.

Scholz a indicat creșterea investițiilor în armata germană ca fiind un semn că aceasta își îndeplinește angajamentele față de NATO.

În acest an, Germania investește 2% din producția sa economică totală în armată, pentru prima dată în ultimele decenii, a declarat Scholz, făcând aluzie la un obiectiv de lungă durată al NATO.

„Și acest lucru va rămâne valabil și în următorii ani și decenii”, a promis liderul de la Berlin.

Citiți și În premieră după 1992, Germania alocă 2% din PIB pentru apărare în cadrul NATO. Olaf Scholz: Vom avea cel mai mare buget militar din Europa

Producția „constantă” de muniție – care în prezent este un subiect de mare dezbatere în Europa – este un element-cheie al apărării, a spus cancelarul german, iar țările europene ar trebui să își centralizeze comenzile.

La rândul său,într-o scrisoare transmisă miercuri miniștrilor de externe din statele membre ale UE, șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, i-a îndemnat să facă mai mult pentru a trimite muniție în Ucraina, în timp ce forțele Kievului, care sunt depășite numeric, se străduiesc să țină piept Rusiei. El a mai transmis că este pregătit să convoace o reuniune pe această temă.

Sprijinul viitor din partea celuilalt mare susținător al Kievului, în afară de UE, Statele Unite, este sub semnul întrebării, deoarece un pachet de 60 miliarde de dolari este blocat în Congres.

Apelul lui Borrell a fost făcut în paralel cu eforturile UE de a ajunge la un acord pentru a suplimenta cu 5 miliarde de euro Instrumentul European pentru Pace, un fond separat de bugetul european, folosit pentru a rambursa statele membre pentru armele trimise în Ucraina.

Creșterea finanțării a fost blocată de Germania, care dorea ca sprijinul său bilateral acordat Kievului să fie compensat cu noile contribuții la fondul UE.

Totuși, începând de anul trecut, UE a pus în aplicare un mecanism în cadrul căruia au fost elaborate 60 de contracte-cadru pentru a plasa comenzi pentru muniții de artilerie către industrie, iar aceste contracte sunt, de asemenea, finanțate în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

De asemenea, acest sistem-cadru de achiziție ar permite statelor membre să comande muniție de artilerie din afara Uniunii dacă găsesc o oferta mai bună și cu livrare mai rapidă. 

La începutul săptămânii, în marja Consilului Afaceri Externe, șeful diplomației europene a subliniat că industria așteaptă comenzi.

„Nu-mi spuneți că industria europeană nu are capacitatea necesară. Ba da, o are. Cel puțin așa ni se spune. Ceea ce așteaptă sunt comenzi concrete, unele au fost aprobate, altele nu au fost încă aprobate. Unele țări fac un efort mai mare decât altele, dar nu depinde de mine acum să spun cine și cum o fac”.

 

 

Continue Reading

NATO

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO subliniază solidaritatea cu Ucraina și reafirmă sprijinul neclintit al NATO pentru securitatea și stabilitatea acesteia, în contextul în care sâmbătă, 24 februarie, se împlinesc doi ani de la invazia rusă în țara vecină.

Într-o declarație făcută publică astăzi, secretarul general al NATO a adus un omagiu curajului cetățenilor ucraineni care și-au sacrificat viața sau au fost răniți în apărarea patriei lor. În pofida gravității situației, secretarul general a evidențiat reziliența Ucrainei, remarcând câștigurile teritoriale semnificative și capacitatea de a respinge forțele rusești din poziții strategice.

„Nu trebuie să ne pierdem curajul. Ucraina a demonstrat din nou și din nou abilități remarcabile și o determinare feroce. Ucraina nu s-a prăbușit în câteva săptămâni, așa cum mulți se temeau că va face. Ați recucerit jumătate din teritoriul confiscat de Rusia. Ați respins Rusia din zone întinse ale Mării Negre. Și ați provocat pierderi grele forțelor rusești”, a precizat el.

Cu toate acestea, secretarul general a subliniat că amenințarea reprezentată de ambițiile agresive ale președintelui Putin persistă, fără indicii ale unor pregătiri pentru pace. În ciuda acestui fapt, rămân speranța și determinarea: „Ucraina își păstrează libertatea și independența”, susținută de curajul și hotărârea poporului său, precum și de asistența militară și economică substanțială din partea aliaților NATO.

În ultimele zile și săptămâni, aliații NATO au anunțat pachete de ajutor substanțiale în valoare de miliarde de dolari, care acoperă capabilități militare vitale, cum ar fi muniție de artilerie, sisteme de apărare aeriană, bărci de luptă, echipamente F-16, drone și echipamente de deminare. Acest sprijin solid subliniază angajamentul NATO de a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei împotriva agresiunii externe.

În plus, secretarul general a subliniat eforturile NATO de a consolida interoperabilitatea Ucrainei cu forțele Alianței și de a aprofunda legăturile politice prin intermediul unor instituții precum Consiliul NATO-Ucraina. În acest sens, el a arătat că deschiderea iminentă a unui nou Centru Comun de Analiză, Instruire și Educație în Polonia semnifică angajamentul NATO de a consolida capabilitățile militare ale Ucrainei și parteneriatul strategic.

Abordând motivațiile președintelui Putin din spatele invaziei, Stoltenberg a afirmat că acțiunile Rusiei nu au făcut decât să întărească determinarea Ucrainei și să o aducă mai aproape de NATO. Cu claritate și convingere, secretarul general a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO „nu este o chestiune de dacă, ci de când”.

Pe măsură ce pregătirile pentru aderarea Ucrainei la NATO continuă, secretarul general a dat asigurări că NATO va rămâne alături de Ucraina, asigurându-i securitatea și contribuind la stabilitatea regională. „Pentru securitatea voastră și pentru a noastră”.

Continue Reading

NATO

Bulgaria și Turcia vor colabora pentru a asigura securitatea spațiului lor aerian deasupra Mării Negre

Published

on

© NATO

Bulgaria și Turcia au semnat joi, la Ankara, un acord de cooperare pentru supravegherea spațiului lor aerian în contextul intensificării zborurilor avioanelor militare ruse deasupra Mării Negre, anunță EFE, citat de Agerpres.

Conform prevederilor înțelegerii, avioanele celor două țări vor putea trece frontiera aeriană în timpul interceptării unui avion care încalcă spațiul aerian al Bulgariei sau Turciei, clarificând în egală măsură care sunt procedurile necesare a fi respectate în astfel de situații.

Flota aeriană a Bulgariei constă în 16 avioane vechi de vânătoare MiG-29, de producție rusească, dar doar șase dintre acestea sunt operaționale. În plus, durata lor de viață este diminuată în contextul în care mentenanța oferită de Moscova a încetat pe fondul sancțiunilor europene impuse ca urmare a războiului ilegal și neprovocat rus împotriva Ucrainei.

În acest context de război la granița UE și NATO, Bulgaria a ridicat din ce în ce mai des avioanele de la sol pentru a intercepta aeronavele rusești care veneau în proximitatea spațiului aerian bulgăresc, fapt ce a accentuat gradul de uzură al aparatelor MiG-29.

Acordul cu Turcia va permite cooptarea forţelor aeriene turce în misiunile de interceptare, protejând astfel capacităţile limitate ale aviaţiei militare bulgare.

Bulgaria a făcut deja pași în a-și moderniza și schimba flota de avioane, achiziționând opt avioane de luptă F-16 de la americani, dar se preconizează că acestea vor ajunge abia la jumătatea anului viitor și, oricum, durează instruirea piloților.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan4 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO6 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA8 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA9 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO9 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu10 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA20 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO9 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending